Domáce pletenky a žemle fotorecept
Foto: olinecka
Jednoduchá príprava, vynikajúci výsledok a môžu byť raňajky, desiata, večera.
porcií
príprava
na 190-200 °C
Suroviny
Cesto: | |
950 g |
|
500 ml vlažné |
|
2 ČL |
|
2 PL |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
6 PL |
|
150 ml vlažná |
|
Dokončenie: | |
(na potretie) |
|
(na posypanie) |
|
(na posypanie) |
|
rozpustené (na potretie) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si ingrediencie na cesto.
-
2
Do 200 ml vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zbytok ingrediencií a nakysnutý kvások.
-
3
Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
-
4
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
5
Cesto rozdelíme na väčšie a menšie bochníky, mojich bolo spolu 18 kusov.
-
6
Z väčších bochníkov urobíme šúľky dlhé 40 cm (môžu byť aj dlhšie). Šúľok v polovici preložíme a urobíme uzol, viď foto.
-
7
Urobíme ďalší uzol a konce cesta vsunieme do spodu, máme pletenky.
-
8
Pletienky preložíme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech, necháme 15 nakysnúť. Potom potrieme mliekom, posypeme zmesou semienok, hrubozrnnou soľou, podľa seba.
-
9
Rúru predhrejeme na 190-200 stupňov a pečieme 20 minút do zlatista. Za horúca potrieme rozpusteným maslom.
-
10
Z menších bochníkov cesta urobíme žemle. Nakysnuté bochníky preložíme na plech, do cesta urobíme v strede zárezy, potrieme mliekom a posypeme semienkami. Po upečení potrieme rozpusteným maslom. Dobrú chuť.
Aj Tebe krásny víkend.
Ďakujem.
Najprv potrieš mliekom, posypeš semiačka dáš piecť po upečení potrieme rozpusteným maslom. Semiačka neodpadavaju viď, foto maslo im dá lesk. Pozdravujem.
Izka ďakujem som rada, že našiel sa niekto kto vie, čo s a upieklo. Ďakujem.