Oškvarkové pagáče

Domáce oškvarkové pagáčiky

Autor receptu: razomzastolom

12
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Oškvarky pomlieť, posoliť podľa chuti. Droždie posypať cukrom, nechať na pár minút postáť.
  2. Ku kvásku pridať teplé (nie horúce!) mlieko a polovicu múky, dobre premiešať. Posoliť, pridať sladkú červenú papriku, čierne korenie a slnečnicový olej, premiešať a pridať zvyšok múky. Vypracovať cesto, zakryť potravinárskou fóliou a nechať cca 1,5 hodiny kysnúť.
  3. Cesto rozvaľkať na plochu cca 30x40 cm a hrúbku 1,5 cm, naniesť polovicu oškvarkov a rozotrieť ich po celej ploche cesta. Pomyselne rozdeliť cesto na tri časti (pravú, strednú a ľavú). Položiť pravú časť cesta na strednú a potom ľavú na strednú. Takým spôsobom sa vytvorí úzky obdĺžnik. Pomyselne ho rozdeliť ešte na tri časti: hornú, strednú a spodnú. Na strednú časť cesta položiť hornú, potom spodnú na strednú.
  4. Cesto znovu rozvaľkať, rozložiť druhú polovicu oškvarkov, rozotrieť po celej ploche. Cesto opäť pomyselne rozdelíme na tri časti (pravú, strednú a ľavú). Najskôr položiť pravú časť na strednú a potom ľavú časť.
  5. Cesto rozvaľkať na hrúbku 2-2,5 cm. Odkrojiť pás cesta široký 5-6 cm, ktorý potom nakrájať na ľubovoľný tvar (najlepšie trojuholníky).
  6. Pagáčiky natrieť žĺtkom, posypať ľanovými semiačkami, nechať na 20 min postáť. Piecť 15-20 min pri 180 °C.
  7. Odkaz na videorecept (alebo viď zdroj): https://youtu.be/AudulklysNY