Domáce oškvarkové pagáčiky
Foto: razomzastolom
Zdroj: https://youtu.be/AudulklysNY
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
20 g |
|
20 g |
|
200 ml |
|
350 g |
|
3 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
50 g |
|
250 g mleté |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
20 g |
|
Postup
-
1
Oškvarky pomlieť, posoliť podľa chuti. Droždie posypať cukrom, nechať na pár minút postáť.
- 2
Ku kvásku pridať teplé (nie horúce!) mlieko a polovicu múky, dobre premiešať. Posoliť, pridať sladkú červenú papriku, čierne korenie a slnečnicový olej, premiešať a pridať zvyšok múky. Vypracovať cesto, zakryť potravinárskou fóliou a nechať cca 1,5 hodiny kysnúť.
- 3
Cesto rozvaľkať na plochu cca 30x40 cm a hrúbku 1,5 cm, naniesť polovicu oškvarkov a rozotrieť ich po celej ploche cesta. Pomyselne rozdeliť cesto na tri časti (pravú, strednú a ľavú). Položiť pravú časť cesta na strednú a potom ľavú na strednú. Takým spôsobom sa vytvorí úzky obdĺžnik. Pomyselne ho rozdeliť ešte na tri časti: hornú, strednú a spodnú. Na strednú časť cesta položiť hornú, potom spodnú na strednú.
- 4
Cesto znovu rozvaľkať, rozložiť druhú polovicu oškvarkov, rozotrieť po celej ploche. Cesto opäť pomyselne rozdelíme na tri časti (pravú, strednú a ľavú). Najskôr položiť pravú časť na strednú a potom ľavú časť.
- 5
Cesto rozvaľkať na hrúbku 2-2,5 cm. Odkrojiť pás cesta široký 5-6 cm, ktorý potom nakrájať na ľubovoľný tvar (najlepšie trojuholníky).
- 6
Pagáčiky natrieť žĺtkom, posypať ľanovými semiačkami, nechať na 20 min postáť. Piecť 15-20 min pri 180 °C.
- 7
Odkaz na videorecept (alebo viď zdroj): https://youtu.be/AudulklysNY
Tiež oškvarkové pagáče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Alebo pivo. Fakt su chutne.
Pagáče sú dobré, ďakujem za recept.
Som rada, ze sa podarilo a chutili. 😊 Dakujem za foto-odozvu!