Foto: olinecka
Končia sa fašiangy, blíži sa pôst a tak ešte na poslednú chvíľu fašiangové šišky.
príprava
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
300 g |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
2-3 PL |
|
200 ml |
|
100 ml vlažné |
|
150 g rozpustené |
|
2 ks |
|
1-2 ČL |
|
Dokončenie: | |
na vyprážanie |
|
na posypanie (práškový, vanilínový) |
|
podľa chuti (marhuľový, jahodový, šípkový) |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, prisypeme sušené droždie, premiešame a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme prášok do pečiva, soľ, zvyšný cukor, vajíčka, kvások, rozpustené maslo a smotanu. Pomocou mixéra vymiesime cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť, netrvá to dlho 30-40 minút. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
2
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a pomocou pohára vykrojíme kolieska. Zakryjeme utierkou a necháme na pracovnej doske nakysnúť 15 minút.
-
3
Olej rozpálime. Do šišiek prstom v strede urobíme zo spodu jamku a vysmážame z oboch strán do zlatista. Hotové šišky ukladáme do misy, ktorú vyložíme papierovou utierkou.
-
4
Pred podávaním posypeme práškovým a vanilínovým cukrom, ktoré zmiešame spolu a zdobíme džemom alebo snehovou penou.
Veď sa len treba zastaviť a bude, ochutnávka. Pozdravujem.
Ďakujem
Ďakujem.
Ďakujem za komentár som rada že sa recept páči.
Veru výborne, ďakujem.
Ďakujem za komentár som rada že sa recept páči a naozaj sú výborné.