Domáci chlieb
Domáci chlieb

Domáci toastový chlebík fotorecept

kvaskovanie - bez fotkykvaskovanie, 25. januára 2021

Chutný domáci toastový chlieb. Nachádza sa v ňom mlieko a maslo, ktoré mu dodávajú jemnú chuť. Množstvo surovín je uvedené na 1 kg múky (2 bochníky). Ak chceme pripraviť len 1 bochník z 500 g múky, použijeme polovičné množstvá zo všetkých ingrediencií.

45 - 50 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g
300 ml
300 ml
100 g
40 g
2 PL
2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do nádoby kuchynského robota dáme múku.

    Domáci toastový chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odmeriame si mlieko.

    Domáci toastový chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mlieko zohrejeme a pridáme maslo, ktoré sa v teplom mlieku rozpustí.

    Domáci toastový chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odmeriame vlažnú vodu.

    Domáci toastový chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mlieko s maslom nalejeme do nádoby s vodou. Pridáme droždie, cukor a počkáme kým kvások nebude hotový.

    Domáci toastový chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kvások prilejeme do misy k múke. Pridáme soľ. Cesto dobre vymiesime.

    Domáci toastový chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto prikryjeme a necháme odpočívať približne 30 minút a potom trochu premiesime - 3 až 5 minút. Opäť prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút až hodinu, dokiaľ cesto nenakysne.

  8. 8

    Z vykysnutého cesta spravíme 2 bochníky (ak robíme z 500 g múky, vytvarujeme 1 bochník). Bochníky položíme na vymastený plech a necháme odpočívať asi 15 minút. Medzitým zapneme rúru na 180 stupňov.

    Domáci toastový chlebík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme pri teplote 180 °C 45 až 50 minút kým sa chlebíky neupečú.

    Domáci toastový chlebík (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Chlieb vytiahneme z rúry a necháme na mriežke vychladnúť.

    Domáci toastový chlebík (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Chlieb a pečivo, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu