Foto: sracz
Viem, že väčšina priaznivcov Varechy sem tam zaimprovizuje aj v pečení rôznych druhov chleba. Som jeden z tých, ktorým v cudzine chýba práve ten Zobraziť celý popisViem, že väčšina priaznivcov Varechy sem tam zaimprovizuje aj v pečení rôznych druhov chleba. Som jeden z tých, ktorým v cudzine chýba práve ten náš domáci SLOVENSKÝ. Vyskúšal som niekoľko receptov a tento som si prispôsobil z originálu New York Times. Možno, že zachutí aj niekomu z Vás! Aj pri jeho pečení celý byt rozvoniava nehou rúk mamičiek a babičiek. Uvádzam ho na pamiatku Berczibácsiho, jedného z mojich strýkov, výborného košického pekára (pekáreň na mieste dnešnej "Hotelovej školy).
porcií
príprava
na 230 ˚C °C
Suroviny
0,75 kg |
|
½÷¾ vrecúška |
|
1,5 ÷ 2 KL |
|
podľa potreby na podsyp |
|
do 20 % kg |
|
do 30 % kg |
|
do 50 % kg |
|
do 0,2 l |
|
do 0,2 l |
|
do 0,2 l |
|
do 0,2 l |
|
do 0,2 l |
|
do 0,2 l |
|
do 0,2 l |
|
|
Postup
-
1
vo veľkej mise (weindlingu) zmiešame múku (ak chceme tak múky), droždie a soľ; pridáme 0,25 ÷ 0,35 l vlažnej vody (a ak chceme tak aj 2 žĺtka + 2÷4 PL olivového alebo kukuričného či slnečnicového oleja) a všetko pomiešame na ťažké a lepkavé cesto (ja som v priebehu miešania pridal aj 1 ČL prášku do pečiva a štipku sódy bicarbóny); misu prikryjeme celofánom a cesto necháme odpočívať min. 12 hodín pri izbovej teplote - max. však 24 hodín; na ďalší postup je cesto pripravené, až na jeho povrchu vidíme "bublinky".
-
2
ľahko pomúčime kuchynskú dosku (tablu), uložíme na ňu cesto, posypeme múkou jeho povrch a 2÷3 krát prehneme, ako keď robíme pagáčiky; na table prikryjeme celofánom a necháme 15´÷ 20´odpočinúť.
-
3
odokryjeme a pomúčenými rukami vytvarujeme na table bochník alebo peceň; pomúčime ľanovú utierku (teraz môžeme použiť kukuričnú múku), na ktorú uložíme bochník, jeho povrch pomúčime (môže byť i kukuričná múka), prikryjeme druhou ľanovou utierkou a necháme ešte 2÷3 hodiny dokysnúť.
-
4
30´pred dokysnutím bochníka predohrejeme rúru na 230 ˚C, zároveň do nej vložíme aj liatinovú (pyrexovú alebo keramickú, ja som použil Tupperware) misu s objemom 6÷8 l, po pol hodine opatrne, pomocou ohňovzdorných rukavíc, ju vyberieme na drevenú podložku (lopár či denko); rukami podbereme bochník a uložíme ho do nej (bude to asi vyzerať nerovnomerne rozliate, ale pár potraseniami pomôžeme bochníku vyrovnať sa a nakoniec, pečenie tiež urobí svoj diel estetickej práce); misu prikryjeme pokrievkou (alobalom či "Al fóliou"), vložíme do rúry a necháme piecť 30´, po uplynutí ktorých pokrievku snímeme a pečieme ešte ďalších 15´÷ 30´, až povrch chlebíka získa nami požadovanú krásnu hnedastú farbu.
-
5
Poznámka 1): najvýhodnejšie sa pracuje s instant (rýchlo kysnúcim) droždím!
-
6
Poznámka 2): bylinky, semienka (ja používam ľanové, slnečnicové a tekvicové; čítal som príspevok o vitamíne B17, tak do budúcnosti rátam aj s broskyňovými i marhuľovými), orechy, syry, olivy, jalopeño, sušené ovocie - samostatne, alebo v ich kombinácii - pridávame do cesta až pred jeho druhým kysnutím, maximálne však 0,25 kg! To už záleží len a len na Vás, Vašej chuti a Vašich možnostiach. D o b r ú c h u ť !!!
klobuk dolu ,ja som skusal par krat bolo OK ale ani raz mi to nevyslo poriadne ako ma byt.
Potom sa pytal jedneho madarskeho cukrara , a ten hovoril ze on kupuje muku z europy len preto konzistencia a mletie je ine ako muka z teplych krajin azie.Odkladam a skusim tento recept.
ja si peciem tiez chlebik sama, pouzivam ubleached muku 90 dkg, 10 dkg spelt muky, 1 lyzicku zemiakovej muky, 1/2 lyzicky gluten, 4 lyzicky soli, 2 hrste rasce, 3 lyzice octu, 2 balicky drozdia s 3 lyzickami krystaloveho cukru a 2 polievkovymi lyzicami muky + trocha vlaznej vody = kvasok, na zaver 650 - 750 ml vody, podla hustoty cesta ( zvlastne, ze vzdy treba ine mnozstvo vody ), vymiesit, vypracovat 2 bochniky a polozit na pomuceny pekac, nechat vykysnut tak 20 - 30 minut, potom piect na 350 F/cca 175 C 60-80 minut. vybrat z rury a dat na mriezku vychladnut.