Dvojfarebný chlieb

rybarkuchar - fotkarybarkuchar, 26. februára 2012

Už dlhšie tu sľubujem, že zverejním svoje pekárenské pokusy. Takže dnes. Nechal som sa inšpirovať @Ameliou a jej cviklovým chlebom. Ešte jedna skúsenosť – Zobraziť celý popisUž dlhšie tu sľubujem, že zverejním svoje pekárenské pokusy. Takže dnes. Nechal som sa inšpirovať @Ameliou a jej cviklovým chlebom. Ešte jedna skúsenosť – je mnoho receptov na pečenie chleba, každý je určite výborný, no ten chlieb čo si upečiete sami bude určite najlepší.

3
porcie
120 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

2 kg
0,5 kg
2 kocky
4 až 5 ks varené
 stredne veľká




Postup

  1. 1

    Takže najprv pec

    Dvojfarebný chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Treba ju vykúriť. Trvá mi to asi 2 až 3 hodiny.

    Dvojfarebný chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Zamiesil som dve cestá. V podstate rovnaké, akurát do cesta na cviklový chlieb som pridal cviklovú šťavu. Cesto miesim rukami a vodu prilievam podľa potreby. Ten správny moment kedy je cesto vymiesené spoznám podľa toho, že sa cesto odliepa od ruky a drží tvar.

    Dvojfarebný chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Keď cestá vykysli, vytvoril som tri chleby. Jeden klasický a dva „dvojfarebné“.

    Dvojfarebný chlieb - obrázok 4
  5. 5

    Podobne ako sa robí vianočka. Vianočku vždy pletie manželka, takže som jej vďačne prenechal túto robotu.

    Dvojfarebný chlieb - obrázok 5
  6. 6

    20 min. som ich nechal podkysnúť

    Dvojfarebný chlieb - obrázok 6
  7. 7

    A šup do pece

    Dvojfarebný chlieb - obrázok 7
  8. 8

    Po 45 min. je tu výsledok

    Dvojfarebný chlieb - obrázok 8

Diskusia k receptu

danielas
Parádne chleby, parádna pec. To sa cení chlebík pečený takto v zime a vonku,super
cica2
teda klobúk dole, upiekol si krásny chlebík a tá pec nemá chybu, perfektné :-)
helca103
tá pec sa mi veľmi páči a chlebíky samozrejme tiež, upečené v peci chutia inak ako v rúre. Už sa teším na ďalšie recepty z tej krásnej pece.
bejgi
to je krása aj chcem takú krásnu pec na pečenie chlebíka :))) ináč chlebík mňam :)
vierik
Véľmi pekné chlebíky a tá pec je super vec :-)
lia66
Chlebík vyzerá úžasne!!!...a tá pec-tak, tá nemá chybu...aj ja stééém takúúú!!!
nika60
chlebík vyzerá veľmi dobre a pec taktiež
marijanka712
úprimne závidím tu pec a tie krásne chlebíky ktoré v nej pečieš super rodinka s teba má iste veľkú radosť a chválim tvoj perfektný postup s foto všetko na 1*****
hubata
úžasný @Ryb árkuchár čo dokáže postaviť pec, zamiesiť na chlieb a upiecť ho!
marcy
tušila som,že si sa do toho kvalitne oprel :-)....palec hore,ako dlho je potom piecka teplá ?
pacik
Krása, chlebíky aj pec...že by som začala presviedčať môjho všeumelca ?
sonulienka
@Rybarkuchar už som sa nevedela dočkať kedy sa objaví Tvoj recept na chlebík skutočne si to dlho sľuboval ale výsledok za tú prenádhernú pec a výberné chlebíky stojí za to. Si skutočne macher!!!!!!!!!!!!
danculka
Mám peciarov a kachliarov poruke,takže ovládam,čo to obnáša,vykúriť takú pec,dnes je to drahšie,ako samotný chlebík,volakedy,keď ju rozkúrili upiekli chlebík na celý týždeň,vtedy sa to oplatilo,vidím,že aj ty si piekol viac,super,peknučký chlebík...
hannah22
tak toto chce ozaj len palec hore, si šikovný a tíško obdivujem, podobné poznám z detstva.. na jedničku.... :))
babidka
trosku ti zavidim tu pec na chlieb - ja mam pec slubenu uz niekolko rokov ale zatial je stale v "poradovniku" . Mas pravdu - vlastnorucne urobeny a upeceny chlebik je najlepsi .....
tori111222
Pridávam svoj komentár: máme doma murovanú pec, v ktorej moja starká piekla každý týždeň40 bielych "svadobných" koláčov..začala vo štvrtok ráno a skončila v sobotu ráno. A piekla ja 20 chlebov cez týždeň, Starká umrela a my sme sa nikto nenaučili piecť v peci, ani neviem koľko dreva tam treba a ako dlho musí by ť v peci, ako ju rozohriať.. na jar to vyskúšam podľa tohoto receptu..a pochvala.. až sem vonia ten chlebík..
izabella929
tento chlebík je prekrásny.-))no a tá pec..neraz ma srdce zabolí, keď takú vidím...mala som pri chate postavenú aj ja a predala som všetko a najviac ma trápi to, že nový majiteľ sa o to nestará a všetko chátra..mali sme blízko les, takže dreva bolo dosť..keď sme ráno zakúrili do pece, dymilo sa z komína, ako z parného rušňa...piekli sme v nej aj fanatastické štrúdle : makové,tvarohové,kapustové..tá chuť, to je niečo iné, ako v domácej elektrickej rúre...
tinca
chlebík musí byť vynikajúci a pec no tak to je paráda:)


