Čokoládový cheesecake

Double chocolate cheesecake (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Brat má tesne pred Vianocami narodky, a máme tradíciu, že nekupujem darčeky, ale vytvorím niečo čokoládové* :D Najlepšie čokoládovo-čokoládové poliate čokoládou :D Takže to, čo vidíte bol môj pokus o cheesecake z dvojitej čokolády (na nečisto), a za týždeň si to zopakujem zas, a dúfam že vyjde minimálne takto krásne! Takže tento recept posielam pre všetkých čokoholikov! ;)

16
porcií
20 minút
príprava
90 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Na spodok tortovej formy som si vystrihla papier na pečenie a rúru som rozohriala na 150 stupňov. V mixéri som rozsekala orechy (mix mandle, vlašáky, lieskovce) - cca 1 min. Roztopila som maslo a vliala na orechy, pridala kopcovitú polievkovú lyžicu kakaa a riadne som celú masu premiešala.
  2. Zmes som osladila asi 1 ČL medu, ešte raz premiešala a potom poriadne utlačila na dno tortovej formy - je to drobivé ale netreba sa toho báť.
  3. V ďalšom kroku som roztopila vo vodnom kúpeli čokoládu, vybrala som ju mimo sporák a zaliala smotanou na šľahanie - nechala som to stáť pár minútiek, nech si šľahačka zvykne :D.
  4. Zatiaľ som vo vedľajšej mise ušľahala cream cheese (Philadelphia) s kyslou smotanou (pôvodný recept hovoril 450 g cream cheese, ja som dala 200 g cream cheese a 250 g mascarpone). Postupne som zašľahala celé vajíčka (izbovej teploty).
  5. Vrátila som sa k čokoláde so smotanou, ktoré som vyšľahala do tuhej peny. A teraz prišla tá stranda - ako na dvojvrstvový cheesecake.
  6. Takže, čokoládovú zmes som rozdelila do dvoch misiek 1/3 a 2/3. A k tomu som v opačnom pomere pridala syrovú zmes, teda 2/3 a 1/3. Tým pádom vznikol pomerne riedky bledý krém a hutný, silne čokoládový.
  7. Na pripravený "korpus" som rozložila tmavohnedú vrstvu a tú som zaliala bledým krémom. Celú tortovú formu som vložila do pekáča s asi 1 cm vody a nechala pomaličky piecť 90 min.
  8. Po pečení som korpus nechala v pootvorenej trúbe vychladiť až do rána. Pri pečení nádherne narástol, popraskal po povrchu, ale keď som pohla s formou tak bol stále "trasľavý".
  9. Po vychladnutí korpus klesol a navrch prišla čokoládová poleva - ja myslím, že tu už postup niekde mám, ale v skratke - rozpustila som čokoládu vo vodnom kúpeli, vmiešala som mascarpone, nechala trošku vychladiť a zaliala zmes smotanou - vyšľahať a len roztrieť na povrch - rýchle a strašne dobré - plus to skvelo stuhne.
  10. No a hotovo. Najlepší bol, keď ešte 24 hodín postál od nanesenia polevy, to sa chute rozložili a bol neuveriteľný. Už teraz som zvedavá čo povie brašulo, len aby aj na druhý pokus vyšiel ;)