Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami fotorecept

glka - bez fotkyglka, 13. mája 2013
Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept)
Foto: glka

Tieto na prípravu jednoduché a veľmi chutné žemličky vydržia vláčne aj 3-4 dni vďaka tzv. zápare - semienok, ktoré vopred uvaríme v osolenej Zobraziť celý popisTieto na prípravu jednoduché a veľmi chutné žemličky vydržia vláčne aj 3-4 dni vďaka tzv. zápare - semienok, ktoré vopred uvaríme v osolenej vode. A zápara je presne to, čo urobí z obyčajných buchiet výnimočné žemličky.

12
porcií
12 minút
na 230 °C

Suroviny

150 g
350 g
150 ml
150 ml
1 ks
1 ČL
1/2 kocky
1 ČL alebo cukor
100 ml
zápara:
30 g
30 g
30 g
30 g alebo tekvicové
1 ČL
140 ml
na potretie a posypanie:




Postup

  1. 1

    Ideálne večer pred pečením si pripravíme záparu: Do malého hrnca s pokrievkou dáme zovrieť menej než 150 ml vody ( cca 140 ml) a pridáme lyžičku soli. Do misky si odvážime a namiešame vločky a semienka - môžu byť samorejme aj iné, ale je fajn, ak zmes obsahuje ľanové mleté semienka. Po zovretí vody vsypeme semienka do hrnca, zamiešame, rýchlo prikryjeme pokrievkou a plameň hneď vypneme. Hrniec so semienkami necháme stáť pri izbovej teplote po celú noc. Semienka budú mať čas dobre absorbovať vodu a zmäknúť, soľ v zápare zabezpečí, aby sa zmes za tých cca 12 hodín státia pri izbovej teplote nepokazila. Takto zápara vyzerá tesne po uvarení.

    Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ráno si pripravíme kysnuté cesto z uvedených surovín - (miesim ho v pekárničke, takže najskôr prilejem mlieko, vodu, olej, žĺtok, pridám lyžičku soli a lyžičku melasy. Prisypem hladkú a celozrnnú múku a navrh rozmrvené droždie. ) Po zaznení zvukového signálu, resp. po cca 5 minútach prihodíme do pekárničky k cestu pripravenú záparu a necháme pekárničku domiesiť cesto. Cesto necháme cca 1,5 hodiny kysnúť pri izbovej teplote - v pekárničke alebo prikryté v miske na kuchynskej linke. Takto vyzerá po vykysnutí:

    Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na 12 častí, pričom každú vyformujeme na guľku. Necháme chvíľku postáť.

    Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ... A vytvarujeme žemličky podľa toho, čo sa komu páči. Napríklad guľky len narežeme do kríža .... alebo z guľky vytvarujeme takéto žemličky :

    Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytvarované žemličky prehodíme na plech, necháme chvíľočku podkysnúť, potrieme bielkom a posypeme podľa toho, čo komu chutí - hrubozrnnou soľou, semienkami.

    Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A vložíme do rúry vyhriatej na 230 stupňov. Pečieme 12 minút. Takto vyzerajú v reze:

    Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Recept si môžeme rôzne prispôsobiť a načasovať. Cesto si zamiesime večer a hneď po zamiesení ho vložíme prikryté do chladničky kysnúť na celú noc. (záparu v takomto prípade pripravíme iba cca hodinku skôr, len aby stihla vychladnúť. Bude mať čas odstáť priamo v ceste. ) Ráno cesto vyberieme, necháme na kuchynskej linke zohriať na izbovú teplotu - cca 20 minút a pokračujeme podľa bodu 3. Alebo si večer nielen zamiesime cesto, ale rovno pripravíme i žemličky, preložíme na plech ,prikryjeme fóliou či alobalom a vložíme do chladničky. Ráno plech vyberieme, potrieme želmičky bielkom, semienkami či soľkou, vložíme do studenej rúry, na ktorej sme nastavili teplotu 220 stupňov. Kým sa rúra vyhreje, žemličky trošku podkysnú a následne sa upečú. Kvôli studenej rúre pečenie bude trvať o čosi dlhšie - cca 20 minút. Tento postup je výborný najmä ak ráno nemáme čas zabávať sa s formovaním žemličiek. Žĺtok sa môže vynechať, rovnako sa dajú žemle pripraviť len z vody bez mlieka. No najlpešie sa vydaria, ak do cesta mlieko a žĺtok pridáme. Rovnako môžeme časť droždia nahradiť klasickým žitným kváskom, žemličky majú potom chlebovejšiu konzisteniciu a chuť. Ale zápara je práve to, čo dodáva žemličkám vláčnosť na dlhý čas . Napučané semienka udržiavajú cesto dostatočne vlhké a mäkké aj viac dní. Čím dlhšie zápara odpočíva pri izbovej teplote, tým lepšie sa žemličky vydaria. Ak máme málo času, záparu nemusíme nechať tak dlho stáť, po upečení budú žemličky aj tak výborné, no na druhý či tretí deň už možno nie. Recept vznikol ako mix rôznych receptov blogeriek cistinky a maskrtnice. Dúfam, že recept niekto vyskúša a vydarí sa mu. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

