Fazuľová kaša s podmaslím

Autor receptu: feros

Toto jedlo je spomienkou na detské časy. Pripravovala ho moja babička, pred 20 rokmi ho robievala moja mama a v súčasnosti si ho urobíme raz za čas tiež, avšak vzhľadom na vysoký obsah fazuľe je dosť "nebezpečné". Napriek tomu ho vždy s chuťou zdoláme:-)

60 minút
príprava

Postup

  1. Bielu fazuľu namočíme deň vopred. Na druhý deň zlejeme a uvaríme ju v novej vode samotnú bez prísad. Fazuľu zlejeme a scedíme, aby nezostala mokrá.
  2. Na oleji alebo masti speníme stredne veľkú na drobno pokrájanú cibuľku spolu s roztlačeným cesnakom a pomaly pražíme až do glejovitej konzistencie. Pridáme malú časť uvarenej fazuľky, soľ pre celú dávku fazuľky (ca. 2 čajové lyžičky) a chvíľu pražíme ďalej - samozrejme, stále pomaly miešame. Keď je to hotové, pridáme zvyšnú fazuľku. Takto pripravenej fazuľke doma hovoríme i "brazílska fazuľka", nakoľko som ju začal takto pripravovať podľa receptu z Brazílie. Tam sa však fazuľka po uvarení nezleje z vody a zostane nakoniec "sťavnatejšia". V Brazílii sa potom takáto fazuľa je ako bežná príloha, alebo ako hlavné jedlo s ryžou. Odporúčam tiež vyskúšať.
  3. Ryžu uvaríme bežným spôsobm ako prílohu k inému jedlu, spolu s korením, soľou, atď.
  4. Zmiešame uvarenú ryžu s fazuľkou a máme hotovú kašu. Tesne pred konzumáciou (napr. i na druhý deň), však túto kašu upražíme na troche masti až sú niektoré fazuľky a ryže pripečené, samozrejme podľa vlastnej chuti, my to však máme radi trocha chrumkavé. Ku kaši si pripravujeme čerstvo vypraženú slaninku. Takto pripravená fazuľová kaša ako jednoduché jedlo najlešie chutí so zaváranými uhorkami. Pre ďalšie vylepšenie je možné poliať podmaslím.
  5. Podmaslie si pripravíme vypražením masla. Maslo dáme na panvicu roztopiť a hneď pridáme hladkú múku. Po rozmiešaní pridáme mlieko a soľ a za stále miešania necháme vypražiť, až sa na povrchu začnú vytvárať žlté kolieska tuku. Podmaslie dávame na kašu opatrne, hlavne ak sme už pridali oškvarky, aby to nebolo príliš mastné.