Extra rýchle, extra jednoduché šťavnaté rizoto

eliniatko - fotkaeliniatko, 14. februára 2015
Extra rýchle, extra jednoduché šťavnaté rizoto
Foto: eliniatko

Toto super expresné a jednoduché rizoto je z kategórie "co dům dal" a ja síce na rizoto veľmi nie som, ale toto bolo mňam Zobraziť celý popisToto super expresné a jednoduché rizoto je z kategórie "co dům dal" a ja síce na rizoto veľmi nie som, ale toto bolo mňam :)

4-5
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks (alebo 1ks väčšia cibuľa)
400 - 500 g
2 ks väčšia
350 g
800 ml horúca
1,5 ks
2/3 konzervy sterilizovaná
 v prášku sušený




Postup

  1. 1

    Suroviny si dopredu nachystáme - cibuľku, či už použijeme (ak máme) mladú, jarnú cibuľku, alebo klasickú cibuľu, si nakrájame na drobnejšie. Ja som použila asi 4 mladé cibuľky. Mrkvu pokrájame na malé kocky, taktiež mäsko. Ja som mala po ruke pekné chudé karé, ale mäsko môžte použiť také, aké nájdete - kuracie prsia, vykostené stehná bez kože, alebo chudšie bravčové pliecko a pod. Mäsko sa mi dobré krájalo, lebo bolo ešte mierne zmrazené, takže išlo jednoducho na kocky.

  2. 2

    V hrnci som si rozohriala maslo, na ktoré som potom hodila nakrájanú cibuľku a opražila do sklenena. K takejto cibuľke potom pridáme mäsko, ktoré opražíme kým sa nezatiahne. Pridáme mrkvu, pražime ešte tak zo 2 minútky, na toto všetko nasypeme ryžu, premiešame a zalejeme vriacou vodou do ktorej namrvíme 1 a pol kocky bujónu. Ešte lepšie by bolo zaliať ju kuracím vývarom, no ja som poruke nemala, čiže voda s bujónom postačili. Všetko premiešame, a necháme variť na slabom plameni prikryté, kým ryža nezmäkne. Raz za pár minút premiešame, aby sa nám nič naspodku nepripekalo.

  3. 3

    Keď je ryža napuchnutá a mäkká, vypneme oheň, pridáme zliatu kukuricu, maličkú štipku čierneho korenia, veľkú štipku majoránky, trošku sušeného cesnaku v prášku a poriadne premiešame. Prikryjeme a necháme pár minút napokoji, nech sa v tom teple chute premiešajú. Potom môžme podávať :) Kto má rád, môže si nasypať navrch aj syr, príp. si k rizotu dá šalát alebo uhorku a pod., no my to nerobíme. Dobrú chuť!

  4. 4

    Chcem ešte dodať, že rizoto sa dá obmieňať podľa toho, čo máte radi a máte doma - napr. môžte pridať (alebo namiesto kukurice použiť) aj hrášok, príp. inú zeleninku, dobré je aj s kari korením - kto ho má rád... Tiež sa dá pripraviť bez mäsa.

Diskusia k receptu

slavicek
toto rizoto robím bežne,ale bez mäsa a na orestovaný cesnak pridám mrazený hrášok,kukuricu a pór,dochutiť soľou a korením,po p.p. vegeta




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia