Domáca plastelína na hranie

pasteleria - bez fotkypasteleria, 5. marca 2013

Dcérka zbožňuje plastelínu a keďže sme náhodou na youtubke našli recept na výrobu domácej, tak sme to vyskúšali. Výsledok nás obe veľmi prekvapil, jej Zobraziť celý popisDcérka zbožňuje plastelínu a keďže sme náhodou na youtubke našli recept na výrobu domácej, tak sme to vyskúšali. Výsledok nás obe veľmi prekvapil, jej konzistencia je dokonca oveľa lepšia na hranie, než tej z obchodu, ktorá sa často rozpadávala.

5-10 minút
príprava

Suroviny

2  poháre
1  pohár
1/2 pohára
1/2  pohára (max 1,5 pohára)




Postup

  1. 1

    Do misky dáme všetky suroviny a vymiešame, najskôr však len pol pohára vody a zvyšok dolievame. Vznikne nám plastelínová hmota, ak by bola príliš mazľavá, tak sme dali veľa vody. V takom prípade môžeme dosypať ešte múku, pokiaľ nám nevznikne konzistencia, akú potrebujeme.

  2. 2

    Cesto sme si rozdelili na štyri časti, urobili sme z nich take gule, do ktorých vnútra sme spravili prstom dierku. Do každej dierky sme dali iné farbivo (my sme použili farbivo na vajíčka) a potom sme ich s tou farbou vymiešali.

  3. 3

    Za malú chvíľku nám vznikla krásna, dobre tvarovateľná plastelína na obrázku. Obrázky k návodu sme mohli tiež uploadnúť, ale až keď bola plastelína hotová, až vtedy ma napadlo, že to dám na varechu, ako svoj prvý recept (mimochodom, tento recept nie je na jedenie, ale len na hranie).

Diskusia k receptu

hubata
Jééj vďaka za zaujímavý receptík, kreativita je vítaná tu na www. varecha.sk @Pasteleria. Ukladám do KK, možno sa nám recept zíde, len sa trochu obávam či všetko nebude dolepené a mastné od oleja.
antaia
... super idea! Skoda, ze moje deti su uz velke... mozno jejich deti :-)
babinka
pekny vysledok, netusim, aku ma trvanlivost ale aj ja som sa dopracovala k jedneho receptu a poviem, ze deti sa s nim hraju uz mesiac. Neobsahuje olej, konzervacne cinidlo je kyselina citronova. Staci 250 gr hladkej muky, 75 g sol, 1,5 PL kys. citronova - suroviny pridame do vriacej vody a premiesame, po ciastocnom vychladnuti prehnetieme. Farbu bud dat do vody, alebo neskor do cesta. Ja som pouzila farby potravinarske. A vydrzia sa s tym hrat omnoho dlhsie, ako s kupovanou plastelinou.
1andy
ako uchovávať? v chladničke alebo v sáčku na poličke? Ukladám do KK a v sobotu už aj robím mojim babám :-)
concord
No comment.Nabudúce nech sem dá niekto recept na cestové lego.
wevewe
Nahodou, to sa moze hodit. A ako dlho to vydrzi? Casom to asi stvrdne, vsak? @concord mam recept na domacu depilacnu pastu, chces? :-D
izabella929
zaujímavý recept)))...škoda, že už nepotrebujem plastelínu, koľko som sa jej nakúpila...super...
pasteleria
ahojte, dakujem vam za pozitivne reakcie k mojmu receptu. inac, s touto plastelinou som velmi spokojna, lebo sa nerozpadava ako playdough (ktore vydrzi asi tak jedno hranie a narobi vela neporiadku) a nemusi sa ani dlho zahrievat v rukach ako u originalnej plasteliny (modelling clay apod.) uchovavam ju len v sackoch, v chladnicke nemusi byt. a ruky sa zafaria, ale len ked do nej davame farbivo bez rukavic-ked sa to vymiesi, uz ruky nezafarbi :-)
dakujem vam este raz za hodnotenia, inac chcela by som tento svoj recept share-ovat na facebooku, ale ukaze mi to tam ine fotky, tak neviem, lebo ostatne recepty sa mi daju zdielat bez problemov.
mataliptak
tak ja som ju dnes skúsila urobiť ale raz bola príliš trúslivá , tak som dala viac vody a teraz je taká mäkká .. :-( kde som urobila chybu ???
pasteleria
ahoj mati, ano, to sa stava, musis odhadnut, aby to bolo akurat, preto sa voda dolieva postupne a najlepsie, ked sa to miesi rukami. ked sa nam cesto pekne spoji vtedy je hotove. ak je prilis makke, dosypes muku a naopak, ak je tvrde dolejes vodu-ale s vodou fakt len po kvapkach
ajka123
Ďakujem za recept! Už nestíham pre moju dcérku kupovať plastelínu a teraz jej ju hocikedy urobím :)
mikeczova
aj ja som takúto plastelínu robila už viac krát. a odvtedy Play-doh ani vôbec nepoužívame, lebo táto je lepšia. Odporúčam každému!
concord
@wevewe
Ja takéto pasty nepotrebujem ale tebe viem odporučiť kde dostaneš kúpiť lacný Barbus aby si si mohla oholiť fúzy a vyzerala ako žena
pasteleria
baby a @gordonko , dakujem vam za komentare, lubkam vas
a concord, pridaj recept a mozes aj fotku, ked uz komentujes vzhlad tych, ktorych si v zivote nevidel...
martamm
Aj ja som túto plastelínu robila pre vnučku, veľká spokojnosť :)
diabambulka
ďakujem véééľmi pekne za recept, mne sa veľmi hodil, keďže zajtra máme v škôlke jesenné kúzlenie, nazbierali sme si konáriky, lístky, gaštany a zajtra budeme so synčekom vyrábať jesennú krajinku a zvieratká. Bol nadšený, že ja varím a chcem mať modré prsty ako ty :-) od farbiva :-))) veľká vďaka
diababka
tak dnes som ,,uvarila" plastelinu podľa babinky a pokus vyšiel výborne:-D uvidím koľko vnučatkam vydrží
strelka
Pasteleria, plastelina je hotová, aj nafarbená, už len počkať, kým sa drobec zobudí a môžme tvoriť :-) Podarila sa na prvýkrát, som veľmi spokojná. Odteraz už z obchodu nie, pretože táto domáca je ozaj lepšia.
carrie83
ja ked som robila podla receptu, sa mi drobila. neviete poradit, co s tym? pridavala som aj olej..ale stale sa mi rozpadavala :(
laluska
ja som skusala autorkynu plastelinu a taktiez co pisala babinka a ten druhy je lepsi pre mna osobne tak pridavam skusenost :) ale kazdy inemu holdujeme ..
mimi4
ja som robila tu babinkinu uz viac krat ta sa mi paci najlepsie aj vnucata sa snou velmi radi hraju,odporucam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia