Domáca bravčová šunka

Domáca šunka s medom a mletou paprikou

Autor receptu: kvakac

Čo vám napíšem - fantázia, ktorá sa oplatí urobiť a ochutnať. Verte, potom to budete chcieť stále. Je to na spôsob debrecínky.

10
porcií
1500 minút
príprava
120 minút
na 70 - 80 °C

Postup

  1. Bravčové kare nakrájame na kocky asi 3 cm veľké. Do vody so smotanou dáme korenie, med, papriku a zmiešame. Z mäsa si odložíme asi 5 kúskov a ostatné zomelieme na veľkých okách tak 8 mm. Do misy dáme celé aj mleté kúsky mäsa a pripravenú zmes korenín s vodou a smotanou. Napokon nasypeme obe soli. Všetko spolu dobre vymiešame. Dobre znamená poriadne až sa vytvorí jedna pevná hmota, ktorá bude spolu držať, mäso ako malta. Pripravíme si šunkovar (ja mám Orion) do neho dáme sáčok a do sáčku pridávame mleté mäso a postupne do neho aj celé kúsky mäsa. Dobre to varechou tlačíme, aby hmota bola pekne spolu bez vzduchových bublín. Tu je stroj na šunku kúpený Kinekuse. Tam sú k tomu aj sáčky.
  2. Keď naplníme sáčok, tak zatočíme a na to dáme uzáver s pružinou a druhým vrchnákom uzavrieme. Dáme do chladu na 24 hodín. Po tejto dobe to vložíme do väčšieho hrnca naplneného vodu, tak aby horný uzáver nebol vo vode. Varíme pomalý podľa teplomera 70 - 80 °C dve hodiny. Teplomer je súčasť výrobku.
  3. Po dvoch hodinách hrniec vyberieme a dáme do studenej vody vychladnúť. Potom otvoríme, pružinu vyberieme a vniknutú vodu vylejeme. Šunku ešte nevyberáme, ale necháme v hrnci a hrniec dáme do chladničky dobre ochladiť aspoň na 12 hodín. Potom už môžme krájať a jesť takúto dobrotu. Pozor, je to návykové.