Domáci chlebík

sracz - fotkasracz, 20. mája 2010
Domáci chlebík
Foto: sracz

Viem, že väčšina priaznivcov Varechy sem tam zaimprovizuje aj v pečení rôznych druhov chleba. Som jeden z tých, ktorým v cudzine chýba práve ten Zobraziť celý popisViem, že väčšina priaznivcov Varechy sem tam zaimprovizuje aj v pečení rôznych druhov chleba. Som jeden z tých, ktorým v cudzine chýba práve ten náš domáci SLOVENSKÝ. Vyskúšal som niekoľko receptov a tento som si prispôsobil z originálu New York Times. Možno, že zachutí aj niekomu z Vás! Aj pri jeho pečení celý byt rozvoniava nehou rúk mamičiek a babičiek. Uvádzam ho na pamiatku Berczibácsiho, jedného z mojich strýkov, výborného košického pekára (pekáreň na mieste dnešnej "Hotelovej školy).

12
porcií
14 - 24 hodín minút
príprava
45 - 60 minút
na 230 ˚C °C

Suroviny

0,75 kg
½÷¾ vrecúška
1,5 ÷ 2 KL
podľa potreby na podsyp
do 20 % kg
do 30 % kg
do 50 % kg
do 0,2 l
do 0,2 l
do 0,2 l
do 0,2 l
do 0,2 l
do 0,2 l
do 0,2 l




Postup

  1. 1

    vo veľkej mise (weindlingu) zmiešame múku (ak chceme tak múky), droždie a soľ; pridáme 0,25 ÷ 0,35 l vlažnej vody (a ak chceme tak aj 2 žĺtka + 2÷4 PL olivového alebo kukuričného či slnečnicového oleja) a všetko pomiešame na ťažké a lepkavé cesto (ja som v priebehu miešania pridal aj 1 ČL prášku do pečiva a štipku sódy bicarbóny); misu prikryjeme celofánom a cesto necháme odpočívať min. 12 hodín pri izbovej teplote - max. však 24 hodín; na ďalší postup je cesto pripravené, až na jeho povrchu vidíme "bublinky".

    Domáci chlebík  - obrázok 1
  2. 2

    ľahko pomúčime kuchynskú dosku (tablu), uložíme na ňu cesto, posypeme múkou jeho povrch a 2÷3 krát prehneme, ako keď robíme pagáčiky; na table prikryjeme celofánom a necháme 15´÷ 20´odpočinúť.

    Domáci chlebík  - obrázok 2
  3. 3

    odokryjeme a pomúčenými rukami vytvarujeme na table bochník alebo peceň; pomúčime ľanovú utierku (teraz môžeme použiť kukuričnú múku), na ktorú uložíme bochník, jeho povrch pomúčime (môže byť i kukuričná múka), prikryjeme druhou ľanovou utierkou a necháme ešte 2÷3 hodiny dokysnúť.

    Domáci chlebík  - obrázok 3
  4. 4

    30´pred dokysnutím bochníka predohrejeme rúru na 230 ˚C, zároveň do nej vložíme aj liatinovú (pyrexovú alebo keramickú, ja som použil Tupperware) misu s objemom 6÷8 l, po pol hodine opatrne, pomocou ohňovzdorných rukavíc, ju vyberieme na drevenú podložku (lopár či denko); rukami podbereme bochník a uložíme ho do nej (bude to asi vyzerať nerovnomerne rozliate, ale pár potraseniami pomôžeme bochníku vyrovnať sa a nakoniec, pečenie tiež urobí svoj diel estetickej práce); misu prikryjeme pokrievkou (alobalom či "Al fóliou"), vložíme do rúry a necháme piecť 30´, po uplynutí ktorých pokrievku snímeme a pečieme ešte ďalších 15´÷ 30´, až povrch chlebíka získa nami požadovanú krásnu hnedastú farbu.

    Domáci chlebík  - obrázok 4
  5. 5

    Poznámka 1): najvýhodnejšie sa pracuje s instant (rýchlo kysnúcim) droždím!

    Domáci chlebík  - obrázok 5
  6. 6

    Poznámka 2): bylinky, semienka (ja používam ľanové, slnečnicové a tekvicové; čítal som príspevok o vitamíne B17, tak do budúcnosti rátam aj s broskyňovými i marhuľovými), orechy, syry, olivy, jalopeño, sušené ovocie - samostatne, alebo v ich kombinácii - pridávame do cesta až pred jeho druhým kysnutím, maximálne však 0,25 kg! To už záleží len a len na Vás, Vašej chuti a Vašich možnostiach. D o b r ú c h u ť !!!

    Domáci chlebík  - obrázok 6

Diskusia k receptu

jody
Je nádherný!!!!!!!!!! Klobúk dolu!
babidka
teda.....si sikovny nielen do varenia ale aj do pecenia ! upiect taky pekny chlebik nevei hocikto:-))))
frezia68
Krásny chlebík! A zaujalo ma kysnutie pod celofánom 12 hod.,asi preto,že dávaš aj žľtky a olej a cesto je ťažšie?Ja robím bez toho,prikryjem ľanovým obrúskom a kysne najviac 3 hod.Chlebík má peknú farbu aj zásluhou celozrnnej a ražnej múky.Vymyslel si novú receptúru a udelila by som Ti cenu :-))
2010
sracz,
klobuk dolu ,ja som skusal par krat bolo OK ale ani raz mi to nevyslo poriadne ako ma byt.
Potom sa pytal jedneho madarskeho cukrara , a ten hovoril ze on kupuje muku z europy len preto konzistencia a mletie je ine ako muka z teplych krajin azie.Odkladam a skusim tento recept.
marienka44
Do klasickeho kys. chleba ide aj KL octu, aby sa vytvoril lepok. Ja davam aj 1PL oleja, chlebik je potom makky. :-)
tinca
Feri, vonia až sem do Prievidze, krása,dala ba som si krajec, len tak bez ničoho.
sovka62
Krásny chlebík, pekne drží tvar a určite je aj veľmi dobrý.
diadem
Ten ma oslovil na prvy pohlad! Urcite ho vyskusam...
evas13
Feri podaril sa ti, krásna kôrka a súmerná striedka. Už len dobrá domáca bravčová mastička a cibuľka. Mňam.
sracz
Ďakujem Vám všetkým za reakcie. Ste úžasne milí a dobroprajní! Tento technologický postup som si prispôsobil. Originál, z pekárne "Jim Lahey" na Sullivan Streed v New York City, bol publikovaný v NY Times. V mojom podaní (hlavne v ingredienciách) ide vlastne o viac ako dve desiatky typov chlebíka. Svoj variant si prispôsobte, prosím, na základe vlastného výberu. Aj pre mňa je to postup veľmi zdĺhavý, ale chcel som vyskúšať tiež niečo nové. Neoľutoval som, lebo chuť bola skutočne vynikajúca (Evas13, aj bravčovú mastičku som si vyškvaril vlastnými rúčkami - he, he = medvedími labami). Dajte na vedomie Vareche, ako ste dopadli so svojimi chlebíkmi Vy - prosím!
dogagador
vyzera uzasne, gratulujem.
ja si peciem tiez chlebik sama, pouzivam ubleached muku 90 dkg, 10 dkg spelt muky, 1 lyzicku zemiakovej muky, 1/2 lyzicky gluten, 4 lyzicky soli, 2 hrste rasce, 3 lyzice octu, 2 balicky drozdia s 3 lyzickami krystaloveho cukru a 2 polievkovymi lyzicami muky + trocha vlaznej vody = kvasok, na zaver 650 - 750 ml vody, podla hustoty cesta ( zvlastne, ze vzdy treba ine mnozstvo vody ), vymiesit, vypracovat 2 bochniky a polozit na pomuceny pekac, nechat vykysnut tak 20 - 30 minut, potom piect na 350 F/cca 175 C 60-80 minut. vybrat z rury a dat na mriezku vychladnut.