Spišské džatky fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 14. februára 2014
Spišské džatky (fotorecept)
Foto: ancicka

Tradičné regionalné jedlo.

60 minút
príprava

Suroviny

1 kg
100 g
100 g
3/4 PL
podľa chutí




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky pokrajam. zalejem vodou,tak aby boli zakryté,osolím a dám variť.

    Spišské džatky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    medti tým si nakrájam slaninku na kocky a spražím ju.

    Spišské džatky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ked sú zemiaky uvarené,tak ich popučim vo vode.

    Spišské džatky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridám preosiatú múku a zapracujem do zemiakov.

    Spišské džatky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vytvorí sa jemná kaša,

    Spišské džatky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ktorú potom zakryjem a nechám asi 10-15 postať.zatiaľ sa múka zavarí v horúcich zemiakoch.

    Spišské džatky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom si ruky trochu naolejujem,aby sa mi zemiaky nelepili na ruky a urobím si šúľok a z neho po čiastkach vytvarujem guľky.Guľky hadžem do pripravenej misky.

    Spišské džatky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom na guľky vylejem škvarky so slaninky,

    Spišské džatky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a v miske popretrasujem,aby sa džatky omastili.

    Spišské džatky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť.K tomu zakysanku,alebo kyslé mlieko ,kto ako má rád.

