Dubnická šutolica

luraj - fotkaluraj, 27. augusta 2010
Dubnická šutolica
Foto: luraj

Šutolica je jedlo, ktoré mám ešte od svojej babičky. Varilo sa v minulosti a opäť je to obľúbené jedlo Dubnického regiónu.

6
porcií
10 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg
1/2 kg
2 ks
100 g
1/2 kg
5 ks
1  lyžička
5 ks
štipka
1 lyžička
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do jedného hrnca dáme variť kyslú kapustu, údené mäso, klobásu a bobkový list.

    Dubnická šutolica - obrázok 1
  2. 2

    Do druhého hrnca dáme variť vopred namočenú fazuľu a hríby, korenie, borievky. Keď bude fazuľa pred dovarením, pridáme na kocky pokrájané zemiaky a jemne osolíme.

    Dubnická šutolica - obrázok 2
  3. 3

    Keď je všetko uvarené do mäkka, všetko zmiešame v jednom veľkom hrnci, zalejeme podľa chuti celou šľahačkovou alebo kyslou smotanou a dochutíme pálivou a sladkou paprikou. Dobrú chuť.

    Dubnická šutolica - obrázok 3

Diskusia k receptu

jezibabka1
niečo podobné som jedla, ale bez smotany a bolo to výborné, tak si myslím, že tá smotana to len zdokonalí:) dík za inšpiráciu, lebo hľadám niečo, čo môžeme uvariť na stanovačke a toto je dobrý nápad:)
helca103
tiež to poznám a varím bez smotany už niekolko rokov... ja to môžem jest aj 3 dni ,všetko kde je kyslá kapusta je mňamkové
frezia68
@Luraj :vítaj na Vareche a ak pridáš fotky,môžeš vyhrať súťaž o regionálny recept :-)))
elab
okrem bežnej liptovskej kapustnice robím aj túto šutolicu, ktorá je vlastne vylepšenou kapustnicou o smotanu a fazuľu, čím je výdatnejšia. recept mám od brata.
bedrunka
Osobne som sa s takouto kombináciou ešte nestretla a neviem, ako by som obstála u mojich stravníkov, lebo je tam (na naše chute) dosť veľa sýtych a ťažkých surovín. Vetry by duli na všetky svetové strany...
janulik64
Tak toto je super papanicko varila som prvýkrát a ľúbi sa nám
civil54
@jezibabka1 (27.8.2010 09:17)

V čechách sa robí i s šošovicou. Na Považí bývala kedysi často, no na stanovačku sa veľmi nehodí (ak nepoužiješ konzervovanú fazuľu, kapustu z pohára a čo vývar??-že by z kocky......takých v čechách volali "mastňáci"), ale kto chce ,môže piecť i tortu v kotlíku.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia