Domáce zemiakové lokše zo špaldovej múky (fotorecept)
Autor receptu: homemadetastywithlucy
Čo môže byť lepšie ako domáce lokše? Ich zdravšia alternatíva. Snažím sa čo najviac
nahrádzať zo zdravotných
dôvodov pšeničnú múku špaldovou. Dnes som to skúsila s lokšami a sú veľmi chutné.
Určite odporúčam vyskúšať.
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a rozpučíme v mise.
- Pridáme múku a soľ a vypracujeme pružné pevné cesto. Množstvo múky je orientačné. Záleží od zemiakov aj od múky. Radšej dať menej múky a postupne pridávať. Cesto by malo byť pružné, nelepivé a pri vaľkaní by sa s ním malo dobre pracovať.
- Cesto si rozdelíme na 100 g časti. V pomúčenej ruke vypracujeme malý bochník.
- Položíme ho na pomúčenú dosku a rukou roztlačíme do kruhu.
- Rozvaľkáme na veľkosť panvice.
- Dáme si nahriať panvicu na najvyšší stupeň a potom teplotu znížime na stredný stupeň. Lokše pečieme na suchej panvici. Najprv z jednej strany. Keď vidíme, že sa začínajú tvoriť bubliny otočíme na druhú stranu a krátko dopečieme.
Medzi jednotlivými lokšami suchou servítkou odstránime zvyšnú múku aby sa nám nepripekala.
- Po upečení každú lokšu zvrchu natrieme domácou kačacou masťou.
Najlepšie chutia s domácou pečenou kačkou a dusenou červenou kapustou. A ako zákusok si ich môžete pripraviť s mletými orechmi alebo makom.
Dobrú chuť!