Domáce pečivo
Domáce pečivo

Domáce žemličky

jankadomka - bez fotkyjankadomka, 20. januára 2022

Dlho som hľadala recept, ktorý by mi sadol. Väčšinou domáce pečivo, ktoré som upiekla chutilo tak moc chlebovo alebo mi na ňom niečo vadilo. Ale ako sa hovorí, kto hľadá, ten nájde ? Tieto žemličky chutili zatiaľ každému kto ich ochutnal a najviac som “zahviezdila” na grilovačke, keď som ich upiekla ako žemle k hamburgerom. A pritom recept nie je vôbec náročný.

21
porcií
150 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg
300 ml
300 ml
100 ml
1 kocka (čerstvé)
1 PL
1 ČL
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé pripravíme kvások. Vymiešame droždie s trochou teplého mlieka a pridáme cukor. Dáme na teplé miesto a necháme kysnúť cca 10 minút. Kvások pekne zväčší objem.

  2. 2

    Kvások následne vylejeme do múky so soľou a nakoniec pridáme ešte olej, zvyšné vlažné mlieko a vodu. Teraz príde tá najnáročnejšia časť našich žemličiek a to vypracovať hladké cesto. Ja mám našťastie robota, ktorý urobí prácu za mňa ? Samozrejme, použijem nadstavec “hák” určený na vypracovávanie cesta.

  3. 3

    Keď máme už pekne spracované cesto, vložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme hodinku kysnúť na teplom mieste.

  4. 4

    Keď cesto zväčšilo objem, môžeme ho vybrať a rozdeliť na rovnaké časti, ktoré spracujeme na guľky. To už je na Vás, aké veľké ich chcete mať ? Ja sa snažím robiť tak cca 80 g časti. Ideálna veľkosť, ani malé ani veľké. Vypracované guľky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď uložíme guľky na plech, odporúčam ich troška stlačiť, aby sa roztiahli do šírky. Inak budú žemličky zbytočne vysoké.

  5. 5

    Takto pripravené ich necháme opäť 30 minút kysnúť na teplom mieste.

  6. 6

    Pred vložením do rúry rozšľaháme vajce a potrieme ním žemličky. Ak chcete mať nejakú posýpku na vrchu, tak teraz je ten správny čas. Rada používam čierny sezam, ktorý pekne vynikne a žemličky vyzerajú o to lákavejšie.

  7. 7

    Pečieme v predhriatej rúre na 220 °C cca 15 minút.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Chlieb a pečivo, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkné žemličky, upečené i ty neupečené vypadají dobře, celistvě.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha