Foto: majkok
Urobíme si vynikajúce a lacné jedlo, ktoré je na Slovensku, hlavne Východnom veľmi obľúbené a majú ho radi ako deti, tak aj dospelí. V Zobraziť celý popisUrobíme si vynikajúce a lacné jedlo, ktoré je na Slovensku, hlavne Východnom veľmi obľúbené a majú ho radi ako deti, tak aj dospelí. V kraji okolo Starej Ľubovne ho tiež volajú aj ,,Huľky,,
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Dáme si variť zemiaky nakrájané na menšie kocky aby sa nám skôr uvarili. -
2
Nakrájame si slaninku, aby sme si mohli džatky hneď omastit aby sa nám nelepili. Tesne pred doškvarením slaniniky dávam trošku masla aby mali lepšiu arómu a chuť.
-
3
Nakrájame si cibuľku, aby to malo lepšiu vôňu.
-
4
Do uvarených zemiakov, ktoré sa nám už začínajú rozpadávať si prídáme rovnaké množstvo hladkej aj polohrubej múky. Stíšime si sporák a necháme zapariť cca 10 min. Medzi tým si môžme dať pohár až 2 pivka, aby sa nám dielo podarilo.
-
5
Ked sa nám sparila múka so zemiakmi, tak si vypracujeme hmotu najlepšie bez hrudiek, aby nás stravníci neohovorili.
-
6
Omočíme si denko v studenej vode a dáme naň naberačku zemiakov, urobíme valček a nožom či lyžicou si oddelíme kúsky s ktorých tvarujeme guľky. Tie dáme do misy v ktorej už môžme mať upražené škvarky s masťou, aby sa nám neprilepili.
-
7
Priebežne ich premiešavame aby boli omastené.
-
8
Nakoniec si pridáme osmaženú cibuľku a poriadne všetko premiešame.
-
9
Keď je všetko riadne premiešané tak si zaslúžime dopiť pivko a začneme servírovať na taniere.
-
10
Pripravíme na stôl pre členov rodiny a tešíme sa ako nás pochvália.
Ked sa múka vo varených zemiakoch dostatočne sparí, tak potom žáha nehrozí.