Domáci chlieb

kadely - fotkakadely, 7. mája 2011
Domáci chlieb
Foto: kadely

Opravdu, každý má svůj oblíbený recept na chleba. Já jej peču asi tak tři měsíce a jen s malými obměnami s výsledky velmi dobrými. Zobraziť celý popisOpravdu, každý má svůj oblíbený recept na chleba. Já jej peču asi tak tři měsíce a jen s malými obměnami s výsledky velmi dobrými. Dnes se pokusím sem umístit svůj dnešní a na závěr pár obrázků svých různých výtvorů. Doufám, že se mi to povede. Jen na vysvětlení: kávu jsem přidával kvůli barvě a semínka, smažená cibulka a česnek nemusí být vždy a nemusí být v udaném množství. To jistě všichni víte, tak tedy začnu

75 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 ml
3 KL
2 KL
2 KL
350 g
100 g
100 g
2 KL
2 KL
20 g
2 PL
1 ks
5 strúčikov
1 KL
1 KL
1 KL
2 PL
3 PL na plech




Postup

  1. 1

    Suroviny jsou napsané tak, jak jsem je přidával do pekárny ke hnětení. Nejprve podle bodů 1 až 10 + 17. (tu práškovou kaši jsem omylem napsal až na konci) Pekárnu na program těsto a po signálu přidat (11 - 16) na oleji osmaženou cibulku, česnek a po asi lžíci dalších semínek, jaké zrovna máte. Po přidání přísad nechat těsto vyhnětat, pak ještě asi dvacet minut nechat kynout (je možné až do konce programu) a mezi tím si rozehřát troubu, pak vyklopit těsto přímo na pomoučený plech, utvořit bochník(y) a nechat je ještě nakynout pod utěrkou na sporáku nad teplou troubou.

    Domáci chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Po nakynutí pomašlovat octovou vodou a šup s nimi do trouby (mám starou plynovou, čili nevím, kolik v ní je stupňů, ale prostě puštěnou naplno) na 5-10 minut . Potom vyndat plech, ztlumit plyn asi na 1/3, znovu ocet s vodou a zpět.

    Domáci chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Totéž opakovat asi po dvaceti minutách.

    Domáci chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Celkem se pekl cca 55 minut. A máme upečeno. Byl na jedničku.

    Domáci chlieb - obrázok 4
  5. 5

    No a nyní se pokusím přidat namátkově několik obrázků mého pečení od března do května. Tohle byl březnový pokus o housky.

    Domáci chlieb - obrázok 5
  6. 6

    Tohle je produkt z pekárny.

    Domáci chlieb - obrázok 6
  7. 7

    Toto je jeden z prvních z trouby.

    Domáci chlieb - obrázok 7
  8. 8

    Další, pečený na víku z misky Simax.

    Domáci chlieb - obrázok 8
  9. 9

    A například tenhle nám móóc chutnal.

    Domáci chlieb - obrázok 9
  10. 10

    A tohle byl, například, velikonoční mazanec. Dělal jsem dva, ten druhý měl mandle i na vrchu, ale nechci vás lidi, svými obrázky zahltit. Peču skoro obden a to by se sem asi nevešlo. Tak se pro dnešek raději rozloučím. S těmi Finy jsem vám, bratři (a sestry), držel palce.... Nebuďte smutný, příště to všem ukážete....

