Dusené pliecko na cibuľke s mäkkými zemiakovými kolieskami (fotorecept)
Autor receptu: ochino
Tento recept vznikol tak,že niekedy minule doniesla manželka nejaké mäsko z obchodu
a že : urob z toho niečo...a keďže to niečo všetkým chutilo,dnes doniesla 2ks mäska
a urob to v dvojnásobnej dávke-bolo nás doma viac-takže keď niečo robím prvý krát,volám to prvotina, ale 2-hý a viac-krát to už nazývam - starý rodinný recept...
20 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- nachystáme si ingredienty
/ na obrázku chýba horčica,nakoľko som ju teraz zabudol dať- ale dobré to bolo aj tak/
- umyjeme a nakrájame si mäsko na plátky-cca 1-2cm hrubé
- do nádoby /teflonovej/ si dáme 2PL bravčovej masti,
alebo ak nemáme aj trochu oleja, a buď jednu veľkú alebo 2-3 stredné alebo menšie na kolieska nakrájané cibuľky
- na cibulky rozložíme jednotlivé odkrojené plátky mäska-
tiež umyté a posolené z oboch strán-primerane
- teraz je čas dať tam trochu horčice / na čo som tentokrát zabudol.../
a potom sa to posype trochou grilovacieho korenia-tiež primerane....
- zemiaky si očistíme a nakrájame na kolieska
- postupne ich trochu posolíme a dáme na mäsko,
pričom navrch dáme tiež nakrájanú cibulku /1-2ks/
a môžeme ešte aj jemne zaprášiť grilovacím korením,
a ak sme nedali aj nakrájaný strúčik cesnaku v bode č.5 -dáme ho teraz-
navrch na zemiaky
podlejeme trochou vody -cca 1 dcl -a dáme dusiť-na menšom plameni
- ja som to robil súčasne- resp.- postupne v dvoch teflonových nádobách
- celý proces trvá asi 1 a pol hodiny- v 1-vej nádobe-štvoruhlastej som najpred dal
dusiť mäso -po bode č.5-a kým som pripravil zemiaky-cca 20 min sa už dusilo-
ale v druhej nádobe som to dal všetko naraz-takže cca po 1 hod dusenia som 1. nádobu
otvoril a urobil sondu-zemiaky sú mäkké,treba s nimi opatrene-nemiešať,aby nevznikla kaša
bolo tam ešte šťavy cca 2 cm
- keďže vtedy pri prvotine som to akosi nesledoval a všetka voda vyvrela a mäsko aj s cibulkou sa mierne pripieklo,čo bolo dobré-akoby zospodu zagrilované,takže som teraz
v 1 nádobe naschvál nechal zvyšok vody odpariť-pri otvorenej nádobe-aby sa to zase pekne pripieklo-cibulka získa perfektnú-nahorkastú chuť- ale nemusí to byť-podľa chuti
-v 2-hej nádobe som tam nechal aj šťavu
- keďže sme boli niektorí už hladní,odjedli sme asi polovicu z 1.vej nádoby-potom ma napadlo
oddeliť zemiaky od mäska -aby bolo vidno kolko ich je-lebo pod zemiakmi to nevieme...
- potom prišiel ešte jeden nápad-preložiť toto pripečenejšie mäsko k tomu v druhej
nádobe so šťavou-nech si každý vyberie a zemiaky ku sebe-do1.nádoby-
toto prekladanie zemiakov treba robiť ale jemne-podobrať lyžičkou-aby sa nepopučili-
lebo sú mäkké ale išlo to v pohode / ale samozrejme-nemusí sa to prekladať/
- ešte som urobil k tomu taký uhorkový šalátový mix-
jednu čerstvú uhorku nakrájanú,posolenú,pocukrovanú a pooctovanú- klasika,
a k tomu som zotrel na malých slzičkách asi 3-4 malé- zavárané uhorky-
pre zmiešanie chutí..
A tak prajem všetkým dobrú chuť.
Už len k tomu zvoliť vhodný nápoj...