Džadky (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Je to charakteristické spišské a goralské jedlo.Nie je náročný recept a niekedy naozaj vítaný.
6 porcií |
25 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky očistíme,pokrájame a dáme variť.Keď sú už mäkké,zlejeme časť vody a stíšime plameň.Ku zemiakom prisypávame múku a zemiaky spracúvame na kašu aj s múkou.
Keď je všetká múka vpracovaná do zemiakov,pridáme ešte trochu soli a zemiaky za stáleho miešania ešte necháme pobublávať asi 5 minút,aby sa nám uvarila múka.
Zemiakové cesto teplé prenesieme na pomastenú dosku.
- Trochu cesto premiesime.Odkrajujeme z neho kúsky,z ktorých našúľame pásy..Z nich odkrajujeme asi 2 cm kúsky,z ktorých tvoríme džadky.Sú to vlastne šúľance.
Tie vhadzujeme do pripravenej misy s rozškvarenou slaninkou a upraženou cibuľkou.
- Nakoniec džadky v miske postriasame aby sa dobre premastili a nelepili.Najlepšie je podávať nejaké kyslé mlieko .My sme si zvykli na acidofilné.Vrch sa dá tiež poliať kyslou smotanou.No to už sú novodobé zmeny.Tiež zakysanka je veľmi chutná.2