Foto: luraj
Šutolica je jedlo, ktoré mám ešte od svojej babičky. Varilo sa v minulosti a opäť je to obľúbené jedlo Dubnického regiónu.
6
porcií
porcií
10 minút
príprava
príprava
90 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do jedného hrnca dáme variť kyslú kapustu, údené mäso, klobásu a bobkový list.
-
2
Do druhého hrnca dáme variť vopred namočenú fazuľu a hríby, korenie, borievky. Keď bude fazuľa pred dovarením, pridáme na kocky pokrájané zemiaky a jemne osolíme.
-
3
Keď je všetko uvarené do mäkka, všetko zmiešame v jednom veľkom hrnci, zalejeme podľa chuti celou šľahačkovou alebo kyslou smotanou a dochutíme pálivou a sladkou paprikou. Dobrú chuť.
V čechách sa robí i s šošovicou. Na Považí bývala kedysi často, no na stanovačku sa veľmi nehodí (ak nepoužiješ konzervovanú fazuľu, kapustu z pohára a čo vývar??-že by z kocky......takých v čechách volali "mastňáci"), ale kto chce ,môže piecť i tortu v kotlíku.....