Domáci chlieb
Domáci toastový chlebík (fotorecept)
Autor receptu: kvaskovanie
Chutný domáci toastový chlieb. Nachádza sa v ňom mlieko a maslo, ktoré mu dodávajú jemnú chuť.* Množstvo surovín je uvedené na 1 kg múky (2 bochníky). Ak chceme pripraviť len 1 bochník z 500 g múky, použijeme polovičné množstvá zo všetkých ingrediencií.
Postup
- Do nádoby kuchynského robota dáme múku.
- Odmeriame si mlieko.
- Mlieko zohrejeme a pridáme maslo, ktoré sa v teplom mlieku rozpustí.
- Odmeriame vlažnú vodu.
- Mlieko s maslom nalejeme do nádoby s vodou. Pridáme droždie, cukor a počkáme kým kvások nebude hotový.
- Kvások prilejeme do misy k múke. Pridáme soľ. Cesto dobre vymiesime.
- Cesto prikryjeme a necháme odpočívať približne 30 minút a potom trochu premiesime - 3 až 5 minút. Opäť prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút až hodinu, dokiaľ cesto nenakysne.
- Z vykysnutého cesta spravíme 2 bochníky (ak robíme z 500 g múky, vytvarujeme 1 bochník). Bochníky položíme na vymastený plech a necháme odpočívať asi 15 minút. Medzitým zapneme rúru na 180 stupňov.
- Pečieme pri teplote 180 °C 45 až 50 minút kým sa chlebíky neupečú.
- Chlieb vytiahneme z rúry a necháme na mriežke vychladnúť.