Tatárska omáčka
Tatárska omáčka

Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 11. júna 2021
Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept)
Foto: kimlo

Recept na majonézu som našiel na stránke toprecepty.cz. Návod na tatársku omáčku mám od kamaráta Brepty. Zabudnite na kupovanú tatarku... Ako vyzerá vo finále Zobraziť celý popisRecept na majonézu som našiel na stránke toprecepty.cz. Návod na tatársku omáčku mám od kamaráta Brepty. Zabudnite na kupovanú tatarku... Ako vyzerá vo finále uvidíte tu: https://youtu.be/-KtrGOtKCro

4
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

Domáca majonéza:
2 ks čerstvý
200 ml
1/2 KL
1/2 KL
1 štipka
1 KL
Tatárska omáčka:
250 ml
1 ks menšia (alebo šalotka)
2 KL
4-5 ks menšie
pár kvapiek
1/2 KL
1 KL
1 KL
1-2 KL
podľa chuti
1 štipka
1 ks (ančovička)
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zásada č.1: Všetky suroviny na majonézu, najmä žĺtky a olej musia mať rovnakú, najlepšie izbovú teplotu! Preto je dobré si ich vytiahnuť pár hodín vopred z chladničky. Zásada č.2: Žĺtky musia musia byť starostlivo oddelené od bielkov.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky osolíme štipkou soli a dobre metličkou vymiešame. Potom do nich zamiešame horčicu.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Za stáleho šľahania metličkou pridávame najprv po kvapkách olej, každú kvapku starostlivo vmiešame a postupne pridávame ďalšie, až nám zmes hustne. Je to robota zdĺhavá ale poctivá. Dá sa použiť aj nožový mixér, ja som zostal pri klasike. Na konci pridáme citrónovú šťavu a dochutíme cukrom.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Suroviny na tatársku omáčku pokrájame na menšie kúsky, pridáme citrónovú šťavu, kôru, worchester, mleté korenie, prípadne soľ... so soľou opatrne, sardela je slaná.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko dáme do mixéra a nahrubo rozmixujeme.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmes pridáme do pripravenej majonézy, pridáme 1-2 KL horčice, prípadne nasekanú pažítku a petržlenovú vňať a dobre premiešame.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Omáčku dáme do chladničky odležať minimálne na 1 hodinu, zostane krásne hustá.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Majonéza sa dá pripraviť aj rýchlejšie a jednoduchšie, v nožovom mixéri, len treba pomaličky prilievať olej. Tu je verzia z mixéra.

    Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

dvorka
No teda, miešať majonézu metličkou, to je pre mňa spomienka. Pred Vianocami a Veľkou nocou som mamke vždy "pomáhala" pri miešaní majonézy. Pridávala som po kvapkách olej. Jedine ja som mala trpezlivosť pol hodiny kvapkať olej bez toho, aby som odliala viac. No ruky mojej mamky - neuveriteľné. Dodnes to nepochopím ako to zvládala. Ja som si pred časom kúpila tyčový mixér s nádstavcom zvlášť na robenie majonézy, od vtedy sa mi vždy podarí. A ešte, vďaka za pridanie receptu. Poznám pár ľudí čo sa čuduje keď poviem že si majonézu robím sama. Oni na to: "a to sa dá?" :-)
kuko95
Aj moja babka na vianoce miešala majonézu ručne to si pametam..a tatarku a majonézu majú perfektnu v Lidli tam sa oplatí kúpiť chuť je výborná
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Miešam domácu majonézu tiež ručne s metličkou. Používam ten istý postup, iba horčicu pridávam až do hotovej vymiešanej majonézy. Uložím si recept kvôli tatarke, tento sa mi páči.
kimlo
@dvorka (11.6.2021 10:33)
Áno, je som si dal tú robotu metličkou, chcel som to vyskúšať a viem že sa to dá.
kimlo
@kuko95 (11.6.2021 12:23)
Odkedy som skúsil tento recept tak tatarku už nekupujem, a to som na tatarke závislák, dokázal som ju jesť len tak lyžičkou a len s rožkom. Človeku kto ju vymyslel by mali dať Nobelovou cenu za gastronómiu. Ochutnal som aj tatarky v zahraničí, napr Hellmans v Taliansku, to isté balenie ako u nás, ale išla do koša, nedalo sa to jesť. Preto je asi najobľúbenejšie jedlo Talianov u nás formaggio fritto, dávali si to všade kde som s nimi chodil, myslím že to bolo aj kvôli tatarke. Aj tá lidlová je dobrá, máš pravdu.
evanaaa
Majonézu len zo žĺtkov ma naučila kedysi dávno robiť kolegyňa a priateľka, pár ráz som ju aj robila, ale len v mixéri, neskúšala som ručne, metličkou a teraz by som si ani už netrúfla, moje ruky by to nezvládli. A aj tatarku z tej majolky som si robila. Aj tú kupujem už hotovú, raz za čas sa dá.....
gordonko
niesom moc na tatarku , mne stačí iba trošku k syru a podobne ,ale zemiakový šalať ten si dám koľko sa domňa zmestí. Takže recept ukladám je super a keď baby budú robiť ,,syr,, a zemiakový šalát dodám im túto tatarku. Lúbí sa mi že nešeríš sardelama - sardelkou , tiež si ju viem dať aj na chleba z maslom. Vďaka za recept.
kimlo
@gordonko (12.6.2021 21:00)
Budem rád ak ju vyskusas, je fakt dobrá, tá robota okolo stojí za to než kúpiť hotovú tatarku. A zemiakový šalát zbožňujem aj ja… ;-)
2x kvakac a haji
kvakac
Tak to je paráda kamarát. Už to mám uložene - vyskúšam. Ja mám taký ručný šlahač do neho dám žĺtka s horčicou a do vrchnáku dám olej a počas miešania mi olej po kvapkách sa pridáva k žĺtkom. Dosť dlho to trvá, ale o to je potom chutnejšia majonéza. A tu tatársku vyskúšam. Šlahač je chudák staručký, ale slúži. Ani neviem či je ešte také niečo zohnať. Tu je foto.


haji
@kvakac (14.6.2021 16:08)
Mám identický, s červeným vrchem. Dělám v něm šlehačku. Podle mě v nabídce bude, v domácích potřebách i na netu.
kimlo
@kvakac (14.6.2021 16:08)
Mali sme veru taký aj my doma, mamka s ním robievala šľahačku alebo sneh, potom sa kdesi pominul alebo pokazil mechanizmus a doteraz mám len spodnú časť, používam ako odmerku.
2x kvakac a haji
kvakac
@kimlo (15.6.2021 07:56)

Veď aj ja ho mám po starkej a už drží pokope, len na slovo božie. A ako napísala @Nadia56 , tak už viem že to ešte dostať kúpiť. Pozriem najskôr Kinekuse a až nebude objednám cez net.
1x haji
haji
@kvakac @kimlo
Aj můj ruční šlehač je po starkej. Doma jsme měli plno jiných předchůdců, byli s umělými pacičkami, ty toho moc nevydrželi, bo umělá hmota... Pak se začal vyrábět tento druh - a bylo vyhráno. @kimlo správně, aj sneh v ňom robím, když chci mlsat a nebo celé vajíčko s cukrom. Šlahačku, ale to moc často ne, chce to objem šlehačky alespoň 200 ml a to je pro mě zabiják. Naučila jsem se 100 ml šlehačky v malém hrnku našlehat tyčákem. To mi víc než bohatě stačí. Na chuť aj na problémy s bříškem.
1x kvakac
haji
@nadia56 (15.6.2021 01:03)
Super! Já včera znásilňovala vyhledávač s termínem ruční šlehač. Moderní doba pokročila a vyjížděli jen elektrické ruční mixery. Nedokázala jsem z toho nic jiného dostat. A dobře vím, že to v nabídce je! Myslím, že nás v budoucnu čeká víc podobných zkušeností. Díky že jsi přidala, jsi šikulka!!