evanaaa
....červené kachle, biela pec, nevedela milá chleba piecť......,ale ty si ho upiekol, sláva ti. Ešte mať tú pec, ale kde, na balkóne? Nám musí stačiť aj sporák, čo sa dá robiť. No čo, piecť chleba treba.
julica
Úplne si viem predstaviť tie sobotné podvečerné chvíle, keď z pece vyťahujete chleby jeden za druhým. Krásna idylka, hádam sa k nej niekedy dopracujem :)
merylas
Parádní chlebíky! Nejsem závistivá, ale tu pec teda závidím :-))
rybarkuchar
Ďakujem za komentáre, naozaj ma potešili. Ak by ste niekto chceli poradiť ako si postaviť takú pec ( môj e-mail: jurbanj@gmail.com ). Napíšte, rád poradím.
nonna
Som gurmánkou na chlieb, veľký to zázrak, pečivárenské výrobky /okrem vínka a syrov/, a tak si tento dobre vyzerajúci recepis ukladám do svojej kuchárskej databázy. Chválim skladbu múky. A keďže môj fotrišťo je veľkým rybárom tiež, ja tento šport uznávam a rada si pri ňom posedím v prírode a uznávam aj tento sort živočíšnych proteínov a tukov, sú potrebné a zdravé a ryby akékoľvek a v akéjkoľvek úprave mám rada, okrem "lajf", tak som si Vás pridala medzi obľúbených a budem sledovať Vaše kreácie. Nejaké rybacinové recepisy som vyšpekulovala aj ja, postupne ich budem zverejňovať. Spústu kulinárskych nápadov!!!
rybarkuchar
@nonna rád si nechám poradiť. V pečení chleba som len začiatočník. Čo sa týka rýb a ich prípravy, tam je to niečo iné. Teším sa na Tvoje recepty.
nonna
Dík za odpoveď! Aj za prejavený záujem. Vzájomné odovzdávanie rád a skúseností bude fajn. Teším sa!!! Môžeš prezradiť svoj kapitálny úlovok a ako si ho spracoval? Krásny nový deň!
nonna
Ooooooooooo, tak to moja poklona! Výborný prístup k rybárčeniu a k prírode vôbec. Keby aspoň časť "rýb chtivých" mala tento postoj k lovu, stav rybárstva u nás by bol kvalitnejší.
ethanel
Tak toto ti zavidim ... normalne premyslam o zveladeni zahrady o takyto kusok :) Ten chlieb vyzera vinikajuco ... booooze co by som niekedy dal za slovensky chlieb , niekedy si ho peciem doma ale v elektrickej rure sa mi moc nepodaril a kedze manzelka je bezlepkova osoba piect chlieb pre jednu osobu sa mi nikdy nechcelo :)
rybarkuchar
Ak ťa to posunie bližšie k rozhodnutiu postaviť si na záhrade pec - tak ver, že chlieb upečený v elektrickej alebo plynovej rúre sa nedá porovnať s chlebom pečeným v peci. A to už ani nehovorím o pizze, babe, pečenom mäse ... Daj sa do toho - nebudeš ľutovať.
andys
Tá pec nemá chybu!!! Chceme toto leto spojazdniť starú pec na chalupe v letnej kuchyni, tak snáď bude použiteľná. Má svoje roky a v podstate sa desaťročia nepoužívala inak, ako odkladací priestor na všetko od výmyslu sveta...
rybarkuchar
Tá pec určite nezabudla ako má piecť, nemaj strach. Jedna rada: ak sa v peci dlho nekúrilo, tak ju "rozbehni" pomaly. Nenalož hneď na prvý krát plnú pec - len tak na zahriatie. Potom poriadne utesni trhliny peciarskou hlinou, šamotom ... a znovu zakúr.
anabelka
Prekrásny recept a o peci ani nehovorím, ako z rozprávky. Vďaka za recept, len tá pec mi chýba.