    Domáci chlieb - obrázok 10

Diskusia k receptu

ancicka
Domáci je domáci.Všetky sú fajn.Nad vôňu domáceho chleba nieto!!! Chválim.
evusik
moc pekné chlebíky pečieš :-) mne práve miesi pekárnička, ale budem piecť v rúre, spravím aj chlieb aj rožky... tiež máme najradšej taký z dvojakej múky - bielej aj ražnej, semiačka, zemiak - taký sa dá jesť aj samotný.... číslo 9 vyzerá úplne super.... si šikovný :-)
afataga
krasne chlebiky, len sa mi nepaci ta kasa v prasku, co by sa stalo keby sa dali zo dva postruhane zemiaky? a palce si drzal slabo :-))
marienka44
@Kadely ,pekne chlebiky. Ja tirz pouzivam pekarnicku len na vymiesenie cesta a potom peciem vo vopred vo vode namocenom rimskom pekaci. Niekedy dam na radu z mukoveho sacku aj 1PL kyslej smotany. Len nemam k sispozicii tie muky, ktore uvadzate, napr. chlebova hladka razna, psenicna. Ja mam muky len z Kauflandu urcene na pecenie v pekarnicke, kde je uz zmes oboch muk spolu. Ukladam do KK. Preco nepecies na peciacom papieri, lez na suchom pomucenom plechu? Neprilepi sa chlieb na plech? :-)
zdezda
:-)perfektné chlebíky aj pletenky či mazanec, obdivujem, keď chlapi pečú:-)
lianka
Tie chlebíky nemajú chybu, nainšpiroval si ma na pečenie v trúbe, je ako kupovaný, ale určite lepší. Ja som zatiaľ chlieb piekla len v pekárničke. Bol výborný ale v trúbe je krajší a vieš aj oči jedia.
kadely
Děkuji všem za reakce a pokusím se odpovědět na pár otázek: Samozřejmě se dá celý chléb upéct v pekárničce, ale pro mne je (i se zuby 2. generace) o mnoho lepší ten s pravou kůrkou. Vyplatí se péct i pro jednoho - jednak vydrží jako čerstvý celý týden a za 2.:můžeš upéct z poloviční dávky. Strouhaný brambor je dobrý, ale ta kaše je prostě rychlejší a navíc obsahuje i mléko v prášku. Taky se dá místo vody použít pivo. Na pomoučeném plechu se nic nepřipeče. S tím hokejem - snad teď budete držet palce zase vy nám...
viedra
@no kadely tie chlebiky vyteraju velmi super aj ja by som už konečne chgcela robit v DP a neako sa mi nevydaril tak som to vzdala
viedra
@no kadely tie chlebiky vyteraju velmi super aj ja by som už konečne chgcela robit v DP a neako sa mi nevydaril tak som to vzdala
frezia68
Si šikovný,páči sa mi,ako sa snažíš a pekný výsledok.Len prečo natieraš vodou s octom a prečo pridávaš kávu? Tú vraj pridávajú pekári,kvôli farbe,aby si konzumenti mysleli,že papkajú tmavší,zdravší chlieb,ale doma nemusím si to myslieť.A potieram vodou so soľou,aby kôrka lepšie chutila :-))) aj dnes som piekla a veru sa vyplatí,aj keď sme len dve.Ako sám vravíš,vydrží dlhšie.Nemám pekárničku a nechýba......a tiež dávam varené zamiaky a rôzne semienka,aj múku miešam rôzne,podobne ako Ty :-)))
janadelfi
Veľmi pekné @kadely ja mám v K.K. kolonku na chlieb a pečivo, takže už je uložené. Tiež pečiem chlieb a začala som aj ja namiesto vareného zemiaka pridávať zemiakové cesto..... No a k tomu hokeju, čo už dodať, ja mám národnosť českú manžel slovenskú, takže fandíme tak ako sa dá..... a či už vyhrajú česi, alebo slováci aj tak sme vyhrali.......
dogagador
si hviezda! taketo "home made" produkty su zavideniahodne !!!! aj ja peciem chlieb doma, vcera som robila rohliky a manzel si velmi pochutnaval. viem, o com to je :-).
evanaaa
Ja sa chystám piecť chleba už dávno, hlavná vec, že mám chlebové múky kúpené, len odvaha mi chýba. Asi skúsim ak muž nebude doma, aby som v prípade nezdaru mohla odpratať, nech nevidí aká som "šikovná".
Marienka, aj v Lídli majú chlebové múky, ak máš možnosť, pozri sa.
evanaaa
Zabudla som pochváliť ťa, Kadely, ako už píšem o odvahe, tak dávam klobúk dolu pred tebou a inými odvážnymi mužmi. Veľmi pekné a chutno vypadajúce sú tvoje výtvory.
skalnicka
klobúk dolu, tiež pečiem iba doma chlebík a tak viem o čom je to..ďakujem za RP...
janger
@kadely , paradne chlebiky si napiekol. Recept si odkladam. A samozrejme dnes drzim palce vam :-)))!
vladkaku
chlebíky máš krásne, až cítim tú vôňu, určite z pece (rúry) sú chutnejšie, kôrka je neporovnateľne lepšia, pekárnička zase istí, ...zatiaľ dobre držíme tie palčeky... hurá - 3:1 pre Vás, ešte nejakých 16 minút musíte vydržať!
merylas
Ještě jsem chtěla napsat, že na pečení chlebů v troubě je super římský hrnec.Už jsem teď chvíli nic nepekla, ale budu muset zase hrnec oprášit a začít :-))
janger
@kadely , tak to drzanie palcov pomohlo! Blahozelam k vitazstvu nad Ruskom :-)))!
abend
@kadely , vďaka za krásne fotografie z Tvojho pečenie, taktiež vďaka za dobrý recept na chutný chlebík a suuuuper vďaka za povzbudenie v hokeji.
hannah22
@kadely , vďaka za recept a chválim tvoju odvahu k experimentom, skúšam rôzne recepty, ale tá káva , to ma dostalo, ja pečiem len v jenskom skle alebo rímskom hrnci, držím palčeky pri pečení aj v hokeji... nech sa daríí ... :))
kadely
Díky za tolik ohlasů, vesměs kladných. Vůbec jsem to neočekával. A k tomu hokeji - zase to jednou vyšlo a budeme uvidět (jak říká můj kámoš), jak se to bude vyvíjet dál. Všecky móc zdravím. Ahoj. Karel
ancicka
Chcela by som upiecť chlebík podľa tvojho receptu,ale ja nemám pekarničku.Neviem či mám postupovať presne podľa tohto návodu čo máš napísany.Ktorý obrazok je podľa týchto surovín,lebo je ich viac.Je to 1-4 ?Nikto sa neozval,či vyskúšal.
kadely
Obrázek hlavní a 1 - 4 v postupu jsou ty správné. Nemáš-li pekárničku, asi by bylo vhodné z droždí cukru a dvou lžic mléka udělat nejprve kvásek, který potom přidáš do zamíchaných surovin. Mouku prosej, česnek můžeš vynechat. Mě teď pekárna jenom hněte, takže ubírá práci. Přeju aby se povedl. K.
ancicka
Skúšala som podľa teba upiecť ,ale vody som musela dať 1 dl viac.350 ml je málo na to množstvo múky.Aj postup je troška zmetený ,začiatočník by s toho mal chaos,ale upiekol sa a zjedli sme ho.Dnes som piekla chlebík zasa,ale už podľa mojej ľubovôle a s tvojov gramažov múky.Práve som si urobila kolonku -odskušané,a už je v nej.
kadely
Hlavní je, že se povedl a chutnal, (že som zmatkár, to počujem prvý raz), ale nevadí mi to. Všetko pekné, prajem všetkým.
jozka2
kadely,ak chces mat chlebik tmavsi pridaj melasu namiesto kavy/maju to zaiste v obchodoch so zdravou vyzivou,chlebik bude vyzivnejsi,lebo melasa je velmi zdrava narozdiel od cukru a da chlebiku charakteristicku chut/.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia