Dusené pliecko na cibuľke s mäkkými zemiakovými kolieskami (fotorecept)

Autor receptu: ochino

Tento recept vznikol tak,že niekedy minule doniesla manželka nejaké mäsko z obchodu a že : urob z toho niečo...a keďže to niečo všetkým chutilo,dnes doniesla 2ks mäska a urob to v dvojnásobnej dávke-bolo nás doma viac-takže keď niečo robím prvý krát,volám to prvotina, ale 2-hý a viac-krát to už nazývam - starý rodinný recept...

20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. nachystáme si ingredienty / na obrázku chýba horčica,nakoľko som ju teraz zabudol dať- ale dobré to bolo aj tak/
  2. umyjeme a nakrájame si mäsko na plátky-cca 1-2cm hrubé
  3. do nádoby /teflonovej/ si dáme 2PL bravčovej masti, alebo ak nemáme aj trochu oleja, a buď jednu veľkú alebo 2-3 stredné alebo menšie na kolieska nakrájané cibuľky
  4. na cibulky rozložíme jednotlivé odkrojené plátky mäska- tiež umyté a posolené z oboch strán-primerane
  5. teraz je čas dať tam trochu horčice / na čo som tentokrát zabudol.../ a potom sa to posype trochou grilovacieho korenia-tiež primerane....
  6. zemiaky si očistíme a nakrájame na kolieska
  7. postupne ich trochu posolíme a dáme na mäsko, pričom navrch dáme tiež nakrájanú cibulku /1-2ks/ a môžeme ešte aj jemne zaprášiť grilovacím korením, a ak sme nedali aj nakrájaný strúčik cesnaku v bode č.5 -dáme ho teraz- navrch na zemiaky podlejeme trochou vody -cca 1 dcl -a dáme dusiť-na menšom plameni
  8. ja som to robil súčasne- resp.- postupne v dvoch teflonových nádobách
  9. celý proces trvá asi 1 a pol hodiny- v 1-vej nádobe-štvoruhlastej som najpred dal dusiť mäso -po bode č.5-a kým som pripravil zemiaky-cca 20 min sa už dusilo- ale v druhej nádobe som to dal všetko naraz-takže cca po 1 hod dusenia som 1. nádobu otvoril a urobil sondu-zemiaky sú mäkké,treba s nimi opatrene-nemiešať,aby nevznikla kaša bolo tam ešte šťavy cca 2 cm
  10. keďže vtedy pri prvotine som to akosi nesledoval a všetka voda vyvrela a mäsko aj s cibulkou sa mierne pripieklo,čo bolo dobré-akoby zospodu zagrilované,takže som teraz v 1 nádobe naschvál nechal zvyšok vody odpariť-pri otvorenej nádobe-aby sa to zase pekne pripieklo-cibulka získa perfektnú-nahorkastú chuť- ale nemusí to byť-podľa chuti -v 2-hej nádobe som tam nechal aj šťavu
  11. keďže sme boli niektorí už hladní,odjedli sme asi polovicu z 1.vej nádoby-potom ma napadlo oddeliť zemiaky od mäska -aby bolo vidno kolko ich je-lebo pod zemiakmi to nevieme...
  12. potom prišiel ešte jeden nápad-preložiť toto pripečenejšie mäsko k tomu v druhej nádobe so šťavou-nech si každý vyberie a zemiaky ku sebe-do1.nádoby- toto prekladanie zemiakov treba robiť ale jemne-podobrať lyžičkou-aby sa nepopučili- lebo sú mäkké ale išlo to v pohode / ale samozrejme-nemusí sa to prekladať/
  13. ešte som urobil k tomu taký uhorkový šalátový mix- jednu čerstvú uhorku nakrájanú,posolenú,pocukrovanú a pooctovanú- klasika, a k tomu som zotrel na malých slzičkách asi 3-4 malé- zavárané uhorky- pre zmiešanie chutí.. A tak prajem všetkým dobrú chuť. Už len k tomu zvoliť vhodný nápoj...