Tatárska omáčka
Tatárska omáčka

Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka fotorecept

kimlo - fotkakimlo, včera 09:49
Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept)
Foto: kimlo

Recept na majonézu som našiel na stránke toprecepty.cz. Návod na tatársku omáčku mám od kamaráta Brepty. Zabudnite na kupovanú tatarku... Ako vyzerá vo finále uvidíte tu: https://youtu.be/-KtrGOtKCro

4
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

Domáca majonéza:
2 ks čerstvý
200 ml
1/2 KL
1/2 KL
1 štipka
1 KL
Tatárska omáčka:
250 ml
1 ks menšia (alebo šalotka)
2 KL
4-5 ks menšie
pár kvapiek
1/2 KL
1 KL
1 KL
1-2 KL
podľa chuti
1 štipka
1 ks (ančovička)
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zásada č.1: Všetky suroviny na majonézu, najmä žĺtky a olej musia mať rovnakú, najlepšie izbovú teplotu! Preto je dobré si ich vytiahnuť pár hodín vopred z chladničky. Zásada č.2: Žĺtky musia musia byť starostlivo oddelené od bielkov.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky osolíme štipkou soli a dobre metličkou vymiešame. Potom do nich zamiešame horčicu.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Za stáleho šľahania metličkou pridávame najprv po kvapkách olej, každú kvapku starostlivo vmiešame a postupne pridávame ďalšie, až nám zmes hustne. Je to robota zdĺhavá ale poctivá. Dá sa použiť aj nožový mixér, ja som zostal pri klasike. Na konci pridáme citrónovú šťavu a dochutíme cukrom.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Suroviny na tatársku omáčku pokrájame na menšie kúsky, pridáme citrónovú šťavu, kôru, worchester, mleté korenie, prípadne soľ... so soľou opatrne, sardela je slaná.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko dáme do mixéra a nahrubo rozmixujeme.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmes pridáme do pripravenej majonézy, pridáme 1-2 KL horčice, prípadne nasekanú pažítku a petržlenovú vňať a dobre premiešame.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Omáčku dáme do chladničky odležať minimálne na 1 hodinu, zostane krásne hustá.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Majonéza sa dá pripraviť aj rýchlejšie a jednoduchšie, v nožovom mixéri, len treba pomaličky prilievať olej. Tu je verzia z mixéra.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

dvorka
No teda, miešať majonézu metličkou, to je pre mňa spomienka. Pred Vianocami a Veľkou nocou som mamke vždy "pomáhala" pri miešaní majonézy. Pridávala som po kvapkách olej. Jedine ja som mala trpezlivosť pol hodiny kvapkať olej bez toho, aby som odliala viac. No ruky mojej mamky - neuveriteľné. Dodnes to nepochopím ako to zvládala. Ja som si pred časom kúpila tyčový mixér s nádstavcom zvlášť na robenie majonézy, od vtedy sa mi vždy podarí. A ešte, vďaka za pridanie receptu. Poznám pár ľudí čo sa čuduje keď poviem že si majonézu robím sama. Oni na to: "a to sa dá?" :-)
kuko95
Aj moja babka na vianoce miešala majonézu ručne to si pametam..a tatarku a majonézu majú perfektnu v Lidli tam sa oplatí kúpiť chuť je výborná
1x kimlo
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Miešam domácu majonézu tiež ručne s metličkou. Používam ten istý postup, iba horčicu pridávam až do hotovej vymiešanej majonézy. Uložím si recept kvôli tatarke, tento sa mi páči.
2x kimlo a sracz
kimlo
@dvorka (11.6.2021 10:33)
Áno, je som si dal tú robotu metličkou, chcel som to vyskúšať a viem že sa to dá.
1x sracz
kimlo
@kuko95 (11.6.2021 12:23)
Odkedy som skúsil tento recept tak tatarku už nekupujem, a to som na tatarke závislák, dokázal som ju jesť len tak lyžičkou a len s rožkom. Človeku kto ju vymyslel by mali dať Nobelovou cenu za gastronómiu. Ochutnal som aj tatarky v zahraničí, napr Hellmans v Taliansku, to isté balenie ako u nás, ale išla do koša, nedalo sa to jesť. Preto je asi najobľúbenejšie jedlo Talianov u nás formaggio fritto, dávali si to všade kde som s nimi chodil, myslím že to bolo aj kvôli tatarke. Aj tá lidlová je dobrá, máš pravdu.
evanaaa
Majonézu len zo žĺtkov ma naučila kedysi dávno robiť kolegyňa a priateľka, pár ráz som ju aj robila, ale len v mixéri, neskúšala som ručne, metličkou a teraz by som si ani už netrúfla, moje ruky by to nezvládli. A aj tatarku z tej majolky som si robila. Aj tú kupujem už hotovú, raz za čas sa dá.....
1x sracz