Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče

Domáce oškvarkové pagáčiky

razomzastolom - bez fotkyrazomzastolom, 1. júna 2021
12
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

20 g
20 g
200 ml
350 g
3 ČL
1 ČL
1 ČL
50 g
250 g mleté
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
20 g




Postup

  1. 1

    Oškvarky pomlieť, posoliť podľa chuti. Droždie posypať cukrom, nechať na pár minút postáť.

  2. 2

    Ku kvásku pridať teplé (nie horúce!) mlieko a polovicu múky, dobre premiešať. Posoliť, pridať sladkú červenú papriku, čierne korenie a slnečnicový olej, premiešať a pridať zvyšok múky. Vypracovať cesto, zakryť potravinárskou fóliou a nechať cca 1,5 hodiny kysnúť.

  3. 3

    Cesto rozvaľkať na plochu cca 30x40 cm a hrúbku 1,5 cm, naniesť polovicu oškvarkov a rozotrieť ich po celej ploche cesta. Pomyselne rozdeliť cesto na tri časti (pravú, strednú a ľavú). Položiť pravú časť cesta na strednú a potom ľavú na strednú. Takým spôsobom sa vytvorí úzky obdĺžnik. Pomyselne ho rozdeliť ešte na tri časti: hornú, strednú a spodnú. Na strednú časť cesta položiť hornú, potom spodnú na strednú.

  4. 4

    Cesto znovu rozvaľkať, rozložiť druhú polovicu oškvarkov, rozotrieť po celej ploche. Cesto opäť pomyselne rozdelíme na tri časti (pravú, strednú a ľavú). Najskôr položiť pravú časť na strednú a potom ľavú časť.

  5. 5

    Cesto rozvaľkať na hrúbku 2-2,5 cm. Odkrojiť pás cesta široký 5-6 cm, ktorý potom nakrájať na ľubovoľný tvar (najlepšie trojuholníky).

  6. 6

    Pagáčiky natrieť žĺtkom, posypať ľanovými semiačkami, nechať na 20 min postáť. Piecť 15-20 min pri 180 °C.

  7. 7

    Odkaz na videorecept (alebo viď zdroj): https://youtu.be/AudulklysNY

Diskusia k receptu

kucharka
Chcela som na trhu kúpiť oškvarky a urobiť pomazánku. Lenže pani mala už len zopár na spodu nádoby a aj to také trochu pomelené, tak mi ich podarovala. Bolo ich asi 300gr. Tak si hovorím, urobím pagáče. Našla som tento recept.
Pagáče sú dobré, ďakujem za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia