Domáci chlieb

Domáci toastový chlebík (fotorecept)

Autor receptu: kvaskovanie

Chutný domáci toastový chlieb. Nachádza sa v ňom mlieko a maslo, ktoré mu dodávajú jemnú chuť.* Množstvo surovín je uvedené na 1 kg múky (2 bochníky). Ak chceme pripraviť len 1 bochník z 500 g múky, použijeme polovičné množstvá zo všetkých ingrediencií.

45 - 50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do nádoby kuchynského robota dáme múku.
  2. Odmeriame si mlieko.
  3. Mlieko zohrejeme a pridáme maslo, ktoré sa v teplom mlieku rozpustí.
  4. Odmeriame vlažnú vodu.
  5. Mlieko s maslom nalejeme do nádoby s vodou. Pridáme droždie, cukor a počkáme kým kvások nebude hotový.
  6. Kvások prilejeme do misy k múke. Pridáme soľ. Cesto dobre vymiesime.
  7. Cesto prikryjeme a necháme odpočívať približne 30 minút a potom trochu premiesime - 3 až 5 minút. Opäť prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút až hodinu, dokiaľ cesto nenakysne.
  8. Z vykysnutého cesta spravíme 2 bochníky (ak robíme z 500 g múky, vytvarujeme 1 bochník). Bochníky položíme na vymastený plech a necháme odpočívať asi 15 minút. Medzitým zapneme rúru na 180 stupňov.
  9. Pečieme pri teplote 180 °C 45 až 50 minút kým sa chlebíky neupečú.
  10. Chlieb vytiahneme z rúry a necháme na mriežke vychladnúť.