Double chocolate cheesecake fotorecept
Foto: stanci11
Brat má tesne pred Vianocami narodky, a máme tradíciu, že nekupujem darčeky, ale vytvorím niečo čokoládové :D Najlepšie čokoládovo-čokoládové poliate čokoládou :D Takže Zobraziť celý popisBrat má tesne pred Vianocami narodky, a máme tradíciu, že nekupujem darčeky, ale vytvorím niečo čokoládové :D Najlepšie čokoládovo-čokoládové poliate čokoládou :D Takže to, čo vidíte bol môj pokus o cheesecake z dvojitej čokolády (na nečisto), a za týždeň si to zopakujem zas, a dúfam že vyjde minimálne takto krásne! Takže tento recept posielam pre všetkých čokoholikov! ;)
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
Spodná vrstva: | |
165 g |
|
1 PL |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
Krémy: | |
3 ks |
|
450 g (cream cheese Philadelphia) |
|
250 g |
|
120 g |
|
175 g |
|
podľa chuti |
|
Poleva: | |
50 g |
|
1 PL |
|
50 g |
|
100-150 ml |
|
Postup
-
1
Na spodok tortovej formy som si vystrihla papier na pečenie a rúru som rozohriala na 150 stupňov. V mixéri som rozsekala orechy (mix mandle, vlašáky, lieskovce) - cca 1 min. Roztopila som maslo a vliala na orechy, pridala kopcovitú polievkovú lyžicu kakaa a riadne som celú masu premiešala.
-
2
Zmes som osladila asi 1 ČL medu, ešte raz premiešala a potom poriadne utlačila na dno tortovej formy - je to drobivé ale netreba sa toho báť.
-
3
V ďalšom kroku som roztopila vo vodnom kúpeli čokoládu, vybrala som ju mimo sporák a zaliala smotanou na šľahanie - nechala som to stáť pár minútiek, nech si šľahačka zvykne :D.
-
4
Zatiaľ som vo vedľajšej mise ušľahala cream cheese (Philadelphia) s kyslou smotanou (pôvodný recept hovoril 450 g cream cheese, ja som dala 200 g cream cheese a 250 g mascarpone). Postupne som zašľahala celé vajíčka (izbovej teploty).
-
5
Vrátila som sa k čokoláde so smotanou, ktoré som vyšľahala do tuhej peny. A teraz prišla tá stranda - ako na dvojvrstvový cheesecake.
-
6
Takže, čokoládovú zmes som rozdelila do dvoch misiek 1/3 a 2/3. A k tomu som v opačnom pomere pridala syrovú zmes, teda 2/3 a 1/3. Tým pádom vznikol pomerne riedky bledý krém a hutný, silne čokoládový.
-
7
Na pripravený "korpus" som rozložila tmavohnedú vrstvu a tú som zaliala bledým krémom. Celú tortovú formu som vložila do pekáča s asi 1 cm vody a nechala pomaličky piecť 90 min.
-
8
Po pečení som korpus nechala v pootvorenej trúbe vychladiť až do rána. Pri pečení nádherne narástol, popraskal po povrchu, ale keď som pohla s formou tak bol stále "trasľavý".
-
9
Po vychladnutí korpus klesol a navrch prišla čokoládová poleva - ja myslím, že tu už postup niekde mám, ale v skratke - rozpustila som čokoládu vo vodnom kúpeli, vmiešala som mascarpone, nechala trošku vychladiť a zaliala zmes smotanou - vyšľahať a len roztrieť na povrch - rýchle a strašne dobré - plus to skvelo stuhne.
-
10
No a hotovo. Najlepší bol, keď ešte 24 hodín postál od nanesenia polevy, to sa chute rozložili a bol neuveriteľný. Už teraz som zvedavá čo povie brašulo, len aby aj na druhý pokus vyšiel ;)
@matvejka - ja mám formu 23 cm priemer.