Domáci chlieb, takmer bez práce

lucietta - fotkalucietta, 4. januára 2014
Domáci chlieb, takmer bez práce
Foto: lucietta

Tento domáci chlebík je absolútne úchvatný, nadýchaný, chutný, urobíte si ho podľa chute takmer bez práce.

4
porcie
7 minút
príprava
45 minút
na 230 °C

Suroviny

2 hrnček (1 hrnček -2.5 dcl)
1 hrnček
2 PL
1 PL
1.5 hrnček
1 čl
1 čl
1 čl
1 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku si vyberiete podľa chuti, základ sú tri hrnčeky... Ja som zvolila hladkú a grahamovú, ale kľudne môže byť špaldovú, bezlepkovú, viaczrnnú, proste podľa chute. Do misky dáme múku, sušené droždie, semiačka, rascu, soľ, olej a vlažnú vodu. Vymiešame riedke cesto, ktoré prikryjeme a dáme ho kysnúť 8-12 hodín. Najlepšie je, ak si cesto urobíte večer a ráno chlieb upečiete, alebo ráno zamiešate cesto, cez deň vykysne a poobede upečiete chlebík.

  2. 2

    Keď je cesto vykysnuté, vymažeme jensku misu olejom, dáme do nej cesto, posypeme semienkami a prikryté pečieme na 230 stupňoch pol hodiny. Nádoba môže byť akákoľvek, hlavne nech má vrchnák a môže ísť do rúry. Potom odokryjeme a pečieme ešte 15 minút, aby mal chlebík chrumkavú kôrku.

  3. 3

    Necháme vychladnúť a krájame :-)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tenhle chléb už dlouho peču, pokaždé jiná mouka. Z žitné je těsto mazlavější, ale z žitné mi chutná nejvíc. Dávám hodně kmínu dovnitř a na tohle množství mouky 3 kl soli.



no ja som ho tu nenašla, tak som ho sem šupla, lebo som z neho absolútne nadšená :-) Som fanúšik domáceho pečenia a tento bol zatiaľ naj... to cesto má takmer takú konzistenciu, že ho takmer prelejete do tej misy, ale asi práve preto je taký nadýchaný :-) A ďakujem za pochvaly, chutí ešte lepšie, ako vyzerá :-)