Şehriye çorbası

Autor receptu: nazarboncuk

Táto polievka je tak jednoduchá a tak dobrá, že jej iný prívlastok ako geniálna neviem nájsť. Lacná, rýchla, zdravá, zahreje a vzpruží. Varím ju stále, záchránila nás už nejedenkrát. Ak máte radi šťipľavé a kyslé, tak len do toho! Nebudete ľutovať. Na nákupný zoznam zabudnite, všetko čo potrebujete, budete mať určite v kredenci...

4
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V hrnci speníme na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľu. Necháme zosklovatieť a pridáme nasekanú chilli papriku, paprikovú pastu a paradajkové pyré (nie pretlak). Spolu opražíme asi minútku. Ďalej pridáme nastrúhanú mrkvu a petržlen a všetko spolu chvíľu podusíme.
  2. Zalejeme vývarom, privedieme k varu a na miernom ohni povaríme 5-6 minút. Potom do hrnca vhodíme cestoviny, malo by ich byť dosť, polievka by mala byť dosť hustá, oveľa viac ako naše klasické vývary s rezancami. Povaríme ešte asi 5 minút. Polievka je hotová, keď sú cestoviny uvarené, až takmer rozvarené. Pravidlo "al dente" v tomto prípade nerešpektujeme. Varíme po turecky, nie taliansky :) A keďže chceme polievku aj pikantnú aj kyslú, nakoniec prilejeme toľko citrónovej šťavy, ako kyslú polievku chceme mať.
  3. Na úplný záver prihodíme nasekanú petržlenovú vňať, sušenú mätu a osolíme podľa potreby. Odstavíme a podávame horúce s kúskom chleba. Polievku možno obmieňať pridaním nakrájaných mrazených fazuľových strukov, cíceru alebo fazule.