Domáci bagel s hovädzím a medovo-horčičnou omáčkou

sisok - fotkasisok, 19. septembra 2013
Domáci bagel s hovädzím a medovo-horčičnou omáčkou
Foto: sisok

Na začiatku som si myslela, ako 90% ľudí, že bagel je americký objav. No tak ako hamburger alebo hot-dog, ani bagel nie je americký. Zobraziť celý popisNa začiatku som si myslela, ako 90% ľudí, že bagel je americký objav. No tak ako hamburger alebo hot-dog, ani bagel nie je americký. Bagel prišiel do USA zo strednej Európy. Traduje sa, že vznikol v dielni viedenského pekára na počesť poľského kráľa Jána III Sobieskiho, ktorému sa podarilo vyhnať turkov za hranice územia. Bagel (v nemeckom origináli Bügel) mal pripomínať strmeň, ktorý je súčasťou konského sedla, kedže vyššie spomínaný král boj vynikajúci jazdec. Recept na bagel od @Lubisthemple

4
porcie
130 minút
príprava
30 minút
na 190-200 °C

Suroviny

125 g
125 g
1 PL
10 g
150 ml
1 ks
30 ml
400 g
30 g
14 g
1/2 zväzku
100 g
100 g
4 ks
12 ks




Postup

  1. 1

    Krásne spracovaný fotorecept nájdete od užívateľky Lubisthemple tu na Vareche: http://varecha.pravda.sk/recepty/bagels-fotorecept/16984-recept.html Olej nalejeme do menšieho pohárika alebo mištičky a krátko zohrejeme v mikrovlnke. Pridáme kryštáľový cukor a premiešame, až kým sa cukor nerozpustí. Do oleja pridáme droždie, pomiešame, až kým sa nerozpustí. Necháme v teple asi 10min odstáť. Hladkú a celozrnnú múku zmiešame v miske, pridáme asi 1KL soli a premiešame. Pridáme olej s droždím, vajíčko a začneme miesiť. Postupne pridávame vodu, až kým nedostaneme hladké, vláčne cesto. Cesto vložíme do misky vytretej olejom, cesto zvrchu a zo strán jemne potrieme trochou oleja, misku prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme v teple vykysnúť minimálne 1hodinu.

  2. 2

    Keď si cesto poriadne oddýchlo, rozdelíme ho na 4 častí. Každú časť spracujeme na valček dlhý asi 15cm a jeho oba konce spojíme tak, aby sme dostali prstenec. Necháme ešte 30min vykysnúť. Rúru predhreme na 190°C Do väčšieho hrnca dáme vrieť vodu. Vykysnutý bagel vhodíme na 1min do vriacej vody (ja som po 30sek bagel vo vriacej vode otočila, nech sa prevarí aj horná časť), bagel vyberieme na papier na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Opakujeme so všetkými bagelmi. Vloźíme do predhriatej rúry a necháme piecť dozlatista asi 20minút.

  3. 3

    No a teraz na zvyšok receptu: MASO: Nemám zvyk hovädzie mäso pred opekaním soliť, ale už som tento postup niekde videla, tak reku, nadišiel ten správny okamih ho vyskúšať. Takže hovädzie mäso posolím z oboch strán. Rúru predhrejeme na 200°C a zo skrinky si vyberieme pekáčik a alobal. Do panvice si šplechneme trošku oleja a počkáme, kým sa nerozohrejem. Hovädzie mäso zrýchla z oboch strán opečieme a vložíme do pekáčika. Celé prikryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry na 8min. Po 8min pekáčik vyberieme a necháme trošku vychladnúť.

  4. 4

    OMÁČKA: Kým bude mäsko hotové, vloźíme krémový syr spolu so strúhaným tvrdým syrom do menšieho hrnčeka a necháme roztopiť. Ak tomu treba pomôcť, môžme priliať trošičku mlieka. Ak chcete mať úplne hladkú omáčku, môžete ju krátko pomixovať. Syrovú omáčku odstavíme. Med zmiešame s dijonskou horčicou, pridáme nadrobno nakrájanú pažítku a celé primiešame k odstavenej syrovej omáčke.

  5. 5

    OBLOHA: Kyslé uhorky nakrájame na kolieska. Lepene sušených paradajok nakrájame na pásiky. Šalát umyjeme pod studenou vodou a ručne ho natrháme na menšie kúsky.Hovädzie mäso nakrájame na kúsky, všetko podľa vlastnej nálady či veľkosti baglov :)

  6. 6

    No a ideme do poslednej fáze: Bagel rozkrojíme na polovicu. Každú polovicu natrieme medovo-horčičovo-syrovou omáčkou. Pridáme kolieska kyslých uhoriek, pásiky sušených paradajok, kúsky šalátu. Na šalát poukladáme mäso nakrájané na kúsky a prikryjeme druhou polovicou pečiva. Dobrú chut!

Diskusia k receptu

luss44
zaujalo ma to varenie cesta pred pečením, má to nejaký vplyv na konzistenciu pečiva? ešte som o tom nepočula, tak to musím vyskúšať
sisok
@luss44 - prave preto je bagel tak specificky, lebo sa pred pecenim vari. Vo vnutri je makkucky a ma chrumkavu krusticku :)
slavka2012
Zaujimavy recept i historia. Ja som si vzdy myslela, ze bagle su zidovske pecivo. Mas ich naozaj krasne, ja som sa na ne este neodhodlala, prave to ponaranie do vriacej vody ma odradza. Recept ukladam aj kvoli horcicovej omacke s medom, velmi sa mi pozdava:-).
sisok
@slavka2012 - nevie sa presne, kde je pravda o povode...ci je to zidovske pecivo z Polska alebo pre poliaka z Viedne. Kazdopadne, povedala by som, ze poliaci v tom maju prsty ;)
Omacku urcite vyskusaj aj k inemu druhu hovadzieho masa, je VY-NI-KA-JU-ÇA ;)
kimlo
Krásne spracovaný recept... 5*
sisok
dakujem vam vsetkym za pekne slovo :) ak budete mat cez vikend cas, odporucam :)
amelie
Vraj majú v prostriedku otvor preto, lebo ich kedysi navliekali na palicu, ktorú si pouličný predavač prehodil cez plece:-) Krásne sa ti vydarili, Sisok:-), máš odo mňa hviezdičku:-)
jerica
@sisok ďakujem , určite zrozumyteľné, vôbec nemám chuť komentovať.

vysvetlivky :

:-) = veľmi sa mi páči recept !!
5x* = pridávam klinkutie na hviezdičky-zaslúžené za výbornú prezentáciu !
KK :-) = ukladám si do kuchárskej knihy + že si vyskúšam !

pekný víkend :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia