Hrnčekový koláč

Falošný hrnčekový frgál (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Tento liaty nekysnutý hrnčekový koláč má tri náplne - tvarohovú, makovú a zo slivkového lekváru. Určite vám bude chutiť.

30
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Množstvo surovín na cesto a tvarohovú plnku je uvedené podľa pôvodného receptu. Veľkosť hrnčeka ani plechu nebola uvedená. Ja som cesto urobila z 1,5 dávky na hlboký plech 30 x 40 cm a použila som 250 ml hrnček. Plech si prispôsobte podľa objemu hrnčeka, ktorý použijete a podľa toho, aký vysoký chcete mať koláč. Tvarohovú plnku som pripravila podľa pôvodného receptu. Makovú náplň som prispôsobila našej chuti a spravila som jej viac, lebo mám rada mak. Slivkový lekvár som použila domáci - hustý.
  2. Najprv som si pripravila náplne: makovú, tvarohovú a slivkovú. Moja maková náplň hustej konzistencie bola vymiešaná z mletého maku, vriaceho mlieka, práškového cukru a nastrúhanej citrónovej kôry. Preložila som ju potom do cukrárskeho vrecka s odstrihnutým koncom bez špičky. Náplň môžete klásť aj lyžičkou. Každý si môže spraviť svoju obľúbenú makovú náplň.
  3. Na tvarohovú náplň som metličkou vymiešala množstvá surovín z pôvodného receptu – tvaroh, cukor (ja som dala 4/5 hrnčeka), mlieko, vanilku, vanilkový puding - na redšiu konzistenciu. Pridala som aj nastrúhanú citrónovú kôru.
  4. Slivkový lekvár som použila domáci veľmi hustý (treba ho krájať...) a vymiešala som ho s lyžicou teplej vody. Tiež som si ho naložila do cukrárskeho vrecka s odstrihnutou špičkou...
  5. Na cesto vyšľahám celé vajcia s cukrom, štipkou soli, prilejem olej, mlieko. Nakoniec ide múka zmiešaná s práškom do pečiva a metličkou vymiešam hustejšie cesto.
  6. Dve tretiny cesta (2/3) cesta dávam a rozotieram rovnomerne na namastený a múkou vysypaný hlboký plech. Na celé cesto opatrne vylejem tvarohovú redšiu náplň a rozotriem ju. Na rozotretú tvarohovú náplň striedavo podľa vlastného uváženia nakladám pásy makovej a lekvárovej plnky a nepravidelne prelejem zostatkom - tretinou cesta tak, aby sem-tam bolo vidno náplne.
  7. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 °C 35 minút. Skontrolujem špajľou. Každý pečie podľa svojej rúry.
  8. Vychladnutý upečený koláč posypem trochu práškovým cukrom.