Tvarohovo-syrové pagáče fotorecept
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 600 g |
|
| 1 ks čerstvé |
|
| 1 KL |
|
| 250 ml |
|
| 2 KL |
|
| 1 ks |
|
| 2 PL |
|
| 100 g |
|
| Plnka: | |
| 250 g |
|
| 100 g |
|
| 150 g strúhaný |
|
| podľa chuti |
|
|
|
|
| Na potretie a posypanie: | |
| 1 ks |
|
| 100 g strúhaný |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia a necháme ho pár minút vykvasiť.
-
2
Do múky rozmrvíme maslo, pridáme kyslú smotanu a žĺtok.
-
3
Prilejeme kvások a osolíme podľa chuti.
-
4
Cesto vymiesime a necháme odpočívať asi hodinku.
-
5
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme plnkou pripravenou vymiešaním masla s tvarohom. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
-
6
Posypeme strúhaným syrom.
-
7
Začneme prekladať cesto zhora - dole, zdola hore, sprava-doľava a zľava - doprava. Vznikne nám takýto bochník. Necháme kysnúť 20 minút.
-
8
Potom cesto znovu vyvaľkáme a znova ho preložíme ako v bode č. 7. Necháme 20 minúť kysnúť.
-
9
Celý postup zopakujeme ešte raz, čiže dokopy prekladáme 3x. Vďaka tomu nám budú pagáče vyššie a nadýchanejšie a vzniknú nám pekné vrstvy.
-
10
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2-3 cm a vykrajujeme kolieska.
-
11
Pagáče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Necháme ešte na plechu 15 minút kysnúť.
-
12
Vložíme do vyhriatej rúry (180 °C) a upečieme. Priznávam, nie sú to najrýchlejšie pripravené pagáče, ale verte mi, výsledok stojí za to. Sú jemné, nadýchané a chuťovo výborné.









ďakujem, ja som použila jemný tvaroh
Tak to ma veľmi teší :) Boli to tiež moje prvé pagáče a odvtedy robievam iba podľa tohto receptu, tiež nám veľmi chutia.