Tvarohové koláče

Dvojctihodné koláče

Autor receptu: redakcia

Kysnuté koláče s tvarohovou plnkou, ovocím a posýpkou, ktoré pripomínajú sladký pôvab starých čias.

4 stredne veľké kusy
porcie
30 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme lyžičku cukru, polovicu vlažného mlieka a lyžicu múky. Rozmiešame a necháme vzísť kvások.
  2. Zvyšnú múku preosejeme do veľkej misy. Pridáme vzídený kvások, štipku soli, zvyšok cukru a vlažného mlieka, celé vajce a žĺtok. Premiešame a vypracujeme cesto. Prilejeme rozpustené maslo a dôkladne miesime, kým nevznikne hladké, vláčne cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť približne 45–60 minút.
  3. Medzitým pripravíme náplň: tvaroh, vajce a práškový cukor vymiešame dohladka.
  4. Na posýpku zmiešame múku s cukrom, pridáme zmäknuté maslo a v prstoch vypracujeme sypkú mrveničku.
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely. Z každého vytvarujeme bochníček a rozťapkáme ho na placku s hrúbkou asi 2 cm. Do stredu každej placky navrstvíme tvarohovú plnku. Okraje cesta cez plnku prehneme a stlačíme ich k sebe, čím vytvoríme bochníčky. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, spojom nadol. Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť.
  6. Po vykysnutí uprostred každého koláča vytlačíme jamku. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom, jamku naplníme pripraveným ovocím a posypeme posýpkou.
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 minút dozlatista.