Domáci chlebík

Autor receptu: sracz

Viem, že väčšina priaznivcov Varechy sem tam zaimprovizuje aj v pečení rôznych druhov chleba. Som jeden z tých, ktorým v cudzine chýba práve ten náš domáci SLOVENSKÝ. Vyskúšal som niekoľko receptov a tento som si prispôsobil z originálu New York Times. Možno, že zachutí aj niekomu z Vás! Aj pri jeho pečení celý byt rozvoniava nehou rúk mamičiek a babičiek. Uvádzam ho na pamiatku Berczibácsiho, jedného z mojich strýkov, výborného košického pekára (pekáreň na mieste dnešnej "Hotelovej školy).

12
porcií
14 - 24 hodín minút
príprava
45 - 60 minút
na 230 ˚C °C

Postup

  1. vo veľkej mise (weindlingu) zmiešame múku (ak chceme tak múky), droždie a soľ; pridáme 0,25 ÷ 0,35 l vlažnej vody (a ak chceme tak aj 2 žĺtka + 2÷4 PL olivového alebo kukuričného či slnečnicového oleja) a všetko pomiešame na ťažké a lepkavé cesto (ja som v priebehu miešania pridal aj 1 ČL prášku do pečiva a štipku sódy bicarbóny); misu prikryjeme celofánom a cesto necháme odpočívať min. 12 hodín pri izbovej teplote - max. však 24 hodín; na ďalší postup je cesto pripravené, až na jeho povrchu vidíme "bublinky".
  2. ľahko pomúčime kuchynskú dosku (tablu), uložíme na ňu cesto, posypeme múkou jeho povrch a 2÷3 krát prehneme, ako keď robíme pagáčiky; na table prikryjeme celofánom a necháme 15´÷ 20´odpočinúť.
  3. odokryjeme a pomúčenými rukami vytvarujeme na table bochník alebo peceň; pomúčime ľanovú utierku (teraz môžeme použiť kukuričnú múku), na ktorú uložíme bochník, jeho povrch pomúčime (môže byť i kukuričná múka), prikryjeme druhou ľanovou utierkou a necháme ešte 2÷3 hodiny dokysnúť.
  4. 30´pred dokysnutím bochníka predohrejeme rúru na 230 ˚C, zároveň do nej vložíme aj liatinovú (pyrexovú alebo keramickú, ja som použil Tupperware) misu s objemom 6÷8 l, po pol hodine opatrne, pomocou ohňovzdorných rukavíc, ju vyberieme na drevenú podložku (lopár či denko); rukami podbereme bochník a uložíme ho do nej (bude to asi vyzerať nerovnomerne rozliate, ale pár potraseniami pomôžeme bochníku vyrovnať sa a nakoniec, pečenie tiež urobí svoj diel estetickej práce); misu prikryjeme pokrievkou (alobalom či "Al fóliou"), vložíme do rúry a necháme piecť 30´, po uplynutí ktorých pokrievku snímeme a pečieme ešte ďalších 15´÷ 30´, až povrch chlebíka získa nami požadovanú krásnu hnedastú farbu.
  5. Poznámka 1): najvýhodnejšie sa pracuje s instant (rýchlo kysnúcim) droždím!
  6. Poznámka 2): bylinky, semienka (ja používam ľanové, slnečnicové a tekvicové; čítal som príspevok o vitamíne B17, tak do budúcnosti rátam aj s broskyňovými i marhuľovými), orechy, syry, olivy, jalopeño, sušené ovocie - samostatne, alebo v ich kombinácii - pridávame do cesta až pred jeho druhým kysnutím, maximálne však 0,25 kg! To už záleží len a len na Vás, Vašej chuti a Vašich možnostiach. D o b r ú c h u ť !!!