Žemľovka
Žemľovka

Fantastická žemľovka z panvice fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. januára 2021
Fantastická žemľovka z panvice (fotorecept)
Foto: cesminaz

Rada by som sa s vami podelila o výbornú žemľovku, ktorá sa pripravuje v panvici :-) Je to veľmi jednoduchý a rýchly spôsob Zobraziť celý popisRada by som sa s vami podelila o výbornú žemľovku, ktorá sa pripravuje v panvici :-) Je to veľmi jednoduchý a rýchly spôsob ako hocikedy "chutne" zužitkovať staré pečivo bez zapnutia rúry, hoci len pre dve osoby.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/02/fantasticka-zemlovka-z-panvice.html?m=1

Suroviny

6 ks staršie
7 dl
3 ks
1 dl
2 ks
1/4 KL
2 štipky
Plnka:
250 g
1 ks
 vlastnej voľby
3 pl
Na potretie panvice:
cca 50 g (82 %)




Postup

  1. 1

    Potrebujeme staré tvrdé pečivo, najlepšie žemle alebo rohlíky. Ja tu mám 5 bielych kaiseriek a kúsoček žemľovej bagety. To robí dokopy akože 6 žemlí :-) Keďže som ich mala v papierovom sáčku a pozabudlo sa na ne, tak aj poriadne stvrdlo, priam uschlo :-) Ale na žemľovku je ako stvorené. Ďalej si pripravíme panvicu, v ktorej budeme žemľovku piecť. Ja používam takúto dvojstrannú, uzatváraciu panvicu. V tureckom obchode sa predáva ako panvica na Hamsi rybičky, ale použiť sa môže rôzne :-) Vnútorný rozmer má 28 cm.

    Fantastická žemľovka z panvice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej si prichystáme aj všetko ostatné na žemľovku. Ako prvé si ale v jednej miske rozhabarkujeme mlieko, vajcia, 1 dl cukru, vanilkový cukor a soľ. Zalejeme ním pokrájané pečivo, pridáme sódu bikarbónu a dobre celé premiešame. Takto necháme nejakú chvíľku postáť, aby pečivo nasiaklo. Zatiaľ si pripravíme aj "plnku" :-) Ja tu mám krémový tvaroh, ale kľudne môžete použiť aj hrudkovitý. Ďalej 1 veľké jablko a pre lepšiu, ovocnejšiu chuť dávam aj kompót :-) tentoraz som dala čerešňový. Tvaroh som zmiešala s 3 PL cukru, čerešne vykôstkovala a polovicu jablka nastrúhala a polovicu nakrájala na kocky. Jablko som nesladila cukrom.

    Fantastická žemľovka z panvice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V panvici si rozhorúčime kúsok masla a keď nám už poriadne škvrčí, rovnomerne rozťapkáme do panvice polovicu nasiaknutých žemlí. Oheň medzitým stíšime na menší stupeň. Následne porozsýpame jablká, ktoré ak chcete môžete posypať trochou cukru. Ďalej hneď na jablká dáme čerešne a ešte kôpky tvarohu. Nakoniec rovnomerne prikryjeme zvyšnou časťou nasiaknutého pečiva. Natrieme poriadne maslom druhú časť panvice a žemľovku uzavrieme. Takto pečieme na malom stupni cca 15 minút. Potom panvicu bez otvorenia otočíme/prevrátime, otvoríme a nakukneme či je tá strana pekne upečená a znova zatvoríme a pečieme aj z tejto strany cca 15 minút :-) Počas pečenia sa žemľovka nadvihne, takže ak sa panvica po otočení a nakuknutí už nebude dať znova zatvoriť to nevadí. Jednoducho ju nechajte už len priklopenú a dopekajte tú druhú stranu len tak :-)

    Fantastická žemľovka z panvice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A tu je už z oboch strán krásne upečená, nadýchaná a voňavá žemľovka ;-P

    Fantastická žemľovka z panvice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A pre tých, ktorý by takúto panvicu nemali, pridávam fotopostup ako si aj klasicky a jednoducho túto žemlovku pripravíte s obyčajnou panvicou, pokrievkou/tanierom a pečiacim papierom :-) Toto na fotkách síce nie je táto žemľovka, ale postup je ten istý :-) ...Rovnako podľa postupu vyššie, si navrstvíme do panvice žemľovku a následne zakryjeme pokrievkou a pečieme cca 15 min. Potom odokryjeme a kukneme podľa možnosti na spodok, ale stačí aj to ak vidíme že sú okraje už upečené :-) Následne dáme na vrch pečiaci papier, ktorý ak chcete natriete pre chuť trochou masla a prikryjeme panvicu buď veľkým tanierom, alebo plochou pokrievkou a obsah panvice rýchlo preklopíme hore dnom. Žemľovku šupneme spolu s papierom znova do panvicu, prikryjeme pokrievkou a pečieme znova cca 15 minút.

    Fantastická žemľovka z panvice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Za čerstva má žemľovka jemne chrumkavý povrch, ale pod jemnou kôrkou je mäkučká a vláčna ;-) Je fantasticky ľahučká a nadýchaná. Vysoká / hrubá až 4 cm :-)

    Fantastická žemľovka z panvice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prajem dobrú chuť! Ďalšie moje recepty nájdete na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YOUTUBE

    Fantastická žemľovka z panvice (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

klukodvody
No tak to je paráda. Zbyla nám vánočka, mám jí zamraženou, tak se pokusím to udělat podle Tebe. Jen si myslím, že to asi zkusím s poklicí na pánev a jen přemýšlím jestli tak jak máš tu první a nebo s tím papírem. Srdečně oba zdravíme a přejeme hlavně zdraví, zdraví a zase zdraví.
cesminaz
@haji (6.1.2021 21:03)

U nás veru občas ostanú, alebo dám bokom stvrdnúť ak naplánujem žemlovku dopredu :-) Pozdravujem.
edinoz
Dnes aj odskúšané. Vynikajúce, vrelo odporúčam, komu sa nechce zapínať rúra. Skvelý nápad.
jack
Perfektné,perfektné,perfektné...Cezminka ja nemám slov len toto jedno;-)
Ty s mála urobíš veľa.Páči sa mi to.
cesminaz
@fazulka :-) vdaka @edinoz no to je fakt super :-) Velmi ma teší, že sa podarila a že chutila! @jack zlatá, rada ta vidím ;-) Dakujem krásne za tvoju pochvalu, som rada, že sa ti Žemlovka páči. Srdečne pozdravujem!
1x kvakac
chorvatka
Ja som mala menej starej briosky, tak ta vajecno-mliecna zmes bola asi prilis riedka. Ale vynasla som sa : dal som do panvice len polovinu redsej smesi, na to jablka, orechy a hrozienka. Skoricou som nesetrila. Po 15 minutach som prehodila upecenu cast do druhej panvice a naliala som do prvej panvice zvysnu zmes a na to som obratila uz do polovice upecenu 1.polovicu zemlovky. Akrobaticky kusok, PODARIOLO SA ! Vdaka za inspirciu.
cesminaz
@chorvatka (1.2.2021 11:45)

:-))) tak toto sa fakt napínavo čítalo!!! Fakt akrobatické číslo :-)) Super, že sa ti to podarilo a že nakoniec aj chutilo. Možno tvoj "príbeh" bude dobrou inšpiráciou aj pre druhého :-) Pozdravujem a vdaka za odozvu.