Şehriye çorbası

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 15. februára 2013

Táto polievka je tak jednoduchá a tak dobrá, že jej iný prívlastok ako geniálna neviem nájsť. Lacná, rýchla, zdravá, zahreje a vzpruží. Varím ju stále, záchránila nás už nejedenkrát. Ak máte radi šťipľavé a kyslé, tak len do toho! Nebudete ľutovať. Na nákupný zoznam zabudnite, všetko čo potrebujete, budete mať určite v kredenci...

4
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 PL
3/4 - 1 šálka
1 PL
2 PL
1
1
1
1 viazanička
1 čl
1 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V hrnci speníme na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľu. Necháme zosklovatieť a pridáme nasekanú chilli papriku, paprikovú pastu a paradajkové pyré (nie pretlak). Spolu opražíme asi minútku. Ďalej pridáme nastrúhanú mrkvu a petržlen a všetko spolu chvíľu podusíme.

  2. 2

    Zalejeme vývarom, privedieme k varu a na miernom ohni povaríme 5-6 minút. Potom do hrnca vhodíme cestoviny, malo by ich byť dosť, polievka by mala byť dosť hustá, oveľa viac ako naše klasické vývary s rezancami. Povaríme ešte asi 5 minút. Polievka je hotová, keď sú cestoviny uvarené, až takmer rozvarené. Pravidlo "al dente" v tomto prípade nerešpektujeme. Varíme po turecky, nie taliansky :) A keďže chceme polievku aj pikantnú aj kyslú, nakoniec prilejeme toľko citrónovej šťavy, ako kyslú polievku chceme mať.

  3. 3

    Na úplný záver prihodíme nasekanú petržlenovú vňať, sušenú mätu a osolíme podľa potreby. Odstavíme a podávame horúce s kúskom chleba. Polievku možno obmieňať pridaním nakrájaných mrazených fazuľových strukov, cíceru alebo fazule.

Diskusia k receptu

cesminaz
ja robievam sehriye polievku inac,kedze od svokry somsaju tak naucila.Velmi nam chuti,najmä mojmu synovi!-je jeho oblubena.Je velmi jednoducha, lacna a rychla :-) acoje hlavne aj super chutna.
evanaaa
Ostré mám rada, kyslé - v polievke - som ešte neskúšala, neviem, ako by mi to chutilo, ja inklinujem skôr k sladkej chuti, ale polievočka celkovo vypadá dobre, najprv by som odobrala a okyselila a podľa toho sa zariadila. To chilly by som tiež dala, všetko štiplavím,mätu - no, neviem, nie všetky bylinky mám rada, a mäkké cestoviny má rád môj muž, aj keď by nemal, dlhšie varené majú viac sacharidov.
cesminaz
@nazarboncuk nabuduce vyskusam tvoju Sehriye,dam vediet ako doma chutila :-). Priznam sa ze som mrkvu v kombinacii s mätou este nikdy neskusala..
kucharka
Je to pravda, táto polievka je jednoduchá a dobrá. Mali sme ju na večeru, všetkým veľmi chutilo. Ja som kvôli deťom robila bez chili.
Ďakujem za recept, budem robievať častejšie.