Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. júna 2017
Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept)
Foto: sracz

Desaťročiami sa pre mňa príprava chleba stala posvätným rituálom. Už samotná myšlienka, že Božieho daru by bolo načim, ma s láskavou starostlivosťou prenesie na Zobraziť celý popisDesaťročiami sa pre mňa príprava chleba stala posvätným rituálom. Už samotná myšlienka, že Božieho daru by bolo načim, ma s láskavou starostlivosťou prenesie na pomyselnú štartovaciu čiaru spred viac ako 50 rokov. Som v našom dome, na Barčianskej č. 32, v tých časoch ešte hradskej, pod Šibenou horou. Aj na nej som s našou zbožňovanou lady Ann zbieral klásky, podobne, ako aj za malou stanicou. Naučila ma aj láske k chlebu, rodine, k prírode, ako aj k úcte k histórii, no i rešpektu k budúcnosti!

2 ks
porcie
15 minút
príprava
33/30 minút
na 210/190 °C

Suroviny

Kvások:
250 ml teplé
1 PL
14 g
štipka na posypanie
Cesto:
600 g (Italy)
400 g (Paul´s )
300 g („Bábuška”)
200 g („All purpose flour”)
2 PL
250 g (mix slnečnice, tekvice, pínie, ľanu a rasce)
3-4 PL
podľa potreby teplé
podľa potreby studená na potretie




Postup

  1. 1

    Tento chlebík som pripravil dokonca vo dvoch exemlároch. Jeden pre moju krajšiu a voňavejšiu Lásku s mojou nehodnou maličkosťou a druhý pre svokra našeho synovca „Jimmychána”, oslavujúceho úctivú 70_tku. Pretože som miesil cesto na dva chleby naraz, dal som zabrať aj domácemu elektropomocníkovi. Presvedčil som sa, že množstvo surovín, ktorým som ho poveril spracovať, je pre neho max_maximum. Všetky múky som starostlivo odvážil, preosial, pridal 2 PL soli, premiešal a nechal zohriať na Slnku, podobne ako aj kvások z 250 ml teplého mlieka, PL cukru krupica, 2 vrecúšok (2x7 g) sušeného droždia, premiešaný a posypaný štipkou hladkej múky. Na tunajšom slniečku kvások „vyrástol” ani nie za ¼ hodinku. Následne som ½ ohriatej zmesi múk so soľou presypal do misky mixéra, pridal 3 PL domáceho bravčového sadla, všetko zalial kváskom a na najnižších otáčkach 2÷3´ nechal premiešať; potom som postupne prisypával druhú polovičku zmesi múk a semienok, podľa potreby dolieval pripravené teplé mlieko (potreboval som ani nie 500 ml) a dobrú ¼ hodinku vypracoval na cesto, ktoré sa prestalo lepiť na okraje misky aj na moju ruku.

    Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Preložil som ho do pomúčenej väčšej „kysky”, jemne posypal štipkou hladkej múky, dôkladne som „kysku zadekľoval” a vyložil do kresla na slnkom zaliatu záhradu. Po 33´ veko „kysky” nadskočilo,

    Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto som premiestnil na pomúčenú tablu, rozrezal na dve (väčšiu a menšiu) časti, ešte raz každú rukami prehnietol, nechal na table podkysnúť, vytvaroval bochníky, ktoré som

    Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    uložil do „Tupperware” pekáčov, než sa mi rúra vyhriala na 210 °C (420 °F), nechal bochníky dokysnúť, ponatieral som ich studenou vodou a nechal, odokryté, 33´ piecť; , potom som bochníky opäť, óóópatrne, ponatieral studenou vodou, teplotu znížil na 190 °C (375 °F) a nechal dopiecť ešte asi 30´

    Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na takúto prekrásnu farbu, s úžasnou vôňou. Na mriežke som bochníky pretrel studenou vodou po tretí raz. Tak a toto sú moje prvé dva bochníky domáceho chleba na slovenský spôsob, v našom novom domove. S úctivým poďakovaním bozkávam Tvoje pracovité ruky, moja milovaná Baby lady Ann, odpočívaj v pokoji Božieho kráľovstva a svetlo večné nech Ti svieti v Nebeskej záhrade. Zajtra, 2. júna, je tomu už neuveriteľných 35 rokov, čo naša Babička od nás odišla na posledný „výlet”!

    Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Oslávenec bol naozaj na „mäkko”. Keď som mu po zablahoželaní, ponúkol prvý krajec posypaný štipkou soli a dojalo ho aj vysvetlenie našej, po storočia užívanej, obyčaje na Slovensku! Tunajší o nej nemajú ani potuchy a vo filmoch predvádzané vítanie nového suseda je doslova prachsprostý „bluff”.

    Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Asi nám to s Mojou vydrží veľmi dlho, lebo všade kde sme bývali, nás sprevádza hniezdenie hrdličiek. Podobne, ako v Des Moines Iowa, aj tu úspešne vyvádzajú mláďatá dva razy v roku.

    Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

terinka55
Ukážkový chlebík, milé sprievodné slovo s nostalgickými spomienkami na rodnú hrudu. Tak si tam spolu s Tvojim "krajším" a "najsamlepším" ja - hrkútajte ešte dlho, predlho :-)
zolik
ja mam teraz tiez stebotavu spolocnost. Kym som tyzden nebola doma tak si postavili hniezdo a uz su v nom aj 3 deti. neprakticke pre mna je, ze si ho postavili vo venci zavesenom nad dverami na terase. takze zakazdym ked idem na terasu, alebo spät do bytu musim byt velmi ostrazita :-)

Chleby sa Ti vydarili ukazkovo!


stanci11
milý @Sracz , ja si vždy tak rada prečítam tie tvoje recepty, je v nich kus teba ;) Chlebík máš krásny, určite si ho uložím a vyskúšam keď pôjdem za rodinou na slovenskú hrudu ;) Inak tá utierka "messy cook is a happy cook je dokonalá" :)
frezia68
Ale aký krásny chlieb a ako sa nafukuje :-) .Vždy tvrdím,že čo sa robí s láskou,len vydarené a chutné môže byť.Nech tie hrdličky sa vždy zahniezdia blízko Vás,posielam pozdravy do diaľky a pridávam 5*,
mitzy
prekrásny chlieb, úvod a postup receptu rovnako k nakúsnutiu :)
tanuska
Uz len citat tvoj recept,je zazitok z krasnej slovenciny pre nas zijucich v zahranici👍