Foto: tatranka
Je to charakteristické spišské a goralské jedlo.Nie je náročný recept a niekedy naozaj vítaný.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky očistíme,pokrájame a dáme variť.Keď sú už mäkké,zlejeme časť vody a stíšime plameň.Ku zemiakom prisypávame múku a zemiaky spracúvame na kašu aj s múkou. Keď je všetká múka vpracovaná do zemiakov,pridáme ešte trochu soli a zemiaky za stáleho miešania ešte necháme pobublávať asi 5 minút,aby sa nám uvarila múka. Zemiakové cesto teplé prenesieme na pomastenú dosku.
-
2
Trochu cesto premiesime.Odkrajujeme z neho kúsky,z ktorých našúľame pásy..Z nich odkrajujeme asi 2 cm kúsky,z ktorých tvoríme džadky.Sú to vlastne šúľance. Tie vhadzujeme do pripravenej misy s rozškvarenou slaninkou a upraženou cibuľkou.
-
3
Nakoniec džadky v miske postriasame aby sa dobre premastili a nelepili.Najlepšie je podávať nejaké kyslé mlieko .My sme si zvykli na acidofilné.Vrch sa dá tiež poliať kyslou smotanou.No to už sú novodobé zmeny.Tiež zakysanka je veľmi chutná.2
Naviac moj manzel miluje cestoviny prave taketo varene doma, nie vysypane zo sacku. dakujem.
na spodku misy bola akási šťava z masla a cukru, a to bolo naozaj fajnové.
P.s. Hneva ma , ze nemözem pouzivat diakritiku - pisat po slovensky a o slovenskych jedlach bez mäkcenov a dlznov, to je vskutku hrozne. Dakujem za toleranciu.
Byly vynikajici určitě jako tyhle, ale me po hladke mouce a jeste slanine pali žáha. Myslis po polohrubé nebo hrubé by nepálila?
Moja drahá,naozaj ti neviem poradiť.Túto skúsenosť nemám.Skús a uvidíš sama,ako sa tvoj organizmus zachová.