Pagáče
Tvarohovo-syrové pagáče (fotorecept)
Autor receptu: nikola166
60 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup- Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia a necháme ho pár minút vykvasiť.
- Do múky rozmrvíme maslo, pridáme kyslú smotanu a žĺtok.
- Prilejeme kvások a osolíme podľa chuti.
- Cesto vymiesime a necháme odpočívať asi hodinku.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme plnkou pripravenou vymiešaním masla s tvarohom. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Posypeme strúhaným syrom.
- Začneme prekladať cesto zhora - dole, zdola hore, sprava-doľava a zľava - doprava. Vznikne nám takýto bochník. Necháme kysnúť 20 minút.
- Potom cesto znovu vyvaľkáme a znova ho preložíme ako v bode č. 7. Necháme 20 minúť kysnúť.
- Celý postup zopakujeme ešte raz, čiže dokopy prekladáme 3x. Vďaka tomu nám budú pagáče vyššie a nadýchanejšie a vzniknú nám pekné vrstvy.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2-3 cm a vykrajujeme kolieska.
- Pagáče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Necháme ešte na plechu 15 minút kysnúť.
- Vložíme do vyhriatej rúry (180 °C) a upečieme. Priznávam, nie sú to najrýchlejšie pripravené pagáče, ale verte mi, výsledok stojí za to. Sú jemné, nadýchané a chuťovo výborné.
|