Domáce pečivo
Domáce pečivo

Domáce pletenky a žemle fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 1. februára 2020
Domáce pletenky a žemle (fotorecept)
Foto: olinecka

Jednoduchá príprava, vynikajúci výsledok a môžu byť raňajky, desiata, večera.

18
porcií
20-70 minút
príprava
20 minút
na 190-200  °C

Suroviny

Cesto:
950 g
500 ml vlažné
2 ČL
2 PL
1 kocka (čerstvé)
6 PL
150 ml vlažná
Dokončenie:
 (na potretie)
 (na posypanie)
 (na posypanie)
 rozpustené (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie na cesto.

    Domáce pletenky a žemle (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Do 200 ml vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zbytok ingrediencií a nakysnutý kvások.

    Domáce pletenky a žemle (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.

    Domáce pletenky a žemle (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Domáce pletenky a žemle (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozdelíme na väčšie a menšie bochníky, mojich bolo spolu 18 kusov.

    Domáce pletenky a žemle (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Z väčších bochníkov urobíme šúľky dlhé 40 cm (môžu byť aj dlhšie). Šúľok v polovici preložíme a urobíme uzol, viď foto.

    Domáce pletenky a žemle (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Urobíme ďalší uzol a konce cesta vsunieme do spodu, máme pletenky.

    Domáce pletenky a žemle (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Pletienky preložíme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech, necháme 15 nakysnúť. Potom potrieme mliekom, posypeme zmesou semienok, hrubozrnnou soľou, podľa seba.

    Domáce pletenky a žemle (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    Rúru predhrejeme na 190-200 stupňov a pečieme 20 minút do zlatista. Za horúca potrieme rozpusteným maslom.

    Domáce pletenky a žemle (fotorecept)  - obrázok 9
  10. 10

    Z menších bochníkov cesta urobíme žemle. Nakysnuté bochníky preložíme na plech, do cesta urobíme v strede zárezy, potrieme mliekom a posypeme semienkami. Po upečení potrieme rozpusteným maslom. Dobrú chuť.

    Domáce pletenky a žemle (fotorecept)  - obrázok 10

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Dala by som si hneď aj teraz čerstvo upečené pletenky, aj žemličky.... ♥