Domáce zemiakové lokše zo špaldovej múky (fotorecept)

Autor receptu: homemadetastywithlucy

Čo môže byť lepšie ako domáce lokše? Ich zdravšia alternatíva. Snažím sa čo najviac nahrádzať zo zdravotných dôvodov pšeničnú múku špaldovou. Dnes som to skúsila s lokšami a sú veľmi chutné. Určite odporúčam vyskúšať.

12
porcií

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a rozpučíme v mise.
  2. Pridáme múku a soľ a vypracujeme pružné pevné cesto. Množstvo múky je orientačné. Záleží od zemiakov aj od múky. Radšej dať menej múky a postupne pridávať. Cesto by malo byť pružné, nelepivé a pri vaľkaní by sa s ním malo dobre pracovať.
  3. Cesto si rozdelíme na 100 g časti. V pomúčenej ruke vypracujeme malý bochník.
  4. Položíme ho na pomúčenú dosku a rukou roztlačíme do kruhu.
  5. Rozvaľkáme na veľkosť panvice.
  6. Dáme si nahriať panvicu na najvyšší stupeň a potom teplotu znížime na stredný stupeň. Lokše pečieme na suchej panvici. Najprv z jednej strany. Keď vidíme, že sa začínajú tvoriť bubliny otočíme na druhú stranu a krátko dopečieme. Medzi jednotlivými lokšami suchou servítkou odstránime zvyšnú múku aby sa nám nepripekala.
  7. Po upečení každú lokšu zvrchu natrieme domácou kačacou masťou. Najlepšie chutia s domácou pečenou kačkou a dusenou červenou kapustou. A ako zákusok si ich môžete pripraviť s mletými orechmi alebo makom. Dobrú chuť!