Tvarohové koláče
Dvojctihodné koláče
Autor receptu: redakcia
Kysnuté koláče s tvarohovou plnkou, ovocím a posýpkou, ktoré pripomínajú sladký pôvab starých čias.
4 stredne veľké kusy porcie |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Droždie rozdrobíme do misky, pridáme lyžičku cukru, polovicu vlažného mlieka a lyžicu múky. Rozmiešame a necháme vzísť kvások.
- Zvyšnú múku preosejeme do veľkej misy. Pridáme vzídený kvások, štipku soli, zvyšok cukru a vlažného mlieka, celé vajce a žĺtok. Premiešame a vypracujeme cesto. Prilejeme rozpustené maslo a dôkladne miesime, kým nevznikne hladké, vláčne cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť približne 45–60 minút.
- Medzitým pripravíme náplň: tvaroh, vajce a práškový cukor vymiešame dohladka.
- Na posýpku zmiešame múku s cukrom, pridáme zmäknuté maslo a v prstoch vypracujeme sypkú mrveničku.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely. Z každého vytvarujeme bochníček a rozťapkáme ho na placku s hrúbkou asi 2 cm. Do stredu každej placky navrstvíme tvarohovú plnku. Okraje cesta cez plnku prehneme a stlačíme ich k sebe, čím vytvoríme bochníčky. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, spojom nadol. Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť.
- Po vykysnutí uprostred každého koláča vytlačíme jamku. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom, jamku naplníme pripraveným ovocím a posypeme posýpkou.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 minút dozlatista.