Šišky

Fašiangové šišky (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Končia sa fašiangy, blíži sa pôst a tak ešte na poslednú chvíľu fašiangové šišky.

40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, prisypeme sušené droždie, premiešame a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme prášok do pečiva, soľ, zvyšný cukor, vajíčka, kvások, rozpustené maslo a smotanu. Pomocou mixéra vymiesime cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť, netrvá to dlho 30-40 minút. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  2. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a pomocou pohára vykrojíme kolieska. Zakryjeme utierkou a necháme na pracovnej doske nakysnúť 15 minút.
  3. Olej rozpálime. Do šišiek prstom v strede urobíme zo spodu jamku a vysmážame z oboch strán do zlatista. Hotové šišky ukladáme do misy, ktorú vyložíme papierovou utierkou.
  4. Pred podávaním posypeme práškovým a vanilínovým cukrom, ktoré zmiešame spolu a zdobíme džemom alebo snehovou penou.