Färg šalát

martinis - fotkamartinis, 6. februára 2013
Färg šalát
Foto: martinis

Farebný šalát s čiernymi olivami, fetou, zelenou fazuľkou a cherry paradajkami, zaliaty cesnakovou zálievkou.

1
porcia
15 minút
príprava

Suroviny

1/2 ks
50 g
1 hrsť
5 ks
100 g
Zálievka:
2 strúčiky
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Tento šalát mám veľmi rád, keďže obsahuje zaujímavé kontrasty - farebné, aj chuťové. Čierne olivy - biela feta, zelená fazuľka - červené paradajky, to je dobrá kombinácia. A ak to všetko budete podávať preliate cesnakovou zálievkou a s grahamovou bagetou, mal by to byť úspech :-)

  2. 2

    Základom je pekná hlávka ľadového šalátu. Odoberajte z neho postupne listy, až vám ostane polovica. Tieto listy nadrobno natrháme. Fetu nakrájajte na kocky, podľa toho, ako ich máte radi - buď väčšie, menšie, alebo ju jednoducho rozdrobte.

  3. 3

    Paradajky umyjeme a pokrájame na polovice, spolu s celými čiernymi olivami dáme k fete a natrhanému šalátu.

  4. 4

    Zálievku pripravíme vymiešaním dvoch lyžíc olivového oleja, lyžice octu, 2 alebo 3 pretlačených strúčikov cesnaku a dochutíme soľou a korením. Na túto zálievku sa veľmi dobre hodí aj ochutený, cesnakový olivový olej. Viem, že ho vyrába Borges a minule som ho videl v Bille, keďže v zálievkach a dressingoch mám cesnak rád, tak možno by nebolo na škodu si ho zadovážiť :)

  5. 5

    Zeleninu so syrom zmiešame, zalejeme zálievkou a môžme podávať. Ako som spomenul v úvode, grahamová bageta nie je vôbec zlá, no použite samozrejme akékoľvek pečivo, ktoré máte radi. Týmto šalátom potešíte nielen ústa, ale aj oči :-)

Diskusia k receptu

sisuk
Ukladám, určite vyskúšam! (mám výčitky svedomia, lebo na večeru bola oškvarková nátierka) :-))
martinis
@sisuk : tak to v nijakom prípade, raz za čas si treba aj dopriať, to je v poriadku ! ;) aj občas zhreším, síce nie oškvarkovou nátierkou, ale sladké pečivo, to je moje O:)
vierutt
Vrelo odporúčam Varecháčom! @martinis , túto zálievku používam už roky, zatiaľ mi chutí zo všetkých, ktoré som vyskúšala, najviac. Veľakrát do šalátiku nepoužijem žiadny syr, len čisto zeleninu a zálievku a k tomu pečivo. No a najčastejšia kombinácia je u nás cibuľa s paradajkou a zálievka.
leomax
@Martinis , prečo mi to robíš???? Pribrzdi! Neviem do čoho sa pustiť skôr, take vynikajúce recepty......nemám slov! Si jednička!
nonna
Perfektoš, máš ho pekný, dobrý, ukladám do KK, len ja vynechám ten pre mňa nešťastný olivák, nepoužiejm žiadny olej, nemám rada so zeleninou. Môžeš argumentovať vitamínmy rozpustnými v lipidoch, ale, je tam feta, aj keď to tučný syr nie je, ale stačí a potom, každý máme svoje nejaké zásoby tuku, ktoré stačia pre tie vitamíny. Vyhadzujem na FBčko.
martinis
@vierutt : tak to máme veľmi podobné chute, čisto zeleninové šaláty si robím ako prílohu, ak to mám ako večeru, zvyknem pridať syr, alebo tofu :))
@leomax : ty si ale fanúšik ! :) pri každom recepte viem, že sa môžem tešiť na tvoj pochvalný komentár, je skvelé, že máme radi rovnaké jedlá a ty ich všetky skúšaš, naozaj klobúk dolu :O)
@nonna : samozrejme, olej pokojne vynechaj, ja zvyknem do každého šalátu pridať zopár kvapiek aj kvôli chuti, no de gustibus non est disputandum ;) dobrú chuť ! :)