Žemľovka

Fantastická žemľovka z panvice (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Rada by som sa s vami podelila o výbornú žemľovku, ktorá sa pripravuje v panvici :-)* Je to veľmi jednoduchý a rýchly spôsob ako hocikedy "chutne" zužitkovať staré pečivo bez zapnutia rúry, hoci len pre dve osoby.

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme staré tvrdé pečivo, najlepšie žemle alebo rohlíky. Ja tu mám 5 bielych kaiseriek a kúsoček žemľovej bagety. To robí dokopy akože 6 žemlí :-) Keďže som ich mala v papierovom sáčku a pozabudlo sa na ne, tak aj poriadne stvrdlo, priam uschlo :-) Ale na žemľovku je ako stvorené. Ďalej si pripravíme panvicu, v ktorej budeme žemľovku piecť. Ja používam takúto dvojstrannú, uzatváraciu panvicu. V tureckom obchode sa predáva ako panvica na Hamsi rybičky, ale použiť sa môže rôzne :-) Vnútorný rozmer má 28 cm.
  2. Ďalej si prichystáme aj všetko ostatné na žemľovku. Ako prvé si ale v jednej miske rozhabarkujeme mlieko, vajcia, 1 dl cukru, vanilkový cukor a soľ. Zalejeme ním pokrájané pečivo, pridáme sódu bikarbónu a dobre celé premiešame. Takto necháme nejakú chvíľku postáť, aby pečivo nasiaklo. Zatiaľ si pripravíme aj "plnku" :-) Ja tu mám krémový tvaroh, ale kľudne môžete použiť aj hrudkovitý. Ďalej 1 veľké jablko a pre lepšiu, ovocnejšiu chuť dávam aj kompót :-) tentoraz som dala čerešňový. Tvaroh som zmiešala s 3 PL cukru, čerešne vykôstkovala a polovicu jablka nastrúhala a polovicu nakrájala na kocky. Jablko som nesladila cukrom.
  3. V panvici si rozhorúčime kúsok masla a keď nám už poriadne škvrčí, rovnomerne rozťapkáme do panvice polovicu nasiaknutých žemlí. Oheň medzitým stíšime na menší stupeň. Následne porozsýpame jablká, ktoré ak chcete môžete posypať trochou cukru. Ďalej hneď na jablká dáme čerešne a ešte kôpky tvarohu. Nakoniec rovnomerne prikryjeme zvyšnou časťou nasiaknutého pečiva. Natrieme poriadne maslom druhú časť panvice a žemľovku uzavrieme. Takto pečieme na malom stupni cca 15 minút. Potom panvicu bez otvorenia otočíme/prevrátime, otvoríme a nakukneme či je tá strana pekne upečená a znova zatvoríme a pečieme aj z tejto strany cca 15 minút :-) Počas pečenia sa žemľovka nadvihne, takže ak sa panvica po otočení a nakuknutí už nebude dať znova zatvoriť to nevadí. Jednoducho ju nechajte už len priklopenú a dopekajte tú druhú stranu len tak :-)
  4. A tu je už z oboch strán krásne upečená, nadýchaná a voňavá žemľovka ;-P
  5. A pre tých, ktorý by takúto panvicu nemali, pridávam fotopostup ako si aj klasicky a jednoducho túto žemlovku pripravíte s obyčajnou panvicou, pokrievkou/tanierom a pečiacim papierom :-) Toto na fotkách síce nie je táto žemľovka, ale postup je ten istý :-) ...Rovnako podľa postupu vyššie, si navrstvíme do panvice žemľovku a následne zakryjeme pokrievkou a pečieme cca 15 min. Potom odokryjeme a kukneme podľa možnosti na spodok, ale stačí aj to ak vidíme že sú okraje už upečené :-) Následne dáme na vrch pečiaci papier, ktorý ak chcete natriete pre chuť trochou masla a prikryjeme panvicu buď veľkým tanierom, alebo plochou pokrievkou a obsah panvice rýchlo preklopíme hore dnom. Žemľovku šupneme spolu s papierom znova do panvicu, prikryjeme pokrievkou a pečieme znova cca 15 minút.
  6. Za čerstva má žemľovka jemne chrumkavý povrch, ale pod jemnou kôrkou je mäkučká a vláčna ;-) Je fantasticky ľahučká a nadýchaná. Vysoká / hrubá až 4 cm :-)
  7. Prajem dobrú chuť! Ďalšie moje recepty nájdete na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YOUTUBE