Domáce pečivo
Domáce pečivo

Výborné lúhované pečivo videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. septembra 2022

Krásne vyzerajúce a chuťovo úžasné pečivo, ktoré si viete jednoducho pripraviť aj vy doma. V tomto recepte cesto kysne klasicky a nie v Zobraziť celý popisKrásne vyzerajúce a chuťovo úžasné pečivo, ktoré si viete jednoducho pripraviť aj vy doma. V tomto recepte cesto kysne klasicky a nie v chladničke, preto ho máte oveľa rýchlejšie na stole. Tu sa lúhuje nekomplikovane v jedlej sóde, čiže sóda bikarbóne. Je úžasne chutné, mäkké, s krásne chrumkavou kôrkou.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2022/09/fantasticke-luhovane-pecivo-so-sodou.html?m=1

8 ks
porcií
20 minút
na 190 °C
Výborné lúhované pečivo (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
600 g
400 ml
50 g rozpustené
1 PL
1 PL
21 g čerstvé
Vodný kúpeľ:
1,5 l
3 PL (Natrium karbonát)




Postup

  1. 1

    Vo vode rozmiešame cukor, soľ a droždie. Pridáme tekuté maslo a postupne pomaly pridávame do vody aj múku. Aby sme dostali pekné polomäkké cesto, musíme ho na konci miesiť 2-3 minúty. Nakoniec necháme cesto 40 minút kysnúť. Nakysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, ktoré upravíme do bochníkov. Každý bochník vytvarujeme do podlhovastého tvaru a zakryté necháme 15 minút oddychovať. Za ten čas pripravíme vodný kúpeľ z vody a sóda bikarbóny. Vodu so sódou bikarbónou necháme 2-3 minúty variť, potom stíšime na malý plameň, aby veľmi pomaly vrelo. Pečivo vkladáme do kúpeľa a necháme ho plávať 30 sekúnd. Za tých 30 sekúnd ho musíme 3-4x otočiť. Na každú stranu počítajte cca 10 sekúnd🙂 Pečivo vyberieme na pekáč s papierom na pečenie a ostrým nožom urobíme po 2 zárezy. Pečivo pečieme na 190 °C 20-25 minút, záleží od rúry👍

  2. 2

    Toto pečivo je naozaj úžasné. Pečiem ozaj mnoho rôznych koláčov a pečív, ale ani jedno z nich sa tomuto nepodobá🙂 Je jemné, ľahučké a mäkké zvnútra a zvonka má krásnu kôrku. Ten sódový kúpeľ dodá nielen krásnu farbu počas pečenia, ale aj jedinečnú chuť. Mne tá chuť pripomína klasické tyčinky z obchodu😅 Vrelo odporúčam toto pečivo vyskúšať, výsledok vás milo prekvapí🙂 Prajem dobrú chuť !

    Výborné lúhované pečivo (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

    Výborné lúhované pečivo (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    P.S. Na originálne lúhované pečivo (Laugengebäck) sa používa lúh sodný, ale ja osobne robím len takto so sódou bikarbónou. Vraj rozdiel je len taký, že tento spôsob je menej intenzívnej chuti a vraj že neohnednú tak na tmavo ako originál🙂 Mne osobne to vôbec nevadí, aj takto chutí toto pečivo fantasticky, ja som spokojná. Kto chce, použije originál lúh, ale s tým sa narába inak, nie ako tu v tomto recepte.

Diskusia k receptu

3baby
Cely recept vyzera uzasne, rada vyskusam. Len jedna mala chemicka poznamocka, soda bikarbona = natrium *bicarbonat*/ hydrogenuhlicitan sodny ( ty tam mas iba carbonat a to je chemicky uplne ina vec- uhlicitan sodny ).
cesminaz
@frezia68 (22.9.2022 22:10)

Zdraví milá @frezia68 🙂 Toto pečivo je s klasickou múkou krásne mäkké aj na druhý deň, To, že aké bude s tou múkou ti neviem povedať. Asi treba vyskúšať podla tvojich skúseností a uvidíš. Dakujem pekne za nahliadnutie a komentík🙂
cesminaz
Dakujem a budem rada ak vyskúšaš🙂 Neviem presne čo myslíš, mám to uvedené správne. Ved kludne pozri, aj v Rakúsku, aj v Maďarsku je na sóde bicarbóne uvedený ten istý názov. Nikde nieje napísané Nátrium bicarbonát🙂


cesminaz
@marienka44 (23.9.2022 12:26)

Marienka zlatá, vkladá sa to do minimálne sa variacej vody. Vidno to napríklad aj vo videu, že idú také malé bublinky🙂 Inak som rada že sa recept páči, dakujem za nahliadnutie.
cesminaz
@terinka55 🙂 dakujem za milé slová. Tento postup je iný a možno pre niekoho sa môže zdať zbytočný alebo babravý. No ja popravde poviem, že takéto pečivo sa klasickým spôsobom nikomu nepodarí docieliť. Tento výsledok človek dosiahne podla mojich skúseností jedine takto🙂 @evusik dakujem a som rada, že sa ti aj tento recept páči🥰 Kludne raz vyskúšaj, oplatí sa.
olinecka
Tak toto je fantázia ďalší recept ktorý je naozaj za vyskúšanie. Určite si má potešila, ako vždy nádherná práca s perfektným výsledkom. Prcne, ale tvoja šikovnosť na jednotku. Chválim.
luss4
vyzerajú krásne, tiež ma to láka vyskúšať. U nás dostať luhované praclíky.