Džatky - Huľky fotorecept

majkok - fotkamajkok, 23. decembra 2014
Džatky - Huľky (fotorecept)
Foto: majkok

Urobíme si vynikajúce a lacné jedlo, ktoré je na Slovensku, hlavne Východnom veľmi obľúbené a majú ho radi ako deti, tak aj dospelí. V Zobraziť celý popisUrobíme si vynikajúce a lacné jedlo, ktoré je na Slovensku, hlavne Východnom veľmi obľúbené a majú ho radi ako deti, tak aj dospelí. V kraji okolo Starej Ľubovne ho tiež volajú aj ,,Huľky,,

6-8
porcií
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 hrnček
1 hrnček (hrubá)
2 ks
15 dkg




Postup

  1. 1



    Dáme si variť zemiaky nakrájané na menšie kocky aby sa nám skôr uvarili.

    Džatky - Huľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame si slaninku, aby sme si mohli džatky hneď omastit aby sa nám nelepili. Tesne pred doškvarením slaniniky dávam trošku masla aby mali lepšiu arómu a chuť.

    Džatky - Huľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájame si cibuľku, aby to malo lepšiu vôňu.

    Džatky - Huľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do uvarených zemiakov, ktoré sa nám už začínajú rozpadávať si prídáme rovnaké množstvo hladkej aj polohrubej múky. Stíšime si sporák a necháme zapariť cca 10 min. Medzi tým si môžme dať pohár až 2 pivka, aby sa nám dielo podarilo.

    Džatky - Huľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked sa nám sparila múka so zemiakmi, tak si vypracujeme hmotu najlepšie bez hrudiek, aby nás stravníci neohovorili.

    Džatky - Huľky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Omočíme si denko v studenej vode a dáme naň naberačku zemiakov, urobíme valček a nožom či lyžicou si oddelíme kúsky s ktorých tvarujeme guľky. Tie dáme do misy v ktorej už môžme mať upražené škvarky s masťou, aby sa nám neprilepili.

    Džatky - Huľky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Priebežne ich premiešavame aby boli omastené.

    Džatky - Huľky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec si pridáme osmaženú cibuľku a poriadne všetko premiešame.

    Džatky - Huľky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď je všetko riadne premiešané tak si zaslúžime dopiť pivko a začneme servírovať na taniere.

    Džatky - Huľky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravíme na stôl pre členov rodiny a tešíme sa ako nás pochvália.

    Džatky - Huľky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

kukulienka71
Patrilo by sa, aby som recept poznala:-) takže vodu zo zemiakov nezleješ? zrejme sa to cesto nelepí, ak sa ti podarili také krásne foremné guľky. Veľmi sa mi to páči.
1x majkok
terinka55
Určite sú výborné. Poznám iba z počutia alebo prečítania. Musím vyskúšať, ďakujem.
ernest
Paradne, nedavno to robiliniekde v telke a nestihol som recept takže teraz KK
zdenka1009
Po sviatkoch ked budú suchoty, určite vyskúšam. A mne by chutilo aj s kyslou kapustou.
silvi
u nas to volame rumkľa alebo krumpľa, neviem
astheart
V Čechách se stejně dělají škubánky. :) Jedí se i nasladko.
mijaita
@astheart brambory na skubanky s slijou a vody se nechava jen trosku. Zapari se v nich jen asi hrnecek mouky hrubé nebo polohrubé. Tady je te mouky moc a k tomu hladká. Nestací se to poradne zaparit. Delala jsem podle receptu (pod recept jsem ho vlozila) a z mouky me palila zaha. Skubanky jsou skubanky a kdyz dzadky, tak malo vody a tudiz min mouky a koulicky, proc ne.
majkok
Vodu nezlievam, lebo jej dám akurát niečo nad zemiaky.
Ked sa múka vo varených zemiakoch dostatočne sparí, tak potom žáha nehrozí.
helasu
Toto jedlo sme robili tiež ešte keď žili rodičia ,ale guľky sme robili v rukách ako deti sme pomáhali mame.
deria
Robievala som ich kedysi mojim deťom posypané mletým makom, cukrom a poliate rozpraženým maslom. Bola to dobrota.
tori111222
mám otázku:: tie guľky sa nevyvárajú vo vode, len rovno ich do tej masti?
evanaaa
Takže základom na guľky - džatky je ako vidím zemiaková kaša - fučka, tá je dobrá, najmä s tou opraženou cibuľkou, toto je jej vznešenejšia podoba, či úprava do guliek a aj preto iste chutná.
majkok
Ano, guľky sa už len vytvarujú a nevaria.
valeri
krásne recept a hlavne teraz po sviatkoch ako stvorený po vianočnom hodovaní




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia