Dusené pliecko na cibuľke s mäkkými zemiakovými kolieskami fotorecept
Foto: ochino
Tento recept vznikol tak,že niekedy minule doniesla manželka nejaké mäsko z obchodu a že : urob z toho niečo...a keďže to niečo všetkým chutilo,dnes doniesla Zobraziť celý popisTento recept vznikol tak,že niekedy minule doniesla manželka nejaké mäsko z obchodu a že : urob z toho niečo...a keďže to niečo všetkým chutilo,dnes doniesla 2ks mäska a urob to v dvojnásobnej dávke-bolo nás doma viac-takže keď niečo robím prvý krát,volám to prvotina, ale 2-hý a viac-krát to už nazývam - starý rodinný recept...
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,8 kg |
|
4 PL |
|
8 ks |
|
2 KL |
|
2 čl (podľa potreby) |
|
2 PL (alebo francúzska) |
|
20-30 ks |
|
2 bal. (primerane) |
|
2 strúčiky |
|
Postup
-
1
nachystáme si ingredienty / na obrázku chýba horčica,nakoľko som ju teraz zabudol dať- ale dobré to bolo aj tak/
-
2
umyjeme a nakrájame si mäsko na plátky-cca 1-2cm hrubé
-
3
do nádoby /teflonovej/ si dáme 2PL bravčovej masti, alebo ak nemáme aj trochu oleja, a buď jednu veľkú alebo 2-3 stredné alebo menšie na kolieska nakrájané cibuľky
-
4
na cibulky rozložíme jednotlivé odkrojené plátky mäska- tiež umyté a posolené z oboch strán-primerane
-
5
teraz je čas dať tam trochu horčice / na čo som tentokrát zabudol.../ a potom sa to posype trochou grilovacieho korenia-tiež primerane....
-
6
zemiaky si očistíme a nakrájame na kolieska
-
7
postupne ich trochu posolíme a dáme na mäsko, pričom navrch dáme tiež nakrájanú cibulku /1-2ks/ a môžeme ešte aj jemne zaprášiť grilovacím korením, a ak sme nedali aj nakrájaný strúčik cesnaku v bode č.5 -dáme ho teraz- navrch na zemiaky podlejeme trochou vody -cca 1 dcl -a dáme dusiť-na menšom plameni
-
8
ja som to robil súčasne- resp.- postupne v dvoch teflonových nádobách
-
9
celý proces trvá asi 1 a pol hodiny- v 1-vej nádobe-štvoruhlastej som najpred dal dusiť mäso -po bode č.5-a kým som pripravil zemiaky-cca 20 min sa už dusilo- ale v druhej nádobe som to dal všetko naraz-takže cca po 1 hod dusenia som 1. nádobu otvoril a urobil sondu-zemiaky sú mäkké,treba s nimi opatrene-nemiešať,aby nevznikla kaša bolo tam ešte šťavy cca 2 cm
-
10
keďže vtedy pri prvotine som to akosi nesledoval a všetka voda vyvrela a mäsko aj s cibulkou sa mierne pripieklo,čo bolo dobré-akoby zospodu zagrilované,takže som teraz v 1 nádobe naschvál nechal zvyšok vody odpariť-pri otvorenej nádobe-aby sa to zase pekne pripieklo-cibulka získa perfektnú-nahorkastú chuť- ale nemusí to byť-podľa chuti -v 2-hej nádobe som tam nechal aj šťavu
-
11
keďže sme boli niektorí už hladní,odjedli sme asi polovicu z 1.vej nádoby-potom ma napadlo oddeliť zemiaky od mäska -aby bolo vidno kolko ich je-lebo pod zemiakmi to nevieme...
-
12
potom prišiel ešte jeden nápad-preložiť toto pripečenejšie mäsko k tomu v druhej nádobe so šťavou-nech si každý vyberie a zemiaky ku sebe-do1.nádoby- toto prekladanie zemiakov treba robiť ale jemne-podobrať lyžičkou-aby sa nepopučili- lebo sú mäkké ale išlo to v pohode / ale samozrejme-nemusí sa to prekladať/
-
13
ešte som urobil k tomu taký uhorkový šalátový mix- jednu čerstvú uhorku nakrájanú,posolenú,pocukrovanú a pooctovanú- klasika, a k tomu som zotrel na malých slzičkách asi 3-4 malé- zavárané uhorky- pre zmiešanie chutí.. A tak prajem všetkým dobrú chuť. Už len k tomu zvoliť vhodný nápoj...
dávam celkovo 1,5 hod, a zemiaky je vhodné dať neskôr-asi po pol hodine a je to už len na tom,či necháme vodu úplne odpariť a mäso pripiecť zospodu-v týchto teflonových nádobách to neprihorí, alebo tam nechám trochu šťavy-keďže som to robil v dvoch nádobách súčasne-tak som experimentoval-v jednej som to naschvál nechal ku koncu odokryté-aby sa to odparilo a pripieklo, a v druhej aby to bolo aj so šťavou-je to jednoduché-prekladať zemiaky z nádoby do nádoba sa samozrejme nemusí-to bolo skôr kvôli nafoteniu...
sú síce hrubé a ťažké,ale majú napísané dokonca titanium...