Divina na červenom víne s vynikajúcou omáčkou

violenka - bez fotkyviolenka, 3. decembra 2009

Tento recept som si (na základe klasickej prípravy diviny na víne) postupne upravovala, až som našla tú konečnú úpravu, ktorá chutí celej rodine Zobraziť celý popisTento recept som si (na základe klasickej prípravy diviny na víne) postupne upravovala, až som našla tú konečnú úpravu, ktorá chutí celej rodine a na našom rodinnom vianočnom stole už niekoľko rokov nesmie chýbať.

6
porcií
60 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 kg
1,0 kg
0,5 kg
0,3  kg
1 KL
1 KL
1 KL
8 ks
1 KL
1/2 l
1/2 l
1/4 kg
1 dcl
1 dcl




Postup

  1. 1

    Najskôr si na 2 až 3 dni dáme odležať mäso. Predtým ho dôkladne odblaníme, posypeme ho zo všetkých strán mletým čiernym korením a polejeme olejom a citrónovou šťavou. Zabalíme do fólie, vložíme do nádoby, prikryjeme a uložíme do chladu.

  2. 2

    Zeleninu a cibuľu postrúhame na kolieska (plátky), slaninu pokrájame na plátky. Polovicu slaniny vložíme na dno pekáča, v ktorom sa bude piecť mäso. Mäso vyberieme z fĺie, opečieme zo všetkých strán a položíme do pekáča. osolíme, obložíme pripravenou zeleninou, všetkým korením, citrónovou kôrou a anvrch pokladieme ostatnou slaninou. Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a hneď, ako sa začne mäso piecť, podlejeme ho červeným vínom, prikryjeme a pri 180°C pečieme približne 2 hod.

  3. 3

    Keď je mäsko mäkké, vyberieme ho z pekáča, vložíme do misy a prikryjeme. Z výpeku v pekáči povyberáme guličky nového korenia, borievok, bobkový list a kôru z citróna. Všetku ostatnú zmes ponorným mixérom do hladka rozmixujeme, vlejeme smotanu, pridáme džem a za stáleho miešania privedieme k varu. Povaríme len niekoľko sekúnd, odstavíme. Obyčajne je omáčka zo zeleniny dostatočne hustá a netreba ju ináč zahusťovať.

  4. 4

    Mäso pokrájame na plátky a podávame so žemľovou knedľou, poliate omáčkou a brusnicami. Dobrú chuť k absolútne blaženému kulinárskemu zážitku!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia