Domáce hranolčeky

evelynisko - fotkaevelynisko, 5. februára 2013

Ako správna študentka mám aj ja chuť na hranolky! A keďže tie mrazené nie sú a navyše ani veľmi nechutia, rozhodla som sa spraviť Zobraziť celý popisAko správna študentka mám aj ja chuť na hranolky! A keďže tie mrazené nie sú a navyše ani veľmi nechutia, rozhodla som sa spraviť si svoju vlastnú variantu, so všetkým čo mám rada.

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks




Postup

  1. 1

    Dáme si rozohriať trúbu na 180 stupňov. Poriadne si umyjeme zemiaky, keďže sa budú piecť aj so šupkou. Nakrájame si ich na hrubšie kolieska a potom na plátky aby sa podobali hranolčekom.

  2. 2

    Nakrájané hranolky si dáme do utierky aby sme odstránili všetku prebytočnú vodu a štavu zo zemiakov. Osušené hranloky si dáme na plech.

  3. 3

    Posypeme ich soľou, korením, paprikou a sušenou bazalkou. Pretlačíme si cesnak, nasekáme oregano a chilli papričky a dáme všetko na zemiaky. Nakoniec polejem olejom a všetko to dobre premiešame. Keď už sú hranolky skoro hotové vyberieme ich a posypeme nastrúhaným parmezánom. Dáme ešte na chvíľočku zapiecť. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

marienka44
@Evelynisko , je to zdravsia varianta. Zemiaky sa pred pecenim hranoliek davaju aspon na pol hodinu do vody, aby sa vyplavil skrob. Az potom sa osusia a vysmazia. Ukladam do KK.
vierutt
Niekde som dokonca čítala, že aj klasicky vyprážané hranolky nebudú obsahovať karcinogénne látky, keď sa pred vyprážaním namočia do osolenej vody na 30 minút. Teraz som si na to splmenula, keď som čítala @marienkinu44 reakciu. Ale či je to pravda......
boxik
Hranolky ak sú urobemé z poctivých zemiakov dokonca ani nepredstavujú riziko pre našu líniu , pretože ak sa správne pripravia nie sú schopná absorbovať viac , ako 8 percent tuku. Dôležité je však vybrať zemiaky správneho varného typu , na hranolky sa odporúča varný typ C , alebo prechodný typ BC , sú to zemiaky , ktoré sa pri varení rýchlo rozvaria a pre tento krátky čas prípravy sú z nich aj hranolky rýchlo hotové a chrumkavé. Vžiadnom prípade sa sa nedajú urobiť kvalitné hranolky zo šalátových druhov varného typu A. Inak táto varianta prípravy zemiakov ma zaujala , samozrejme vyskúšam.
fialka49
Cesnak pridávam až pred dokončením, potom nezhorí a zemiaky sú po ňom voňavejšie.
evanaaa
Mne sa zdá, že som čítala, že už nakrájané hranolky sa majú hodiť na minútku do vriacej vody, vybrať, nechať vychladnúť a potom vyprážať. Ale mne by vyhovovalo aj to močenie v slanej vode, lebo čím menej škrobu, tým menej ( pre mňa) sacharidov v nich. Ale aj táto varianta sa mi páči (ale bez byliniek).
sjuz
takú chuť si mi narobila.....:)!