Domáce pečivo
Domáce pletenky a žemle (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jednoduchá príprava, vynikajúci výsledok a môžu byť
raňajky, desiata, večera.
18 porcií |
20-70 minút príprava |
20 minút na 190-200 °C |
Postup
- Pripravíme si ingrediencie na cesto.
- Do 200 ml vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zbytok ingrediencií a nakysnutý kvások.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto rozdelíme na väčšie a menšie bochníky, mojich bolo spolu 18 kusov.
- Z väčších bochníkov urobíme šúľky dlhé 40 cm (môžu byť aj dlhšie). Šúľok v polovici preložíme a urobíme uzol, viď foto.
- Urobíme ďalší uzol a konce cesta vsunieme do spodu, máme pletenky.
- Pletienky preložíme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech, necháme 15 nakysnúť. Potom potrieme mliekom, posypeme zmesou semienok, hrubozrnnou soľou, podľa seba.
- Rúru predhrejeme na 190-200 stupňov a pečieme 20 minút do zlatista. Za horúca potrieme rozpusteným maslom.
- Z menších bochníkov cesta urobíme žemle. Nakysnuté bochníky preložíme na plech, do cesta urobíme v strede zárezy, potrieme mliekom a posypeme semienkami. Po upečení potrieme rozpusteným maslom. Dobrú chuť.