    Spišské džatky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

anina6
ďalšia dobrotka zo zemiakov, určite ju vyskúšam Anička podľa tvojho receptu.
caterina
5* hned by som dobehla na jednu porciu :) a ta slaninkaaa
katka78
Paráda! Robiť sa mi to síce nechce, ale zjedla by som ihneď, bez zaváhania :-)
zdenka1009
Takéto klasické, jednoduché jedlá sú najlepšie k tomu tá slaninka,cibuľka alebo kyslá kapusta, nebíčko v papuľke ... ani mäso nemusí byť :-)
1x hannah
jarkar
Varím ich už 40 rokov, odkedy som sa vydala a vzala si manžela z Pustého Pola okr. Stará Ľubovňa. Neviem či sú Spišské, ale robím ich presne tak ako je uvedené v tomto recepte. Sú fantastické.
ancicka
@ ydenkas ,Nie nevývarajú sa,múka sa vo vracich zemiakoch uvarí.
@ jarkar ,Stará Lubovňa patrí regionalne na horný spiš,tak preto.
@ ,dakujem za nahliadnutie rcp.
eviana
@ancicka , videla som tento recept myslím v Židekovom nebíčku a veľmi sa mi páčil... krásne zrozumiteľný postup, nádherný výsledok na tanieri, musia chutiť skvelo :)
afataga
tak toto tiez musi byt dobrota a pri tom take obycajne :-)
silvi
supeeer ja to jem podobne len to netvarujem do guliciek
jazavka
mám veľmi rada tieto klasické slovenské jedlá, vyskúšam aj to tvoje, určite aj deti sa potešia... ďakujem za recept...
astheart
Je to stejné těsto jako na české škubánky! :) Akorát, škubánky se vykrajují lžící! :) Dá se i na sladko. Vynikající! :)
mojack
Moja babka od SNV robila džatky,pre nas deti s tvarohom a maslom.Aby sme to mali teplé na tanieri tak jednoducho s lyžicou vyberala z hrnca guličky. My ako deti sme obdivovali aké sú gulate s obyčajnou lyžicou. A rodičia dostali so slaninkou...
evkalibka
v okolí BB sa toto jedlo volá štiarc, netvarujú sa z cesta guľky ale sa hádžu ako väčšie halušky
hubata
Cesto sa pripravuje ako fučka, takže džatky majú asi "fučkovú" chuť. A to vám je dobrota! Páči sa mi jednoduchá príprava, nenáročné suroviny, ale aj pekné foto a popis. Už rozmýšľam čo k nim: kyslé mlieko, pivo, víno ..... asi to mlieko. A treba ich vyskúšať aj na sladko s tvarohom, makom či so strúhankou? Za šikovný receptík ti posielam päť *****@ancicka.
1x aurel
gubics
Moja nebohá babka robila podobné len nato dávala tvaroh. Skúsim urobiť tieto, len dám na to tvaroh a maslo. Dúfam,že budú tiež dobré.
ancicka
fantázii sa medze nekladú,Treba vyskúšať.my ich máme radi také so slaninkou .dakujem Vám za komentáre.
ywett
krásny recept a zvykne ich robiť moja priateľka, ale namiesto slaniny dáva popraženú cibuľu a aj takto by mi to chutilo, je to dobrota
milanko778
poznám... ja robím takéto " knedlíky " s opečenou klobáskou nakrájanou na kolieska a s dusenou kyslou kapustou.....
mesiar50
V mojom okolí som sa ešte nestretol s takýmto jedlom.Jednoduché a pritom skvelo vyzerajúce finálne dielo.
Vďaka za recept.
garanco
Ako píšeš @ancicka , ... kto ako má rád..., varím ich ako ty, ale záver, ako má rád manžel - podľa jeho mamky- s prepraženým maslom a s cukrom a so sladkým mliekom, a tiež sú "spišské". Pekne si to popísala:-))
anna70
jéj, Džatky som si tuto v Prahe ešte nikdy neurobila, no robila ich moja mamka. Len u nás neboli také pekné guľaté, len sa tak oddžibovalo z cesta do vandlika, nešúľali sa do hladkej guľky. Musím si uvariť ...
ancicka
dakujem veľmi pekne za nahliadnutie receptu a za milé komentáre.verím,že sa vám rcp páči.
marcy
darmo,toto skromné jedlo zasýtilo aj chlapa,ktorý chystal drevo na zimu ....nesmierne obľúbené,chutné jedlo zo Spiša
molnarka28
Som 18 rokov v Čechách a 12 ročných chlapcov a je to ich najobľúbenejšie jedlo,čo si pamëtajú od babičky to Slovenska,takže je to super jedlo :) :) :)
rrudyk
Keď som našiel tento recept, tak som sa musel okamžite zaregistrovať.
Toto jedlo sme spolu s rodičmi pripravovali od mala ako deti, len s tým rozdielom, že sme si formovali šúľky. Bože krásne časi. Ď.
ancicka
Rudyk,veru,spomienky na mladosť sú vždy krásne,no môžme si ich pripomenuúť aj tak,že si toto jedlo jednoducho urobíme..
@marci ,veru tak!
@molnarka ,dakujem.
peliska
Skoro som sa rozplakala. Naposledy som džatky jedla,keď ešte žili moja Ordzovianska babka.Na takýchto jedlách sme vyrástli.
coldbery
ako dieťa som to jedlo zbožňovala aj moje deti to mali radi a teraz vnúčatka....mňam to je najjednoduchšia fajnotka :)
anina43
ancicka ďakujem za super receptík, takéto jedlo som ešte nejedla, určite je výborné a chutné, dala som 5 hv. za zrozumiteľný popis a foto, určite vyskúšam, u nás sa robili tzv. opekančeky zo zem. cesta /zemiaky uvarené v šupke / a pomastené boli opraženou cibuľkou, neskôr bryndzou a slaninkou, ale robili sa z neho aj šúlance s makom či prézlami. vyskúšam aj tvoj recept, veď človek sa stále učí.a slovenská kuchyňa je pre mňa NAJ
babulka2
Ancicka, ďakujem z celého srdca. Džatky sú vynikajúce. Sú také ako robievala moja babička a moja mamička (až na to, že nedávali slaninku, ale opečenú cibuľku). Moja babička a mamička už nie sú medzi nami a s nimi odišiel z našej rodiny aj recept. Dlho som sa pýtala gazdiniek zo Spiša, ale pre nich je toto jedlo samozrejmosťou, všetky suroviny už majú v "oku" a vždy im to vyjde. Ďakujem za to, že si napísala presné množstvo zemiakov, múky a podrobný postup. Najdôležitejšia je láska, s ktorou pre nás naše naše babičky a mamičky svoje špeciality chystali a keď sa mi džatky podľa tvojho receptu podarili, znovu sme všetci tú lásku pocítili. Ešte raz vrelá vďaka.
ancicka
Ja tiež vždy ked varím,tak to robím od oka.No na tento recept som si musela dať záleťať,lebo ako vravíš,tak pre mnohých nieje to možné,čo si to len od babičiek pamätajú,aby uvarili dobré.Som rada a teším sa s každým,komu som tým pomohla a ulahodila.Pozdravujem.
babulka2
Milá Ancicka, veľmi ti ďakujem za tvoju prácu a snahu zachovať tradičné recepty v originálnej podobe. Ak poznáš na Spiši reštauráciu, kde varia džatky, tak mi prosím napíš, zatiaľ sa nám nedarilo takú objaviť.
Spišské pirohy majú väčšie šťastie, sú známe a reštaurácie ich ponúkajú. Ale zdá sa mi, že to stále nie je to pravé (niekde iba uvaria mrazený polotovar).
Milá Ancicka, ak poznáš recept na pravé spišské pirohy a budeš mať chuť a čas podeliť sa s nami, tak budem veľmi šťastná. Ďakujem a želám veľa zdravia a pohody.
finczi
Toto jedlo som nikdy nejedla, ale keďže mám rada zemiaky, ukladám a vyskúšam-ďakujem za tento jednoduchý recept. Vážim si poctivú, domácu prípravu a návody na skromné, výživné jedlá ,,z ľudu", akými sa zasycuje väčšina nás. 5*
ivka152
Mňaaam,milujem džatky :-) moja mamka ich robí presne tak isto ako vy,je to lacné,rýchle a veľmi dobré jedlo
ivka152
Inak aj ona(moja mamka) pochádza z okresu Stará Ľubovňa :-)
mijaita
@ancicka konečně došlo na tvoje džatky. Dlouho jsem se na ně těšila. Výborné jídlo, pro mě trošku problém, pálí žáha po té mouce. Místo slaniny jsem si posypala smaženou cibulkou. ***** dal39 super recept z brambor, díky za něj!


spisakmirko
Tak tuto dobrotu jsem jídával jako chlapec u své babičky a dědečka v Spiš.Podhradí.To se mi dělaly až "boule za ušima". Dík za recept a vzpomínku na bratry Slováky!Teď ještě: kdo dá do Varechy recept na "žltý gri(y)s"? Tipuji, že nejrychlejší v psaní bude "Ančička"!!!
dogagador
Dnes som videla recept od Izabella929 a niekto tam uviedol link na Tvoj recept, tak som sa musela pozriet. Oba sa mi pacia. Hlavne mi je teraz jasne, ako urobit tie gulicky - trocha oleja na ruky.... jasne. Tak ste ma obe nachutili, ze musim tieto recepty vyskusat. Pravdu? V zivote som dzatky nejedla a ani som donedavna o nich nepocula. Rada poskusam stare recepty. Takze vdaka za tento.
betynka2
Práve robim 😋 je to jedlo môjho detstva...moja mama ich robievala milovali sme ich ako deti 🙂




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia