Pagáče

Tvarohovo-syrové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia a necháme ho pár minút vykvasiť.
  2. Do múky rozmrvíme maslo, pridáme kyslú smotanu a žĺtok.
  3. Prilejeme kvások a osolíme podľa chuti.
  4. Cesto vymiesime a necháme odpočívať asi hodinku.
  5. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme plnkou pripravenou vymiešaním masla s tvarohom. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
  6. Posypeme strúhaným syrom.
  7. Začneme prekladať cesto zhora - dole, zdola hore, sprava-doľava a zľava - doprava. Vznikne nám takýto bochník. Necháme kysnúť 20 minút.
  8. Potom cesto znovu vyvaľkáme a znova ho preložíme ako v bode č. 7. Necháme 20 minúť kysnúť.
  9. Celý postup zopakujeme ešte raz, čiže dokopy prekladáme 3x. Vďaka tomu nám budú pagáče vyššie a nadýchanejšie a vzniknú nám pekné vrstvy.
  10. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2-3 cm a vykrajujeme kolieska.
  11. Pagáče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Necháme ešte na plechu 15 minút kysnúť.
  12. Vložíme do vyhriatej rúry (180 °C) a upečieme. Priznávam, nie sú to najrýchlejšie pripravené pagáče, ale verte mi, výsledok stojí za to. Sú jemné, nadýchané a chuťovo výborné.