Domáce zemiakové lokše zo špaldovej múky fotorecept

homemadetastywithlucy - fotkahomemadetastywithlucy, 19. februára 2017

Čo môže byť lepšie ako domáce lokše? Ich zdravšia alternatíva. Snažím sa čo najviac nahrádzať zo zdravotných dôvodov pšeničnú múku špaldovou. Dnes som to Zobraziť celý popisČo môže byť lepšie ako domáce lokše? Ich zdravšia alternatíva. Snažím sa čo najviac nahrádzať zo zdravotných dôvodov pšeničnú múku špaldovou. Dnes som to skúsila s lokšami a sú veľmi chutné. Určite odporúčam vyskúšať.

12
porcií

Suroviny

950 g
400 g
1,5 čl
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a rozpučíme v mise.

    Domáce zemiakové lokše zo špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme múku a soľ a vypracujeme pružné pevné cesto. Množstvo múky je orientačné. Záleží od zemiakov aj od múky. Radšej dať menej múky a postupne pridávať. Cesto by malo byť pružné, nelepivé a pri vaľkaní by sa s ním malo dobre pracovať.

    Domáce zemiakové lokše zo špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si rozdelíme na 100 g časti. V pomúčenej ruke vypracujeme malý bochník.

    Domáce zemiakové lokše zo špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Položíme ho na pomúčenú dosku a rukou roztlačíme do kruhu.

    Domáce zemiakové lokše zo špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozvaľkáme na veľkosť panvice.

    Domáce zemiakové lokše zo špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme si nahriať panvicu na najvyšší stupeň a potom teplotu znížime na stredný stupeň. Lokše pečieme na suchej panvici. Najprv z jednej strany. Keď vidíme, že sa začínajú tvoriť bubliny otočíme na druhú stranu a krátko dopečieme. Medzi jednotlivými lokšami suchou servítkou odstránime zvyšnú múku aby sa nám nepripekala.

    Domáce zemiakové lokše zo špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po upečení každú lokšu zvrchu natrieme domácou kačacou masťou. Najlepšie chutia s domácou pečenou kačkou a dusenou červenou kapustou. A ako zákusok si ich môžete pripraviť s mletými orechmi alebo makom. Dobrú chuť!

    Domáce zemiakové lokše zo špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

luss44
lokše sú pre mňa jedno z najlepších jedál už od detstva a špaldové musím tiež skúsiť. Mám na ne veľkú starú platňu z babkinho sporáka kde ich pečiem po dve, len zohnať dobré zemiaky je niekedy kumšt.
bubaya
Ja už pár rokov pečiem a varím všetko len zo špaldových múk, aj grísik na večeru. Nie je v tom rozdiel, čo sa spracovania týka, akurát mám lepší pocit, že jem niečo zdravšie, a sestra má čistú pleť, ako prestala jesť veci s pšenicou. Lokše chválim, milujem, mne by stačili len tak potrieť masielkom a posoliť.
bubaya
@Arnilka (20.2.2017 04:58)

Śpalda je druh pšenice, rozdiel napríklad v genetike je veľký. Mnoho ľudí majú alergiu na pšenicu, ale špaldovú múku môžu. Dokonca aj niektorí celitatici.
kecupicek
Každý týždeň pečiem lokše, máme ich veľmi radi. Môj vnúčik by v nich aj spal, ako hovorí jeho mamka. Zo špaldovej múky som ešte nepiekla, ale zajtra vyskúšam. Nám veľmi chutia s kyslou kapustou, primiešanou do cesta, potreté
masťou z vyškvarenej slaninky a posypanej oškvarkami. Nie je to až také super
zdravé, ale raz za čas sa to dá tolerovať. S acidkom to lepšie trávi. Pokiaľ mi zostane
zemiaková kaša aj tú použijem na lokše. S maslom sú tiež výborné.
homemadetastywithlucy
@Kecupicek Lokše sú super. Ja si ich pamätám ešte od starkej a vždy to bola pochúťka. Teraz ich robievame len raz za čas, väčšinou ku kačke s kapustou. Tak nám chutia najviac. A rozdiel v chuti medzi klasickými a špaldovými nie je skoro žiadny. Len pre mňa boli určite lepšie stráviteľné ako zo pšeničnej múky, ktorá mi nerobí dobre.

marienka44
@Homemadetastywithlucy (22.2.2017 20:03)

Špalda je starý druh tiež pšenice! Vygúglila som nasledovné:

Špaldova pšenica sa pestovala pred stáročiami, je to jeden z pôvodných druhov pšenice a v histórii zaznamenala oveľa menej zásahov šľachtiteľov, ako rozšírená pšenica obyčajná.