Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 24. februára 2015

Veru som ťahanú štrúdľu už dávno nerobila..až sa mi žiadalo to krehké ,chrumkavé cesto plnené všakovakými dobrotkami..robila som tvarohovú so škvarkami a červenou cibuľkou, Zobraziť celý popisVeru som ťahanú štrúdľu už dávno nerobila..až sa mi žiadalo to krehké ,chrumkavé cesto plnené všakovakými dobrotkami..robila som tvarohovú so škvarkami a červenou cibuľkou, jablkovú s makom a hrozienkami a jablkovú s orechami a hrozienkami..vydarili sa mi vynikajúco a sú veľmi chutné..

20
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto na štrúdľu:
400 g
100 g
1
štipka
1 PL
1 PL
Plnka tvarohovo-škvarková:
500 g
100 g
1
3 PL
1 PL
Jablkovo-maková:
4
150 g
1 pl
1 hrsť
1/2 vr.
Jablkovo-orechová:
4
1/2 vr
hrsť
1 PL
80 g
Na potieranie:
1 dl
1 ks




Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky som pridala soľ,vajce a bravčovú masť roztopenú a všetko som zmrvila..v malých dávkach som postupne pridávala do cesta vlažnú vodu, do ktorej som pridala ocot..cesto som spracovávala v miske..

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto som miesila v miske do vtedy, kým sa prestalo lepiťna boky misky...

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď sa prestalo lepiť, vyložila som ho na pracovnú dosku a miesila som ho pol hodinu a poriadne som ho obúchala veľa krát o dosku...

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    rozdelila som ho na 3 časti... každý bochník som ešte dobre premiesila a obúchala o dosku..

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked´ bolo cesto krásne jemné a hladké, potrela som každý bochník olejom, uložila som ich na misku prikrytú útierkou, aby im bolo teplúčko..

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zakryla som ich miskou a uložila k radiátoru, aby boli na teplom mieste....ja som ich nechala odpočívať 2 hodiny..

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pokiaľ nám cestíčka odpočívali, pripravila som si plnky..do misky som dala tvaroh,pridala som soľ,mleté čierne korenie, pokrájala som červenú cibuľku a všetko som zmiešala....škvarky som pokrájala na kocočky...a aby boli aj na rezných hranách chrumkavé, dala som ich na panvicu a opiekla do chrumkava...pridala som ich do pripravenej tvarohovej plnky a zmiešala..

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    jablká som očistila, pokrájala na kocky...do jednej polovice som pridala drvené orechy, hrozienka, cukor, škoricový cukor a vanilku..všetko som zmiešala..druhú polovicu som robila s makom...mletý mak som dala do rajnice, pridala som cukor, hrozienka a dolievala som mlieko podľa potreby..napokon som pridala k maku aj jablká a spolu som ich podusila chvíľku..nechala som ich vychladiť..všetky 3 plnky som pripravila do misiek..

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na stôl som si pripravila biely obrus..jedno cesto som si zobrala, potrela som ho znova olejom a začala som ťahať štrúdľu...pekne pomaly, od stredu smerom von...okraje som povyťahovala..teraz som kraje neobrezala..

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na prvú som uložila tvarohovo-škvarkovú plnku...plnku dávam iba do trištvrtiny cesta, zbytok nechám voľný, aby bola štrúdľa navrstvená..cesto som potrela roztopeným maslom a potom som uložila plnku..plnku som posypala detskou krupicou..a najprv som si obrusom upravila boky štrúdle a potom som začala za pomoci obrusa rolovať štrúdlu..nerobila som ju na tuho, aby sa pri pečení prepiekla..

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    potom som vytiahla aj jablkovo-makovú...potrela som najpv cesto maslom, uložila som plnku, posypala som ju krupicou a zrolovala presne tak ako prvú..

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    tretie cesto som vytiahla tak isto, ako tie prvé dva,,,toto cesto som plnila jablkovo-orechovou plnkou, posypala detskou krupicou a zrolovala za pomoci obrusa..trúbu som nechala vyhriať na 200st.

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    zrolované štrúdle som uložila na oplech..

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    potrela som ich žltkom..

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    štrúdle sa piekli 25.min.

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    prajem vám dobrú chuť...

    Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

dandika1
@izabella929 krasne si sa s nimi vyhrala ,takto si pamatam ked robila mama ja sa na to neodvazim,pokocham sa Tvojimi su KK skusim,ale cesto bude ine.Chvalim 5*:-)))
alex37
...dostala si ma tou cibuľou a škvarkami :-) KK ***** chválim :-)
radost
@izabelka
pod túto tvoju vetu sa podpisujem:
=až sa mi žiadalo to krehké ,chrumkavé cesto plnené všakovakými dobrotkami..=
ale kedže som béčko..pomaškrtila by som si..no neurobím..milá moja šikovná devečko...
ach..tá vizáž..a tá vôňa..kebych to na zajtra mala u nás doma..môj životný súputník má narodeninový dník..ponúkol by sa rád..a mal by ťa veľmo rád..nezbalíš..nepošleš..??
urob radosť..tú makovú..stačí..môžeš celú..bude dosť..:-)
ancicka
nechala by som sa pozvať na takúto štrúdľu.
izabella929
@amelie ,@dandika1 ,@alex37 ,@ancicka , ďakujem pekne za vaše komentáre.-)@radost , moja milá, už je balíček na ceste k vám.-)..Tvojmu životnému súputníkovi k narodeninám prajem veľa dobrého zdravia, krásneho šťastia a lásky čo najviac...ďakujem za milé slová.-)
hubata
Teda @izabella929 u vás doma sa muselo veľmi dobre variť, máš kurz varenia od babičky alebo od mamičky, lebo toto sa inde naučiť nedá. Pre oblasť Záhoria nezvyklé kombinácie plniek, u nás štrúdle len na sladko, hoci záviny sa robili už aj so slanými plnkami. Izka, to cesto patrí na výstavu, krásne upečené, už som ich obdivovala na fb. Samozrejme ako inak plný počet hviezdičiek a predpokladám že tento mesiac zažiariš v súťaži ty. Nádhera!
babkamt
krásne štrúdle si napiekla. Upútala ma hlavne tvarohová plnka s oškvarkami. O takej som ešte počula. Som zvedavá na jej chuť. Recept si ukladám, dávam ti plný počet hviezdičiek.
kukulienka71
aj rezance s tvarohom a škvarkami sú chutné, takto v upečenej štrúdli to musí byť výborné. Krásna práca!
jujoska
vyborny napad, robievm strudle naslano ale takuto som este nerobila
ubka
krásne štrúdle a veru by som aj tú škvarkovú ochutnala:-)
medovnicek
Izabelka veru ja som už roky takto štrúdľu neyťahovala, bolo by to treba napraviť, keď ju budem robiť, tak vyskúšam tvoj recept:)
rela
Pripájam sa ku všetkým tým chválospevom a ako vždy dávam 5*
afataga
panabeka, parada, ani neviem, ktoru by som si vybrala, asi z kazdej kusok
izabella929
@hubata ,teším sa, že sa ti moje štrúdle páčia..nepečiem ich často,ale kúpiť si hotové cesto v obchode je omnoho jednoduchšie..no chuť je skutočne rozdielna..je to poriadna fuška, len to vymiesiť a obúchať, lebo samotné plnenie je už iba zábava..)@babkamt , tá tvarohovo-škvarková nám chutila najviac..dobre som to vymyslela, že som pokrájané kocky opiekla na panvici, boli výborné v štrúdli..)@kukulienka71 , bolo to vynikajúce spojenie chutí a cibuľu som tam dala kvôli farebnosti plnky,ale iba znásobila chuť štrúdle..)@jujoska , určite budeš spokojná s touto plnkou..)@ubka ,tá so škvarkami bola najlepšia, aj keď jablkové tiež boli úžasné, lebo jabĺčka som pokrájala na kocky..@medovnicek ,robila som už všelijaké štrúdle, ale táto mi dala zabrať..sedemvrstvová, ktorú som robila pre rokom bola jednoduchšia..neviem, či si to dokážeš predstaviť, lebo ja nie..môj známy bol v lete na štrúdlovom festivale v Maďarsku a videl tam 90 druhov štrúdlí..od vtedy stále rozmýšľam, že z čoho boli všetky tie plnky...@rela , si milá.-)@frezia68 , potešila si ma.-)@afataga , z troch druhov je najlepšie ochutnať všetky.-) keby som fakt mala ochutnať na štrúdlovom festivale 90 druhov, neviem, či by som to zvládla..Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre..
terinka55
Pánečku, tie spievajú... Paráda, si šikovnica prešikovná. Zaslúžených 5*****
motyka
nádhera, prekrásne a určite aj výborné. Robila som ju - myslím ťahanú - raz v živote. Aj keď sa mi vydarila, nechcem myslieť na tu prácu. Obdivujem tvoju iniciatívu a tvorivosť. A všetky recepty, kde je treba nápad, trpezlivosť a šikovnosť. Nikdy som neskúšala tvaroh so škvarkami. Vyskúšam určite. 5*.
havino
šikulka si, makovú by som si prosila aj teraz kúsok a tá tvarohová so škvarkami, kukám a ked budem ťahať, nedá mi, určite skúsim aj na slano
izabella929
@terinka55 ,ďakujem pekne za hviezdičky.-)@motyka ,máš pravdu s ťahaním štrúdle je dosť práce, ale zase tá originálna chuť sa nedá s kúpenou porovnať..tá tvarohová vám bude určite chutiť..)@havino ,rada by som ťa ponúkla..verím, že tá tvarohová vám bude chutiť najviac.-) ďakujem vám všetkým za milé komentáre.-)
salinka
Takúto úžasnú, chrumkavú štrúdlu môžem len degustovať, ťahať za pasy si s ňou netrúfam. Si veľmi šikovná!
danda3
Izabelka, opäť si zabodovala, z tej slanej by som si veru dala, no a potom z tej jablkovej jednej aj druhej...mňam.♥
safran
pred ťahanou štrúdľou klobúk dole,
škvarkovo-cibuľová ma dostala :-)
marika21
Štrúdle môžem akékoľvek na slano i na sladko.KK*****
zuzanka1367
Milá @izabellka929 ,tak som sa odhodlala na realizáciu Tvojho receptu, u nás na sladko, jedna štrudľa je makovo-jablková s čokoládou a druhá tvarohovo-kokosová s datľami...neskutočne dobré, úprimne som takéto cesto robila prvý krát, podľa Tvojho receptu to teda vyšlo. Veľká vďaka za Tvoje kvalitné recepty...






simushkka
Nemám slov, postupne si prezerám všetky vaše recepty, máte môj obdiv :)
izabella929
@zuzanka1367 ,veľmi si ma potešila.-) som neskutočne šťastná, že si vyskúšala tento recept a takto prekrásne a chutne si napiekla pre svoju rodinku.-) úprimná vďaka.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia