Dusená červená kapusta

tanulienka - fotkatanulienka, 24. novembra 2013

Nesmie chýbať k pečenej kačičke :)

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hlava
3 ks
2 PL
2 ČL
2 ČL
5 PL
3 PL
300 ml




Postup

  1. 1

    Kapustu očistíme, umyjeme, rozkrojíme na 1/4, vykrojíme hlúb z každej časti. Každú časť si nakrájame na tenké rezance. Môžete ju aj postrúhať, ako je komu lepšie. Mne je rýchlejšie ju nakrájať normálne nožom.

  2. 2

    Cibuľu nakrájame na drobno, dáme do hrnca, kde sme si zohriali masť. Dusíme do sklovita, kým nám nezačne cibuľa karamelizovať, potom osolíme 1KL. Postupne pridávame nakrájanú kapustu, pridáme rascu, soľ 1KL.

  3. 3

    Kapusta nám po chvíle dusenia zmenší objem na polovicu, keď nepustí šťavu podlejeme vodou a dusíme, kým nie je mäkká.

  4. 4

    Ku koncu dusenia, keď je kapusta mäkká, pridáme ocot, dobre premiešame a odstavíme. Kapusta je hotová :)

  5. 5

    Ja používam tlakový hrniec, takže sa mi zníži podstatne doba dusenia.

Diskusia k receptu

hubata
Inak červená kapusta býva tvrdšia ako biela a pre tie gazdinky ktoré nemajú kuchtu alebo sa jej boja pridám radu: nakrájanú kapustu si jemne posoľte, nechajte postáť a až tak robte šaláty alebo ju dajte dusiť. Šťavu samozrejme nevylievajte!

Ešte k červenej kapuste pečenú kačicu a dobrú domácu knedľu .... mňam!

kimlo
Skus dat najprv skaramelizovat cukor a potom nan kapustu...ja to tak robim a je vynikajuca. :-)
marta23
V texte píšeš 1KL soli, dokonca dvakrát po sebe a v rozpise zasa 1čl. Kedy dať cukor zo surovín, to v postupe nie je uvedené. A ako karamelizovať cibuľu? nemalo sa to týkať cukru?
kuchticka
@esi - skaramelizujeme I cibulu !!! U nas sefkuchari skaramelizuju vela cibule na rozne pochutky- posypat navrch, samo, ze bez cukru.
evanaaa
No, ten cukor ozaj chýba v postupe, ale dá sa rozumieť, že na ňom skaramelizujeme tú cibuľu, takto som to aj ja robievala, kým som mohla cukor. Teraz robím podobne a aj podľa @sovka , len bez jabĺk, ale s tým džemom.
tanulienka
@esi cibuľu zásadne nekaramelizujem na cukre, ale cibuľa sama o sebe obsahuje veľa druhov sacharidov (cukrov), tie sa dlhou tepelnou úpravou štiepia a preto cibuľa karamelizuje - čiže sladne. Vidieť to vtedy, keď zhnedne jemne. Cukor som tam dávala, až keď bola kapusta udusená. Inak ospravedlňujem sa za to, že to tam chýba, hneď ako sa mi to bude dať opraviť, tak to doplním...
timotejka
super dnes sa chystam aj ja robit dusenu kapustu..a chcem sa opytat..tiez mam tlakovy hrniec..este som tam kapustu nerobila..ako dlho ju robis v tlakovom hrnci?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia