Foto: pusta
Na nete som našla viac verzií prípravy domácej kuracej šunky, vybrala som túto variantu na pečenú kuraciu šunku, možno nie je dokonalá, ale Zobraziť celý popisNa nete som našla viac verzií prípravy domácej kuracej šunky, vybrala som túto variantu na pečenú kuraciu šunku, možno nie je dokonalá, ale veľmi chutná a napokon nie je mastná a nie je nechutná ako tá v obchodoch, neobsahuje žiadne éčka, umeliny a ani konzervanty, okrem toho sa dá čarovať v jej ochutení - viete, čo do nej dáte, riadila som sa heslom, že domáce je domáce:-) Pridávam recept, kto má chuť, môže vyskúšať :-)
porcia
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Kuracie prsia v celku som umyla a osušila papierovou utierkou.
-
2
Ostrým nožom som ich rozrezalla horizontálne po dĺžke, ale nedokrojila,...
-
3
...otvorila som ich ako knihu.
-
4
Najprv som ich potrela na otvorenej strane medom,...
-
5
...z oboch strán som ich riadne osolila, nepoužila som rýchlosoľ, ale jemnú morskú soľ,...
-
6
...položila som ich na seba a z oboch strán ešte okorenila čerstvo mletým čiernym korením...
-
7
...vložila som ich do mikroténového sáčku, môžete použiť aj igelitový, na vrch som položila 2 pekné bobkové listy, uzavrela a odložila som ich tomto "suchom"páci na 48 hodín marinovať do chladničky, pác je zložením podobný pácu ako pri "mokrom" pácovaní v láku, napr. slaniny alebo šunky pred údením, avšak bez rýchlosoli. Týmto sa kuracie prsia výborne ochutia.
-
8
Po 48 hodinách som kuracie prsia vybrala z chladničky zo sáčku, zaliala som ich dostatočným množstvom studenej vody, v ktorej som ich nechala odpočívať asi 30 minút, aby sa vyplavila nadbytočná soľ.
-
9
Potom som ich vybrala z vody, osušila papierovou kuchynskou utierkou, položila na seba a...
-
10
...z dlhšej strany som ich na pevno zvinula ako závin.Med ich pomôže udržať pevne na sebe a počas pečenia jemne skaramelizuje
-
11
Závin z kuracích pŕs som na pevno zavinulla do pečiaceho papiera, na oboch koncoch som papier stočila ako salónku a vložila do pekáčika z jenského skla, mierne podliala vodou a dala som ho piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.
-
12
Kým sa kuracie prsia piekli, prelisovala som do nádobky cesnak,...
-
13
...pridala som sladkú, štipľavú a mletú údenú červenú papriku, poriadne som všetko spolu premiešala a zmes na obaľovanie bola hotová. Túto obaľovaciu zmes môžete varírovať a meniť podľa vlastných chuťových preferencií ,pridať napr. podrvené horčičné semienka, podrvený koriander, podrvené chilli papričky, podrvenú rascu,... a iné/.
-
14
Kuracie prsia som piekla 35 minútpri teplote 180 stupňov C, rozrezala som pečiaci papier a ...
-
15
...ešte 5 minút som ich piekla do farby.
-
16
Na väčší kus alobalu odlžnikového tvaru som nasypala paprikovú obaľovaciu zmes, ...
-
17
..na ktorú som položila upečené ešte teplé kuracie prsia a dobre som ich pootáčala som ich v paprikovej zmesi zo všetkých strán,...
-
18
...opäť som ich na pevno zabalila a utiahla som alobal na oboch koncoch do tvaru salónky, odložila som ich na 12 hodín odpočívať do chladničky, aby sa prepojili všetky chute.
-
19
Potom som ich pokrájala na plátky, my máme radi hrubšie, môžete však pokrájať ostrým nožom alebo elektrickým krájačom na úplne tenké plátky, dobre držia tvar a nerozpadnú sa. Podávala som ich s krajcom čerstvo upečeného domáceho chlebíka a s čerstvou paprikou a s čerstvou paradajkou,môžete zvoliť zeleninu podľa sezóny a vlastného výberu.
-
20
záber zblízka: Na reze dobre vidno pevné zavinutie a že sa krájaním nerozpadáva, paprikový obal túto domácu pečenú kuraciu šunku krásne ochutí a príjemne cítiť po údenej paprike, je jemne pikantná a cesnaková. Je to vynikajúca pochúťka, ktorú môžete vždy mať doma v chladničke a je po ruke pre vás i ako výborné pohostenie pre návštevu.
iba pre porovnanie zloženie bežnej kuracej šunky: kuracie prsia min.52%, pitná voda, bravčové kože, modifikovaný škrob E1422, živočíšna (bravčová) bielkovina, zahusťovadlo E407, stabilizátory E451i, E452i, zvýrazňovač chuti a arómy, E621, glukóza, antioxidant E301, maltodextrín, extrakty, jedlá soľ, konzervačná látka E250.
zdroj: www.noema.sk/noema/pdf/Charakteristika%20vyrobkov.pd...
www.levnekoreni.cz/index.php?path=f4...
poteší ma, ak vyskúšaš, dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
dakujem.
dakujem.
môžu porovnať všetci.
pozrela som som si aj tvoj link - samé užitočné veci sú tam.
dakujem ti.
teší ma, že sa ti môj receptík páči.
dakujem.
piekla som však tým spôsobom, touto technológiou - pomalým pečením svoj bôčik a môžem tento spôsob len vrelo odporúčať:
varecha.pravda.sk/recepty/pomaly-peceny-bocik-s-korenenou...
potešilo ma, že sa ti môj receptík páči a najmä, že si uviedla aj iné možnosti :-) odporúčam aj ja s tebou.
dobré na tomto recepte je, že ho môžeš použiť aj na morčacie, králičie,... a aj iné mäso a najlepšie je, že ho môžeš prispôsobovať vlastným chuťovým preferenciám, je veľmi variabilný, čo je obrovská výhoda :-)
dakujem ti za uznanie.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty.
tvoje hodnotenie ma nesmierne teší - vážim si to!
Zaujimavy pracovny postup Ibyka a finalny vyrobok je sudrzny a pekny. Nepochybne je aj chutovo dobry.Hydinove maso sa vie zavdacit medzi inymi aj tym,ze po uvareni nezhnedne a udrzuje svoju farbu.Z tohto titulu si hydinarske zavody pri vyrobe suniek mozu dovolit napr.redukciu na rychlosol.No v mojej brandzi redukovat rychlosol nebolo dovolene.Zelam ti pekny den.
viem, že priemyselná výroba to nedovoľuje, ale doma to ide, mám doma aj rýchlosoľ, ale v tomto prípade som ju úmyselne nepoužila.
máš pravdu, je to menej známy postup a práve preto ma zaujal najviac spomedzi všetkých. bol tam aj recept s pošírovaním v teplej vode varením pri teplote 80 - 95 stupňov C so zabalením do potravinovej fóliie alebo s vkladaním do studenej vody a pomaly uvedné na danú teplotu, v rôzne ochutených vývaroch, vo víne, v court Boillon - ale toto je niečo úplne iné, spoločné však zostáva, že mäsko je šťavnaté a drží pevne spolu.
vážim si tvoje uznanie odborníka a dakujem ti.
Prajem ti pekný pohodový a úspešný deň :-)
nie, nie je to vôbec suchézostane šťavnaté, pozri, čo sme si o tom písali s @mesiar50 , dozvieš sa oveľa viac :-)
je to vynikajúce takto pečené - "mňááám", ako si povedala:-)
kľudne vyskúšaj, nie je to vôbec ťažké, ale vynikajúce a hlavne domáce, kvalitné a veľmi chutné.
dakujem ti za ten úprimný milý a srdečný úsmev, ktorý si vyvolala na mojej tvári.
dakujem a Pekný deň prajem.
tiež som videla recepty v šunkovare, aj varené v tlačenkovom rukáve, v potravinovej fólii /už som aj také varila/- tento je však odlišný, nie je to varená, ani dusená šunka, ale pečená - teda iná technológia, ale výborná.
nie je to vôbec ťažké, skús aj ty, ver mi, že budeš veľmi spokojná :-)
u nás nevydržala ani deň, ale predpokladám, že určite aspoň týždeň v chladničke, okrem toho ma teraz napadlo, že ak spravíš viac, môžeš zabalené v alobale spokojne zmraziť.ja to určite spravím aj takto do rezervy.
takže domáce je domáce :-)
poteší ma ak vyskúšaš aj ty a dakujem za pochvalu.
tvoje ocenenie ma veľmi teší :-)
dakujem za pekné hodnotenie i uloženie do kk.
potom poprosím, keby si dala vedieť, ako chutilo.
dakujem za uznanie.
nuž s dobrými záhradnými vlastnými paradajkami to len bude lahôdka.
dakujem za uznanie a pekné hodnotenie i uloženie do kk, srdečne zdravím všetky milé milé bosorečky a bosorákov :-)
Pekný deň ti prajem :-)
dakujem ti za pochvalu.
dakujem za uznanie a uloženie do kk.
srdečne dakujem.
teším sa, že vyskúšaš tento receptík :-)
dúfam, že som to zrozumiteľne vysvetlila a pomohla.
som rada, že som pomohla :-)
ja používam pečiaci papier biely, hnedý i teflonový, tu v tomto recepte je obyčajný biely pečiaci papier.
nie je vôbec podstatné, ktorý z nich si vyberieš.
kľudne použi ten, ktorý práve máš alebo ten, ktorý ti najviac vyhoovuje, je to len pomôcka a každý je vhodný pre tento účel.
nemáš mi za čo dakovať, to ja dakujem tebe za otázku :-)
v postupe je to napísané v bode č.17 a č.18.
-ešte teplé obalíš v paprikovej zmesi
-zabalíš do alobalu, utiahneš ako salonku a takto zabalené /ešte teplé/ odložíš na 12 hodín do chladničky.