afataga
no si ty predstav :-) ze zapara, to som este nepocula, treba vyskusat, vyzeraju vyborne
babkamt
Tento postup so zaparením nepoznám. Recept ukladám na vyskúšanie .
frezia68
Zápara je pre mňa nový pojem.Mleté ľanové semienka sú vítané,majú svoj kladný význam.....Uviedla si sa zaujímavým receptom a ja ho vyskúšam presne podľa Teba,bez pekárničky.Asi si krájala čerstvé? Už sa teším na nové pečivo :-)
hannah22
ukladám a dakujem, v obchodoch v Prahe dostat záparové pečivo aj chlebík, a chutí mi, len recept som nemala ..... konečne viem o čo ide a vyskúšam ... :))
njdevil
tak to uz je slovo do bitky:-), krasny recept, ukladam a peciem...dakujem!
tiginko
vyzerajú perfektne, určite sa oplatí ich vyskúšať
paploska
presne podobné mi minule dala ochutnať suseda a boli výborné. často robievam kysnuté cesto a nejde mi do hlavy, ako môže kysnúť v chladničke :-) ale určite ich vyskúšam. :-) KK
anina6
no veru zaujímavý recept, vyskúšam aj ja, uložený v kk.
glka
Juj, ďakujem veľmi pekne za milé komentáre. Áno, táto zápara je vynikajúca v chlebe - tiež ho urobí vláčny na dlhší čas. @frezia68 - Krájala som ju tesne po vybratí z rúry, pravdupovediac, ponáhľala som sa, mám malé bábo, fotenie ma zdržiavalo, preto sú i fotky menej kvalitné. Z vychladnutej by bol rez krajší - cesto má dosť veľké oká. :-)

@paploska - ak dáme cesto do chladničky, tak spomalíme vlastne čas kysnutia, lepok v múke sa lepšie vyvinie a cesto je lepšie a chutnejšie. Pri chladničke je asi fajn spočiatku pozorovať, čo sa s cestom deje, pretože každá chladnica (a samozrejme i každé miesto-polica v nej) môže chladiť inak a cesto kysne v jednej rýchlejšie a v inej pomalšie - potom sa to dá regulovať množstvom droždia. Čím ho je viac, tým rýchlejšie i v chladnici kysne, preto ak plánujeme piecť trebárs až ráno a teplota v chladnici je vyššia, stačí i štvrť droždia. Mám odskúšané, že to perfektne funguje i na mazancovom - vianočkovom ceste. Žemle pečiem veľmi často, sme veľká rodina a deti ho zbožňujú. Ešte raz ďakujem varecháčky :-)
samanka
@glka Tvoje žemličky sú úžasné. Už som vyskúšala ľanové rožky, ale nie takýmto spôsobom. Vyzerajú ako voľakedajšie bosňáky, tie som zbožňovala.
marianne
Tiez dakujem za recept,premenovala som ich na zaparene zemlicky,su naozaj vynikajuce...budu castejsie
mracik9
no tak tieto určite vyskúšam,pri pečení chleba pridávam všetky tie ingrediencie,ale tu zaparu nepoznám,uložené kk
glka
Žienky, ďakujem veľmi pekne, @marianne - super názov, mne ešte chýba to správne "básnické varecháčske črevo". U nás sa pečú viackrát do týždňa a takisto pri každej rodinnej či priateľskej oslave . A deťom takto zaradím do stravy i zdravé semienka, ktoré inak veľmi v láske nemajú, v ceste sa zmäknuté stratia ...
vierutt
@glka , ja tiež nepoznám záparu, vďaka, že si takéto niečo na Varechu pridala. Tieto Tvoje krásne žemličky určite vyskúšam.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Pečiem chleba a pečivo už dlhšie ale o zápare som doteraz nepočula. Určite vyskúšam. Vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia