Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky fotorecept
Foto: pusta
Nie vždy je treba pripraviť dusené hovädzie rezne z tých najdrahších kusov a napriek tomu môžu byť veľmi chutné. Mala som doma krásny móčing, Zobraziť celý popisNie vždy je treba pripraviť dusené hovädzie rezne z tých najdrahších kusov a napriek tomu môžu byť veľmi chutné. Mala som doma krásny móčing, z ktorého som nakrájala rezne a pomaly som ich dusila, rezne boli mäkkučké, šťavnaté, priam sa rozplývali na jazyku a vynikajúca šťavička úžasnej chuti, bola hustá z rozpadnutej cibule a rôsolovittá z rozpusteného gleju, ktorý sa uvoľnil z mäska pomalým dusením. Ponúkam vám tento výborný recept :-)
porcie
príprava
na 70-80 °C
Suroviny
600 g (glejovka, nožina, kližka) |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
3 strúčiky |
|
100 g |
|
150 ml |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby na obaľovanie |
|
Postup
-
1
Hovädziu glejovku som umyla, osušila a odkrojila som mäsko z bokov, aby mi zostal len pekný súvislý stred. Odkrojené časti som použila do iného varenia. Hovädzia glejovka sa tiež nazýva ako nožina po slovensky, móčing z nemčiny, kližka je český názov.
-
2
Stred glejovky som pokrájala na rezne o hrúbke asi 1 cm, po obvode som ich narezala, aby sa pri opekaní nekrútili a naklepala som ich.
-
3
Rezne som z oboch strán osolila a ...
-
4
...okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nechala som ich chvíľu odpočívať.
-
5
Potom som ich obalila v hladkej múke z oboch strán a...
-
6
...postupne ukladala na tanier.
-
7
V múke obalené rezne som opiekla prudko na rozpálenej bravčovej masti do červena z oboch strán, kým sa na povrchu nevytvorila chrumkavá kôrčička.
-
8
Opečené rezne som vybrala na tanier.
-
9
Vo výpeku som orestovala domácu údenú slaninku pokrájanú na prúžky.
-
10
Pridala som pokrájanú cibuľu na kocky a orestovala som ju do sklovita.
-
11
Na cibuľu som pridala cesnak pokrájaný na plátky a domácu paradajkovú šťavu, krátko som spolu všetko orestovala, kým sa cesnak pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty za stáleho miešania.
-
12
Pridala som sladkú mletú červenú papriku,
-
13
...rozmiešala som ju a nechala úplne rozpustiť.
-
14
Podliala som horúcim domácim hovädzím vývarom a nechala znovu vydusiť až na tuk, celý postup som opakovala 3x, podobne ako pri perkeltoch, cibuľa sa týmto rozpadne, zahustí a ochutí výslednú šťavu. Ak nemáte po ruke domáci hovädzí vývar, požite horúcu vodu, ale v žiadnom prípade vývar pripravený z hovädzej kocky či bujónu, nekazte chuť jedla nijakou umelinou!
-
15
Pridala som opečené rezne a podliala som horúcim vývarom asi do výšky rezňov a...
-
16
...prikryté na miernom plameni som pomaly dusila do zmäknutia rezňov - asi 120 minút, pričom som podľa potreby vždy podliala malým množstvom hovädzieho vývaru a premiešania, aby sa rezne neprichytili o dno hrnca.
-
17
Na záver som pridala majoránku, premiešala a nechala krátko prevrieť spolu.
-
18
Servírovala som horúce, na hniezdo zo zemiakovej kaše som položila rezeň, ktorý som podliala šťavou z mäska. Mäsko sa priam rozplýva na jazyku, je mäkkučké, šťavnaté, nerozvarené s jemnou chrumkavou kôrčičkou na povrchu a hustou rôsolovitou šťavičkou, vynikajúcej chuti po údenej slaninke a ostatných použitých surovinách, hustej z rozpadnutej cibule a z rôsolu z glejovky.
ak vieš niečo účinné,prosím porad :-)
dakujem za pekné hodnotenie jedla.
náš mladý sa vyjadril,, že môže byť objektív z umelej látky a potom dochádza k jeho rýchlemu oroseniu. tiež hovoril, že potom pomôže možno utrieť.
dakujem za radu, si fajn chlap.
ja radšej dávam svoje recepty krok za krokom veľmi podrobne, nuž a aj ich fotím, napriek nekvalitným fotkám.
viem, že si to myslela dobre.
skúsil s týmto mobilom mi fotiť potom on sám a tiež mu to nevyšlo veľmi lepšie, žiaľ :-(
Možno keď budeš mať čas a náladu, skús. :)
súhlasím s tebou, učíme sa jeden od druhého a som každému za dobrú radu vdačná.
nie, ešte som nefotila bez blesku, ani netuším, kde sa v mobile vypne. na pc prebehli nové aktualizácie a v skicári je po nej zrušená možnosť zrezania fotky, teda vybratia detailu.
dakujem ti úpimne za cenné rady, lebo to fotenie je pre mňa už nočnou morou i cez deň :-)
vážim si to.
Bez blesku su vacsinou v mobiloch dlhe expozicne casy nastavene, cize to by bolo este horsie. ..
Vyskusaj odfotit a ked budes pocut zvuk uzavierky, podrz este 1-2 sek mobil v jednakej polohe..... Dakedy je zvuk uzavierky v mobile rychlejsi ako samotna expozicia a laka to cloveka "odtiahnut fotak" ;)
PS: Takto neako DIS funguje :)))
A takto vysvetluje digitalnu stabilizaciu Mercedes ;)
tento mobil zrejme AF má, inak by to bolo úplne na ho.no :DDDDD tie fotky všetky.
vytiahnem návod k nemu = manuál, ja som ho nenastavovala, ale rodina pred 4rr a povedali len tak pre mojeinfo, že je tam "automatica" a mne to postačilo.
dakujem za všetku tvoju snahu priblížiť mi po lopate, o čo ide.
je to od tebe veľmi milé, že sa mi napriek mojej slabej chápavosti tak venuješ.:-)som horšia, ako tie sliepky v tom druhom videu :DDDDD
nuž ja som vo fotení horšia ako koza na bazalke :DDDDD profík zo mňa nikdy nebude, ale rada by som sa zlepšila, i ked to je pre mňa tvrdý oriešok - ešteže sme na amatérskom webe :-)
poteší ma, ak tento môj receptík vyskúšaš.
dakujem za pekné zhodnotenie a uznanie.
preesne ako vravíš, so zemiakovou kašou je toto mäsko úžasné.
na tých sliepkach na videu od @megdesign som sa tiež nasmiala :-)
dakujem ti za pochvalu.
no a co sa tyka rozmazaných fotiek - rada fotim v prirode, ale mozem sa opriet o co chcem - ked chcem pekny zaber, dam mobil ( fotak ) do ruky polovicke a ukazem, co chcem mat v zabere, to je najspolahlivejsie :-)
veľmi by si varecháčov potešila, neboj, ja sa nevyjadrím, ale ak bude dobrý, priamo ti ho pochválim a nie cez niekoho tretieho, to si píš!
inak to je vec názoru, ja to asi inak ani robiť neviem. :-)
robím tak, ako mi radíš, väčšinou sa opieram o tie lakte, ale ver mi, že fotím za pochodu a horúce jedlo v celom postupe.
ak ide o studené jedlo, fotky sú lepšie. no fakt je, že fotograf nie som a asi ani nebudem.
dakujem za tvoje dobre mienené rady, vážim si to.
dakujem ti.
skúsil s týmto mobilom aj môj priateľ, ale neboli lepšie fotky, je mi ľúto :-(
inak súhlasím s tebou a zdieľam tvoj názor.
dakujem.
dakujem za pochvalu a za uznanie.
Ako píše @smejkad je fajn vidieť ako sa jedlo tvári v každom bode procesu varenia - pre tých, čo nikdy nič podobné nerobili a podľa tohto návodu by to myslím zvládol aj ten môj chlap... neviem či ho veru na to neukecám :)))
dakujem za uznanie.
a čo potom s tebou? ked ty tak úžasne varíš!!!!! o tom vôbec, že máte doma automatickú pračku a iste aj tú tlakovú žehličku :-)
neverím, že by si vymenil po tých mnohých rokoch svoju pani manželku za nový moderný model, Ty by si to iste nikdy nespravil - o tom som skalopevne presvedčená!
v každom prípade si ma úžasne rozosmial a spravil mi príjemné ráno :D
Prajem Ti úspešný pekný deň a skvelé varenie :-)
každý vie, že ma nemusíš.
ked už ty sama žiaden recept nepridáš, to je síce tvoja vec, ale ocenila by som, keby si prispela konštruktívnou radou, ako mám fotiť mobilom, aby boli lepšie, podobne ako sa snažili iní.
dakujem.
ale ok, dakujem za odpoved.
tamto si nevšímaj, lebo sa zbytočne obujú aj do teba, už vieš ktorí sú to :-)
dakujem ti za tvoj milý príspevok, rp z dneška dám zajtra :-)
a dakujem :-)
Ešte by som Ťa chcela upozorniť na jedno - to, že chlap nikdy v živote nič neuvaril zákonite neznamená, že je absolútne neschopný s nízkym IQ :)
Koho to množstvo fotiek otravuje ten si takýto recept vôbec neotvorí. Či?
tvoja pochvala ma mimoriadne teší a dakujem.
Pekný večer ti prajem do NL :-)