Domáce pečivo

Domáce pletenky a žemle (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jednoduchá príprava, vynikajúci výsledok a môžu byť raňajky, desiata, večera.

18
porcií
20-70 minút
príprava
20 minút
na 190-200  °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si ingrediencie na cesto.
  2. Do 200 ml vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zbytok ingrediencií a nakysnutý kvások.
  3. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  5. Cesto rozdelíme na väčšie a menšie bochníky, mojich bolo spolu 18 kusov.
  6. Z väčších bochníkov urobíme šúľky dlhé 40 cm (môžu byť aj dlhšie). Šúľok v polovici preložíme a urobíme uzol, viď foto.
  7. Urobíme ďalší uzol a konce cesta vsunieme do spodu, máme pletenky.
  8. Pletienky preložíme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech, necháme 15 nakysnúť. Potom potrieme mliekom, posypeme zmesou semienok, hrubozrnnou soľou, podľa seba.
  9. Rúru predhrejeme na 190-200 stupňov a pečieme 20 minút do zlatista. Za horúca potrieme rozpusteným maslom.
  10. Z menších bochníkov cesta urobíme žemle. Nakysnuté bochníky preložíme na plech, do cesta urobíme v strede zárezy, potrieme mliekom a posypeme semienkami. Po upečení potrieme rozpusteným maslom. Dobrú chuť.