Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami fotorecept

glka - bez fotkyglka, 13. mája 2013 14:39
Ďalšie recepty »
Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept)Foto: glka

Tieto na prípravu jednoduché a veľmi chutné žemličky vydržia vláčne aj 3-4 dni vďaka tzv. zápare - semienok, ktoré vopred uvaríme v osolenej vode. A zápara je presne to, čo urobí z obyčajných buchiet výnimočné žemličky.

12
porcií
12 min
na 230 °C

Suroviny

150 g
350 g
150 ml
150 ml
1 ks
1 ČL
1/2 kocky
1 ČL alebo cukor
100 ml
zápara:
30 g
30 g
30 g
30 g alebo tekvicové
1 ČL
140 ml
na potretie a posypanie:
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Ideálne večer pred pečením si pripravíme záparu: Do malého hrnca s pokrievkou dáme zovrieť menej než 150 ml vody ( cca 140 ml) a pridáme lyžičku soli. Do misky si odvážime a namiešame vločky a semienka - môžu byť samorejme aj iné, ale je fajn, ak zmes obsahuje ľanové mleté semienka. Po zovretí vody vsypeme semienka do hrnca, zamiešame, rýchlo prikryjeme pokrievkou a plameň hneď vypneme. Hrniec so semienkami necháme stáť pri izbovej teplote po celú noc. Semienka budú mať čas dobre absorbovať vodu a zmäknúť, soľ v zápare zabezpečí, aby sa zmes za tých cca 12 hodín státia pri izbovej teplote nepokazila. Takto zápara vyzerá tesne po uvarení.

    Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ráno si pripravíme kysnuté cesto z uvedených surovín - (miesim ho v pekárničke, takže najskôr prilejem mlieko, vodu, olej, žĺtok, pridám lyžičku soli a lyžičku melasy. Prisypem hladkú a celozrnnú múku a navrh rozmrvené droždie. ) Po zaznení zvukového signálu, resp. po cca 5 minútach prihodíme do pekárničky k cestu pripravenú záparu a necháme pekárničku domiesiť cesto. Cesto necháme cca 1,5 hodiny kysnúť pri izbovej teplote - v pekárničke alebo prikryté v miske na kuchynskej linke. Takto vyzerá po vykysnutí:

    Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na 12 častí, pričom každú vyformujeme na guľku. Necháme chvíľku postáť.

    Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ... A vytvarujeme žemličky podľa toho, čo sa komu páči. Napríklad guľky len narežeme do kríža .... alebo z guľky vytvarujeme takéto žemličky :

    Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytvarované žemličky prehodíme na plech, necháme chvíľočku podkysnúť, potrieme bielkom a posypeme podľa toho, čo komu chutí - hrubozrnnou soľou, semienkami.

    Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A vložíme do rúry vyhriatej na 230 stupňov. Pečieme 12 minút. Takto vyzerajú v reze:

    Dlho vláčne žemličky s celozrnnou múkou a semienkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Recept si môžeme rôzne prispôsobiť a načasovať. Cesto si zamiesime večer a hneď po zamiesení ho vložíme prikryté do chladničky kysnúť na celú noc. (záparu v takomto prípade pripravíme iba cca hodinku skôr, len aby stihla vychladnúť. Bude mať čas odstáť priamo v ceste. ) Ráno cesto vyberieme, necháme na kuchynskej linke zohriať na izbovú teplotu - cca 20 minút a pokračujeme podľa bodu 3. Alebo si večer nielen zamiesime cesto, ale rovno pripravíme i žemličky, preložíme na plech ,prikryjeme fóliou či alobalom a vložíme do chladničky. Ráno plech vyberieme, potrieme želmičky bielkom, semienkami či soľkou, vložíme do studenej rúry, na ktorej sme nastavili teplotu 220 stupňov. Kým sa rúra vyhreje, žemličky trošku podkysnú a následne sa upečú. Kvôli studenej rúre pečenie bude trvať o čosi dlhšie - cca 20 minút. Tento postup je výborný najmä ak ráno nemáme čas zabávať sa s formovaním žemličiek. Žĺtok sa môže vynechať, rovnako sa dajú žemle pripraviť len z vody bez mlieka. No najlpešie sa vydaria, ak do cesta mlieko a žĺtok pridáme. Rovnako môžeme časť droždia nahradiť klasickým žitným kváskom, žemličky majú potom chlebovejšiu konzisteniciu a chuť. Ale zápara je práve to, čo dodáva žemličkám vláčnosť na dlhý čas . Napučané semienka udržiavajú cesto dostatočne vlhké a mäkké aj viac dní. Čím dlhšie zápara odpočíva pri izbovej teplote, tým lepšie sa žemličky vydaria. Ak máme málo času, záparu nemusíme nechať tak dlho stáť, po upečení budú žemličky aj tak výborné, no na druhý či tretí deň už možno nie. Recept vznikol ako mix rôznych receptov blogeriek cistinky a maskrtnice. Dúfam, že recept niekto vyskúša a vydarí sa mu. Dobrú chuť :-)

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist