Divina na červenom víne s vynikajúcou omáčkou
Autor receptu: violenka
Tento recept som si (na základe klasickej prípravy diviny na víne) postupne upravovala, až som našla tú konečnú úpravu, ktorá chutí celej rodine a na našom rodinnom vianočnom stole už niekoľko rokov nesmie chýbať.
6 porcií |
60 minút príprava |
120 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr si na 2 až 3 dni dáme odležať mäso. Predtým ho dôkladne odblaníme, posypeme ho zo všetkých strán mletým čiernym korením a polejeme olejom a citrónovou šťavou. Zabalíme do fólie, vložíme do nádoby, prikryjeme a uložíme do chladu.
- Zeleninu a cibuľu postrúhame na kolieska (plátky), slaninu pokrájame na plátky. Polovicu slaniny vložíme na dno pekáča, v ktorom sa bude piecť mäso. Mäso vyberieme z fĺie, opečieme zo všetkých strán a položíme do pekáča. osolíme, obložíme pripravenou zeleninou, všetkým korením, citrónovou kôrou a anvrch pokladieme ostatnou slaninou. Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a hneď, ako sa začne mäso piecť, podlejeme ho červeným vínom, prikryjeme a pri 180°C pečieme približne 2 hod.
- Keď je mäsko mäkké, vyberieme ho z pekáča, vložíme do misy a prikryjeme. Z výpeku v pekáči povyberáme guličky nového korenia, borievok, bobkový list a kôru z citróna. Všetku ostatnú zmes ponorným mixérom do hladka rozmixujeme, vlejeme smotanu, pridáme džem a za stáleho miešania privedieme k varu. Povaríme len niekoľko sekúnd, odstavíme. Obyčajne je omáčka zo zeleniny dostatočne hustá a netreba ju ináč zahusťovať.
- Mäso pokrájame na plátky a podávame so žemľovou knedľou, poliate omáčkou a brusnicami.
Dobrú chuť k absolútne blaženému kulinárskemu zážitku!